World Earth Day: welke milieu-uitdagingen werden waargenomen in België?

Veolia deelt een overzicht van de nationale en regionale observaties met Pulse of Nature

Brussel, 22 april 2024 - In september 2023 lanceerde Veolia, voortrekker op het gebied van milieudiensten, Pulse of Nature. Dit online platform verzamelt in realtime Belgische milieugegevens op een interactieve kaart. Het doel is om burgers, bedrijven en overheidsinstanties bewust te maken van het belang van de ecologische transformatie. Sinds de lancering van de tool werden heel wat gegevens verzameld in de vorm van 10 Belgische ecologische uitdagingen, onderverdeeld in drie categorieën (water, klimaat en andere natuurlijke hulpbronnen), beschikbaar voor iedereen die zich wil inzetten voor het milieu. World Earth Day op 22 april biedt de ideale gelegenheid om de balans op te maken.

World Earth Day: het ideale moment om de balans op te maken
Het staat buiten kijf: Belgen zijn zich bewust van de klimaatuitdagingen en tonen steeds meer interesse in oplossingen om vervuiling en klimaatverandering tegen te gaan. Sinds 1970 wordt op 22 april World Earth Day (Dag van de Aarde) gevierd. Een dag met als doel om mensen over de hele wereld te informeren en te mobiliseren om actie te ondernemen voor onze planeet. Er worden al jarenlang initiatieven opgezet om onze planeet te beschermen, bijvoorbeeld tegen vervuiling en ontbossing. Hoewel de bescherming van het milieu een continue inspanning vraagt, biedt World Earth Day een uitgelezen kans om de belangrijkste bevindingen van Pulse of Nature van dichtbij te overlopen.

Een terugblik met focus op het milieu
Sinds de lancering van Pulse of Nature afgelopen september heeft ons land een reeks buitengewone klimaatgebeurtenissen doorgemaakt[1]. September 2023 was de warmste sinds 1833. In november 2023 steeg de regenval in de Borinage met 125% en in Vlaanderen met 160% vergeleken met de gebruikelijke seizoensnormen. In dezelfde periode (september 2023 – einde maart 2024) heeft Pulse of Nature heel wat gegevens verzameld.

Vooral de waterschaarste valt op als uitdaging, ondanks aanzienlijke regenval, overstromingen en een recorddikte van sneeuw tijdens de geanalyseerde periode. Volgens het WRI[2] staat België op de 18de plaats van landen wereldwijd die het zwaarst worden getroffen door waterstress. Het benadrukt opnieuw de dringende noodzaak om onze waterbronnen te optimaliseren en concrete oplossingen in te voeren.

Veolia, voortrekker in de ecologische transformatie
Hoog tijd om het ecologische bewustzijn, waar Pulse of Nature aan bijdraagt, om te zetten in doeltreffende actie die beschermt in plaats van bestraft, en een balans vindt tussen economie en ecologie, tussen menselijke gezondheid en klimaat.

Nicolas Germond, CEO van Veolia Belgium & Luxembourg, verklaart: "Veolia wil graag een actieve rol opnemen in het vergroten van het bewustzijn over de ecologische transformatie. Vanuit die rol vinden we het logisch om alle spelers, zowel individueel als publiek, in realtime de milieusituatie in België te kunnen tonen op regionaal niveau. Zo kunnen we prioritaire uitdagingen identificeren die vandaag om verandering vragen. Want de oplossingen bestaan; het is nu zaak om in actie te schieten.”

Veolia presenteerde onlangs haar nieuwe strategische programma voor 2024-2027 onder de noemer GreenUp. Veolia streeft ernaar de ecologische transformatie te versnellen. Dat doet het bedrijf door concrete oplossingen te implementeren in een wereld vol paradoxen, tussen klimaatontkenning en ecologische “pauze”. Het zuiveren, decarboniseren en regenereren van onze hulpbronnen zijn de belangrijkste instrumenten die Veolia voorstelt om de gezondheid, levenskwaliteit en uiteraard het milieu te beschermen.

Ook voor steden en industrieën die willen bijdragen aan deze ecologische transformatie zijn er oplossingen beschikbaar. Dit kan onder meer worden bereikt dankzij digitale oplossingen voor het opsporen van lekken, het monitoren van waterleidingnetwerken, het verantwoord gebruik van hulpbronnen, efficiënt industrieel onderhoud, waterbehandeling en -hergebruik, enzovoort. Ontdek meer oplossingen om deze milieuproblemen aan te pakken op www.pulseofnature.be.

 


### EINDE PERSBERICHT ###

Perscontacten
Marion Clisson
Communication Business Partner bij Veolia
marion.clisson@veolia.com
+32 476 98 85 19

Astrid Jacobs
PR Manager bij Famous Relations
astrid.jacobs@famousrelations.be
+32 472 31 50 00

Over ​ Pulse of Nature
Link: https://www.pulseofnature.be/nl
Pulse of Nature is een platform dat de gezondheid van de Belgische natuur in realtime in kaart brengt. Het verzamelt voortdurend gegevens over water (kwaliteit en niveau), klimaat (temperatuur en CO2-uitstoot) en andere natuurlijke hulpbronnen (afval, bodemverontreiniging, aardgasverbruik). Op basis van veranderingen en variaties in deze gegevens stelt de natuur zelf een lijst samen van 10 prioritair aan te pakken uitdagingen waar we gezamenlijk aan moeten werken. ​
De lijst van 10 uitdagingen in de Belgische natuur zal regelmatig worden bijgewerkt op basis van veranderingen in de milieu-informatie.

Over Veolia
De Veolia Groep heeft de ambitie om het referentiebedrijf voor ecologische transformatie te worden. Met bijna 218.000 medewerkers op vijf continenten ontwerpt en implementeert de Groep nuttige, praktische oplossingen voor het beheer van water, afval en energie die actief bijdragen aan een betere wereld. Door haar drie complementaire activiteiten helpt Veolia mee de toegang tot hulpbronnen te ontwikkelen, beschikbare hulpbronnen te behouden en ze te vernieuwen. In 2023 voorzag de Veolia Groep 113 miljoen mensen van drinkwater en 103 miljoen van gezuiverd afvalwater. Het bedrijf produceerde 42 terawattuur energie en recycleerde 63 miljoen ton afval. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) behaalde in 2023 een geconsolideerde omzet van 45,3 miljard. www.veolia.be

1 https://www.meteo.be/nl/info/nieuwsoverzicht/2023-een-warm-en-nat-jaar-in-ukkel#:~:text=September%202023%20was%20met%20een,record%3A%2024%C2%B0C).

2 https://www.wri.org/insights/highest-water-stressed-countries

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

AKQA Brussels PR is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, AKQA, het creatieve bureau. AKQA bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. AKQA Brussels PR ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Neem contact op met

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

info@famousrelations.be

www.famousrelations.be