Vlaamse topondernemers werken samen aan wearable voor senioren

Een gezamenlijke zakenreis naar San Fransisco in september 2013 inspireerde twintig Vlaamse ondernemers om samen ‘iets’ te doen in de geest van Silicon Valley. Anderhalf jaar lang werkten ze in de coulissen aan hun eigen start up. Met Embracelet kondigt Uest, de NV die door de ondernemers werd opgericht, zijn eerste realisatie aan: een slim horloge voor senioren, dat eigenlijk een discrete alarmknop is.  De wearable, die vanaf deze zomer in de winkelrekken ligt, wordt momenteel getest in samenwerking met Zorgbedrijf Antwerpen. Op die manier willen de ondernemers aan senioren en hun familie gemoedsrust geven, en zo hun steentje bijdragen aan de maatschappij.

Met Embracelet wil Uest senioren immers helpen om zelfstandiger te zijn en langer thuis te wonen. Via het slimme horloge zullen senioren hun naasten kunnen verwittigen wanneer ze gevallen of verdwaald zijn. Die ontvangen vervolgens de gps-coördinaten via een app op hun smartphone. In noodgevallen kan er een gesprek gevoerd worden. Embracelet zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Zo wordt technologie toegepast om een prangend probleem voor veel senioren en hun families op te lossen.

Generaties verbinden

‘Hoe kunnen we door ondernemen de maatschappij verbeteren?’ was onze prioritaire doelstelling. Zo hebben we het ook geleerd in Silicon Valley tijdens onze gesprekken met bedrijven zoals Apple, Google, Yammer,… Stuk voor stuk zijn het gedreven ondernemers die de wereld willen veranderen”, aldus Katrien Devos, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Uest, het bedrijf achter Embracelet. 

“We raakten pas echt gebeten door het idee van Embracelet toen de problematiek plots heel dichtbij kwam. Enkele van de oprichters werden in de eigen omgeving geconfronteerd met familieleden die vielen en geen hulp konden roepen. We besloten daaraan iets te doen: onze ouders en grootouders worden al een dagje ouder en zijn niet altijd even mobiel. Wanneer ze vallen of verdwalen, moeten ze eenvoudig iemand kunnen verwittigen. En het toestel dat ze daarvoor nodig hebben moet eenvoudig en mooi zijn, zodat mensen het graag willen dragen”, duidt Katrien Devos hun persoonlijke motivatie. 

“Onze bevolking wordt steeds ouder en mensen zoeken oplossingen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven en toch alle zorgen te hebben aan een betaalbare kost. Daarom stelden we centraal in onze oplossing dat het senioren ondersteunt en hen verbindt met hun familie. De technologie van vandaag laat immers toe om jong en oud met elkaar te connecteren zodat ze steeds bereikbaar zijn voor elkaar en op elk moment contact kunnen hebben mocht zich een probleem voordoen”,  besluit Johan De Geyter, CEO van Uest. 

Gebruiker centraal

De eerste realisatie werd Embracelet, een moderne versie van het personenalarm. Embracelet mikt op gebruikers vanaf 65 jaar en is helemaal ontwikkeld met die doelgroep in het achterhoofd. “Vertrekken vanuit de gebruiker en daar vervolgens het ondernemerschap aan koppelen. Dat is één van de belangrijkste lessen die we tijdens onze reis hebben geleerd. Embracelet is dan ook plug & play: verpakking openen, horloge om de pols en klaar is kees. Daarnaast is Embracelet waterbestendig en beschikt het over een batterij die gemakkelijk twee weken lang meegaat.  Bovendien werd er bij de ontwikkeling ook speciaal aandacht besteed aan het design. Dat sluit naadloos aan bij de levensstijl van een actieve senior”, zegt Johan De Geyter. 

Momenteel beschikt Embracelet over een aantal basisfunctionaliteiten. De bedoeling is om na verloop van tijd nieuwe features toe te voegen, horen we van Johan De Geyter: “Daarvoor zullen we ons oor vanzelfsprekend te luister leggen bij onze gebruikers. Op die manier houden we een vinger aan de pols en ontwikkelen we ons product samen met hen.”

Unieke samenwerking

Na een analysefase werd voor de ontwikkeling van Embracelet Uest NV (Uest is een afgeleide van ‘Oe est?’, West-Vlaams voor ‘Hoe gaat het?’) opgericht. Zeventien deelnemers aan de reis stapten mee in, wat het een unieke samenwerking maakt. Het zijn, in alfabetische volgorde:

Barbara

Torfs

Bart

Claes

Chris

Van Doorslaer

Christophe

Degrez

Colette

Dierick

Dirk

Oosterlinck

Erik

Luts

Hans

Cools

Harry

Demey

Katrien 

Devos

Luc

Van Mol

Marc 

Fauconnier

Marc 

Frederix

Patrick

Vanbrabandt

Peter

Hinssen

Steven 

Van Belleghem

Wouter

Beke

Met dit initiatief willen de aandeelhouders de spirit en het ondernemerschap die ze in Silicon Valley hebben ervaren, verspreiden in België. 

De dagelijkse leiding van Uest NV en de ontwikkeling van Embracelet ligt in handen van CEO Johan De Geyter. Die was in het verleden onder meer directeur Design & Technology bij Imec, het Leuvense onderzoeksinstituut voor micro- en nanotechnologie.

Kopen of huren

Gebruikers zullen het slimme horloge kunnen aankopen of huren. 

Embracelet zal te koop zijn voor een prijs van 399 EUR. De maandelijkse huurprijs zal 29 EUR bedragen. Daarnaast is er een maandelijks service-abonnement van 9.5 EUR en kan een gebruiker optioneel een 24/7 alarmcentrale activeren voor 12 EUR per maand. Meer details op www.embracelet.be.

Na een tesperiode zullen we de prijzen evalueren in functie van de operationele kost en feedback van de markt.

Over Embracelet

Embracelet is een horloge dat senioren verbindt met hun kinderen, familie of zorgverstrekkers. Het biedt senioren de mogelijkheid om snel alarm te slaan, mochten ze problemen hebben en het geeft familie en vrienden de gemoedsrust dat hun dierbaren hen steeds kunnen contacteren wanneer ze hen nodig hebben.

Het unieke aan Embracelet is dat het horloge 24/7, binnen en buiten gedragen kan worden. Bovendien hoef je het slechts om de veertien dagen op te laden. Het eigentijdse, waterdichte design sluit naadloos aan bij de levensstijl van de actieve senior en is niet te herkennen als een noodknop. Bij een noodsituatie functioneert het horloge als een gsm (je kan ermee spreken en luisteren) en als een gps die ook de locatie doorstuurt. Embracelet zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Familieleden en mantelzorgers krijgen een melding via een app op hun smartphone.

Embracelet werkt zonder meerkost in alle landen van Europa en zal eerst in België te koop aangeboden worden. De eerste toestellen zullen geleverd worden vanaf juli 2015.

Meer informatie op www.embracelet.be

Contacteer ons
Wim Van der Linden PR Manager, FAMOUS Relations
Wim Van der Linden PR Manager, FAMOUS Relations
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden