Vrouwen zijn financieel minder goed voorbereid dan mannen.

Brussel, 2 november 2020 – De Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN, ontwikkeld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville en gevalideerd door professor Wim Marneffe van de UHasselt, brengt een ongelijkheid aan het licht tussen de financiële gemoedsrust van mannen en vrouwen. Vooral vrouwen tussen de 35 en 49 jaar scoren opvallend lager op de financiële gemoedsrustindex dan mannen, zij behalen een score van 55,8 op 100, terwijl een man gemiddeld 60,8 op 100 scoort. Deze groep vrouwen beschikt over minder spaarproducten en is financieel gezien minder goed voorbereid op hun pensioen. Het gebrek aan financiële middelen en een lage financieel kennis liggen aan de basis hiervan. Het opkrikken van die kennis en investeren in financiële educatie zou deze achterstand kunnen verhelpen.

Vrouwen hebben minder spaarproducten

 • Bij het hebben van spaarproducten hinken vrouwen vaak achter op mannen. De grootste achterstand vertoont zich bij vrouwen tussen de 35 en de 49 jaar. Zij doen minder vaak aan pensioensparen dan mannen (56% vs. 62%), kunnen minder genieten van een aanvullend pensioen van de werkgever (45% vs. 54%) en beschikken opvallend minder over aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten (24% vs. 35%).
 • 35% van de vrouwen tussen de 35 en de 49 jaar heeft geen spaarreserves en 43% heeft nooit tot zelden geld over aan het einde van de maand[1]

Vrouwen geven zichzelf lagere score op kennis van pensioenplanning dan mannen

 • Gemiddeld geeft amper 19% van de Belgen zijn algemene kennis over pensioenplanning een score van 8 op 10 of meer en meer dan de helft van de Belgen buist zichzelf (51% geeft zichzelf een score van 5 of minder op 10).
 • Opnieuw geven vrouwen zichzelf steevast een lagere score dan mannen. Zowel op algemene financiële kennis als op kennis over pensioenplanning.
 • Hoe ouder de Belg wordt, hoe meer financiële kennis ze vergaren, maar de kloof tussen mannen en vrouwen blijft.

Financiële kennis en planning essentieel voor gemoedsrust

Volgende zaken beïnvloeden je financiële gemoedsrust positief:

 1. Het hebben van een financieel plan en je eraan houden
 2. Over een tweede pijler beschikken
 3. Over een derde pijler beschikken
 4. Aandelen, fondsen, obligaties of andere financiële producten hebben

Het hebben van bovenstaande zaken wordt niet zo zeer beïnvloed door je inkomen, wél door je financiële kennis en je financieel zelfvertrouwen. En daar moet aan gewerkt worden, bij alle Belgen, en zeker bij vrouwen.

Story image
Persdossier Persbericht_financiele gemoedsrust barometer _onder embargo tot 2 november 2020 4u_compressed.pdf - 267 KB
Laure Vandeghinste PR Manager, Famous Relations

Over de Financiële Gemoedsrust Barometer

Geluk wordt mede beïnvloed door de mate waarin we gemoedsrust ervaren en door onze financiële situatie. Hoe hoger de gemoedsrust van de Belg en hoe beter we onze financiële situatie inschatten, hoe hoger de kans op een hoge levenstevredenheid. Dat bleek uit het NN-UGent Nationale Geluksonderzoek eerder dit jaar.

Met de Financiële Gemoedsrust Barometer zoomt NN in op de gemoedsrust van de Belg ten opzichte van zijn financiële situatie. De barometer werd ontwikkeld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville, en gevalideerd door professor Wim Marneffe, docent beleidseconomie aan de UHasselt.

De barometer werd opgebouwd rond vier dimensies: de financiële angsten van de Belg, de financiële toekomst van de Belg, de financiële kennis van de Belg en het financieel welzijn van de Belg. Door doorgedreven statistische analyse vloeiden daaruit een robuust model met zeven variabelen die de tool in staat stelt de financiële gemoedsrust te meten. Het gewicht van elke variabele werd bepaald door de mate waarin die variabele bijdraagt aan het geluk, hier gemeten zoals in het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek door de Cantril geluksladder. Het hoogste gewicht werd toegekend aan de variabele die het grootste effect heeft op de score op de geluksladder. 

Dankzij de Nationale Geluksonderzoeken, die NN de afgelopen jaren samen met Universiteit Gent heeft opgezet, weten we dat het ervaren van gemoedsrust en tevredenheid met de financiële situatie een impact hebben op het algemene geluksgevoel van de Belg. Met de Financiële Gemoedsrust Barometer brengen we die twee elementen samen en kunnen we specifiek onderzoeken hoe gerust de Belg is over zijn financiële situatie en hoe dit doorheen de tijd evolueert. We zullen de objectieve financiële situatie tegenover het subjectieve gevoel van de Belg ten opzichte van zijn financiën verder in kaart kunnen brengen, wat ongetwijfeld interessante inzichten zal opleveren. Zeker in tijden van onzekerheid en crisis, ” legt Jan Van Autreve, CEO van NN, uit.

Evolutie van de financiële gemoedsrustindex:

 • 11 – 15 maart 2020: 59,6/100
 • 8 – 15 april 2020: 60,6/10
 • 11 – 15 september 2020: 59,7/10
  • Mannen: 60,8/100
  • Vrouwen: 59,1/100

 Via nn.be/financiele-gemoedsrust kan iedereen testen hoe het gesteld is met zijn financiële gemoedsrust en geeft NN praktische tips.  

Over NN

Een lang leven is maar waardevol als het ook een gelukkig leven is. Daarom leidt en inspireert NN als levensverzekeraar het debat rond een lang & gelukkig leven.

Sinds 2018 bouwt NN zijn expertise inzake geluk via een NN-leerstoel aan de UGent. Prof. dr. Lieven Annemans en zijn team onderzoeken wat de Belg gelukkig maakt en hoe ze samen kunnen werken aan een gelukkig leven. Sedert 2020 gaat NN een stapje verder. In een maatschappij waarin we met z’n allen langer leven, gaat NN na in welke mate de Belg en de maatschappij waarin we vandaag leven klaar zijn voor een langer leven, en hoe we van dit langer leven ook een gelukkig leven kunnen maken. NN kiest hierbij steeds voor een inclusieve aanpak waarbij experten, beleidsmakers en de Belg zelf betrokken worden. 

Uiteraard heeft NN concrete oplossingen in huis om je pensioen, je vermogen en gezinsinkomen te beschermen. Maar NN kijkt verder: naast je financieel welzijn heeft NN ook oog voor je mentaal en fysiek welzijn: de drie pijlers voor een lang & gelukkig leven.

NN telt 1,6 miljoen klanten in België en behoort tot NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een uitstekende kapitaalspositie, actief in 18 landen wereldwijd. NN staat tot je dienst via hun partnernetwerk van banken en makelaars dat blijft groeien.

Voor meer informatie over NN: www.nn.be

Voor meer informatie over ‘Langer Leven’: nn.be/langerleven.

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden