Volvo Cars roept op om op 1 september later te beginnen werken met steun van deze bekende Vlamingen

Want minder stress en meer flexibiliteit zorgen voor een veiligere situatie voor iedereen

Brussel, 26 augustus 2020 – Volvo Cars voerde samen met iVox een studie uit naar aanleiding van de eerste schooldag. Daaruit blijkt dat de helft van de werknemers met schoolgaande kinderen zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid op de eerste schooldag. Niet enkel omwille van de schoolstart, het drukkere verkeer en de spitsuren, maar ook omwille van tijdsdruk op het werk. Daarom lanceert Volvo Cars met de steun van Vias Institute en een aantal bekende ouders ‘Be Safe Be Late’: een bewustmakingscampagne die bedrijven oproept om werknemers met kinderen op 1 september later te laten starten. Want minder stress en haast resulteert in een veiligere ochtendspits voor iedereen. Be Safe Be Late krijgt bovendien de steun van heel wat bekende Vlamingen, waaronder Tom De Cock, Virginie Claes en Ann Wauters.

Van links naar rechts: Claire (dochter Virginie Claes), Jack (zoon Kim Van Oncen) en Louis (zoon Virginie Claes)

Stress is slechtste copiloot

Uit een studie[1] van iVox, in opdracht van Volvo Cars, blijkt dat 1 september bij 40% van de werknemers met schoolgaande kinderen als een stressvolle dag aanzien wordt en 25% bevestigt dat hij of zij zich dan effectief gestresseerd voelt. De heropening van de scholen zal dit jaar niet enkel veel emoties losweken, veel ouders zullen na maanden thuiswerken opnieuw de baan op moeten om in volle spits hun kinderen tijdig aan de schoolpoort af te zetten en bovendien op tijd aan de werkdag te beginnen.

1 op 4 werknemers met schoolgaande kinderen geeft aan dat ze zich op de eerste schooldag wel eens angstig voelen om op tijd aan de werkdag te starten. Dit geldt vooral voor werknemers met kinderen in de kleuterschool. 49% geeft aan dat hij of zij ook zelf minder aandachtig is en minder veilig rijdt wanneer hij of zij gehaast is. Toch geeft bijna de helft van de werknemers aan dat er in zijn of haar bedrijf geen enkele maatregel genomen wordt naar aanleiding van de eerste schooldag. Zo’n 4 op de 10 Belgische werknemers met inwonende schoolgaande kinderen (43%) geven aan dat ze een normale werkdag hebben op de eerste schooldag. Ruim 1 op 5 (22%) geeft aan dat ze een dag verlof nemen. Slechts 1 op 5 (19%) geeft aan dat ze op een later tijdstip beginnen met werken.

Lou, Dree en Vince (kinderen Ann Wauters)
Lou, Dree en Vince (kinderen Ann Wauters)

Meet the kids! Zonder brede glimlach, want veiligheid is bittere ernst

Ook bekende ouders Tom De Cock, Virginie Claes, Ann Wauters, Bent Van Looy en Kim Van Oncen zullen deelnemen aan Be Safe Be Late. Jasmijn (dochter van Tom De Cock), Claire en Louis (kinderen van Virginie Claes), Vince, Lou en Dree (kinderen van Ann Wauters), Harper (dochter van Bent Van Looy) en Jack (zoon van Kim Van Oncen) stonden voor één keer zelf in de schijnwerpers in plaats van mama of papa en poseerden allemaal stoer voor de camera om aandacht te vragen voor minder stress en haast op 1 september, om zo een veiligere situatie voor iedereen te creëren.

Radiomaker Tom De Cock zegt hierover:

“Meer dan ooit is hier thuis afgeteld naar die eerste schooldag. Corona en een lange vakantie hebben ons ritme vertraagd. Als we nu plots met z’n allen weer met beide voeten in die ochtendrush springen, gaat het gegarandeerd mis. Ik roep dus iedereen op om het op 1 september lekker rustig aan te doen, als je werk dat tenminste toelaat. Echt een goed idee van Volvo Cars, waar ik me graag voor engageer. En vooral: véél succes met de nieuwe start!”
Tom De Cock en dochter Jasmijn
Tom De Cock en dochter Jasmijn

Streef jij mee voor meer flexibiliteit?

Sinds de coronacrisis zitten de flexibele werkregeling en telewerk gelukkig wel in de lift. Uit de studie van Volvo Cars blijkt dat 53% van de werkgevers vindt dat hun werknemers daardoor minder gestresseerd zijn en 4 op de 10 merken een stijging in de productiviteit van de werknemers. Toch is de perceptie van werkgevers en werknemers hierover niet helemaal in balans. 8 op de 10 werkgevers vinden dat ze voldoende maatregelen nemen om het werk flexibeler te organiseren. Slechts 6 op de 10 werknemers zijn het daarmee eens. Hét signaal om onze werkdagen voor eens en altijd anders vorm te geven? Bye bye stress!

Volvo Cars wil deze sterke boodschap verspreiden en roept ouders op om dit initiatief met hun werkgever te bespreken in de hoop dat zoveel mogelijk werknemers met kinderen dit jaar een rustige én veilige start van het schooljaar kunnen beleven.

Harper (dochter Bent Van Looy)
Harper (dochter Bent Van Looy)

[1] Online onderzoek uitgevoerd tussen 28 juli en 4 augustus bij 1.000 Belgische werknemers met inwonende schoolgaande kinderen en bij 250 werkgevers en HR-verantwoordelijken, representatief op taal, leefijd en diploma.

 ### EINDE PERSBERICHT ###

Contactpersonen:


Over ‘Be Safe Be Late’
‘Be Safe Be Late’ is een bewustmakingscampagne van Volvo Cars naar aanleiding van de eerste schooldag. Verschillende onderzoeken wereldwijd toonden het verband aan tussen emoties zoals stress en verkeersveiligheid. Ook de toenemende verkeersdrukte bij de start van het schooljaar doet het risico op ongevallen stijgen. Met deze campagne roept Volvo Cars bedrijven op om een flexibele werkregeling in te voeren en zo samen van 1 september de veiligste ochtend van het jaar te maken. Meer informatie kan je vinden op www.besafebelate.be

Over Volvo Car Group 
Volvo Cars is opgericht in 1927. Vandaag is het bedrijf een van de bekendste en meest gerespecteerde premium automerken ter wereld. In 2019 zijn 705.452 Volvo's verkocht in ongeveer 100 landen. Volvo Cars is sinds 2010 eigendom van de Zhejiang Geely Holding.

In 2019 telde Volvo Cars circa 41.500 (41.500) voltijdse werknemers. De hoofdzetel, productontwikkeling, marketing en administratie van Volvo Cars zijn hoofdzakelijk gevestigd in Göteborg, Zweden. De hoofdzetel van Volvo Cars voor de regio Azië-Stille Oceaan is gevestigd in Shanghai. De grootste autofabrieken van het bedrijf zijn gevestigd in Göteborg (Zweden), Gent (België), South Carolina (VS), Chengdu en Daqing (China), terwijl de motoren worden gemaakt in Skövde (Zweden) en Zhangjiakou (China) en de carrosserieonderdelen in Olofström (Zweden).

In het kader van zijn nieuwe bedrijfsdoelstelling wil Volvo Cars zijn klanten op een persoonlijke, duurzame en veilige manier de ‘Freedom to Move’ bieden. Dit streven komt tot uiting in een aantal zakelijke ambities: tegen 2025 wil het bedrijf er bijvoorbeeld voor zorgen dat de helft van zijn wereldwijde verkoop uit volledig elektrische auto's bestaat en dat het vijf miljoen rechtstreekse klantenrelaties heeft uitgebouwd. Volvo Cars heeft zich er ook toe verbonden de verlaging van zijn CO2-voetafdruk te blijven voortzetten, met het doel om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn.

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden