Experten in het ondernemerschap verkiezen Beeodiversity tot meest belovende Belgische sociaal ondernemer

Na een maandenlange strijd tussen de meest belovende Belgische sociaal geëngageerde start-ups, claimde Beoodiversity gisteren de overwinning in de eerste Belgische editie van de internationale wedstrijd ‘Chivas The Venture’. Beoodiversity zal het dit voorjaar tijdens een bootcamp in het Skoll Centre for Social Entrepreneurship’ (Oxford University) opnemen tegen 30 andere landen in de race voor een deel van de totale prijzenpot ter waarde van 1 miljoen euro.

De vijf finalisten pitchten gedurende een verkiezingsavond hun diverse projecten, gaande van initiatieven voor het behoud van bijen tot het dagelijks beheer van financiële middelen in ontwikkelingslanden voor een professionele jury (Bruno Wattenbergh, Amid Faljaoui, Bart Becks & Marnik D’Hoore). Midden december organiseerde de Belgische organisatie van The Venture ook al een coaching dag met individuele momenten en groepsessies begeleid door experten in het ondernemerschap zoals Sébastien Deletaille om de finalisten klaar te stomen voor deze finale verkiezingsavond. 

Winnaar eerste editie Chivas The Venture België: Michaël Van Cutsem - Beeodiversity

BeeOdiversity wil de problematiek van het verdwijnen van de bijen tegengaan. Hun business plan is gebaseerd op het  behoud van een positieve impact voor de bijen en het tegengaan van de drie grootste risico’s: pesticiden, gebrek aan biodiversiteit en ziekten. Zo verhuren ze bijenkolonies aan bedrijven in het kader van MVO. Deze kolonies dragen bij aan de bestuiving van 700 ha oppervlakte per kolonie. Om hun impact nog te vergroten, ontwikkelde Beeodiversity de Beeomonitoring waarmee grote oppervlaktes via bijen bestudeerd kunnen worden. Deze unieke tool maakt het mogelijk om, in samenwerking met de betrokken partijen, specifieke maatregelen te nemen om het gebruik van pesticiden te verminderen, de biodiversiteit te ontwikkelen en de aanwezigheid van zware metalen te detecteren om in het algemeen het milieu te verbeteren met het oog op een betere gezondheid, landbouw en biodiversiteit.


Win the right way

Steeds meer bedrijven zijn zich er vandaag van bewust dat zij een positieve impact kunnen hebben op de maatschappij en hulp kunnen bieden door sociaal geëngageerde bedrijven te ondersteunen.Finalist Jacob Bossaer van de Gentse start-up Bosaq ziet veel engagement en roept jonge ondernemers op om elke kans te grijpen:

Er is reeds veel kennis en talent in België over het ondernemerschap, maar de Belgen zijn risico-avers en leggen daarom hun ambities te laag. Enkel door grote ambities na te streven, ga je grootse dingen bereiken. Hopelijk inspireert Chivas The Venture ook toekomstige ondernemers om initiatief te tonen en risico’s te nemen.”

Via het project The Venture wil initiatiefnemer Chivas geëngageerde sociale ondernemers ondersteunen om echt een verschil te maken in de wereld van morgen. Dit doen ze door de financiering met een 1-million-dollar fund, maar ook door de deelnemers te ondersteunen met de juiste professionele coaches.

Ook finalist Nicolas Crochet van Funds for Good, naast ondernemer ook vrijwilliger in verschillende sociale projecten, ziet meer nood aan zingeving binnen het ondernemen:

Sociale projecten zijn er steeds geweest, maar de link tussen persoonlijke overtuigingen en ondernemen is sterk geëvolueerd. Om impact te generen binnen een dergelijke competitieve structuur heb je de nodige slagkracht en dus ook kapitaal nodig. Jonge ondernemers krijgen vandaag meer kansen om een impact op de wereld van morgen te krijgen en werken via hun eigen initiatief aan het algemeen maatschappelijk welzijn.’

Race naar de top

In maart neemt Beoodiversity als Belgische winnaar deel aan de Chivas The Venture Accelerator Week, waar hij samen met de andere internationale deelnemers tijdens een bootcamp in Oxford Skoll Centre for Social Entrepreneurship (Oxford University) zal worden begeleid door leiders van internationale bedrijven, experts uit de industrie en inspirationele sociale ondernemers. Vanaf mei 2017 zal het publiek de kans krijgen om te bepalen hoe de eerste $ 250.000 van het fonds verdeeld zal worden over de 31 nationale winnaars door middel van openbare stemming via www.theVenture.com. In juli 2017 nemen de 31 internationale finalisten deel aan de finale in Los Angeles die vier dagen duurt.  Als hoogtepunt van de competitie mogen de 5 uiteindelijke internationale finalisten  aan het einde van deze 4 dagen hun project pitchen aan een internationale jury voor een live publiek van influencers, sociale vernieuwers, ondernemers en media. De resterende $750.000 wordt over deze laatste 5 projecten verdeeld. 

 

Dit waren de andere 4 Belgische finalisten:

Bosaq 

Nadat hij 5 jaar als ingenieur gewerkt had voor de Antarctische basis Koningin Elizabeth, besloot Jacob Bossaer om zelf drinkwater te produceren en om oppervlaktewater te zuiveren met behulp van hernieuwbare energie om zo waterverspilling tegen te gaan.

Funds for good

Funds for good richt zich op werklozen die willen starten in het ondernemerschap en die geen beroep kunnen doen op microkredieten, ondanks hun innovatieve projecten.

Fyteko

Fyteko biedt oplossingen voor innovatieve en milieuvriendelijke biostimulatie om te vechten tegen de droogte, een enorm probleem voor de landbouwsector.

Overview Finance

Overview is een platform dat mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot een bankrekening, helpt in het dagelijks beheer van hun financiële middelen.

 

De jury bestond uit volgende ondernemers: 

-           Bruno Wattenbergh: COO Impulse Brussels, professor & directeur van Solvay Innovation

-           Amid Faljaoui: directeur van Levif-L’express en Trends-Tendances, hoofdredacteur Canal Z, businesskroniek RTBF, spreker bij de Solvay Business School, bestuurder bij het UCM (Union des Classes Moyennes)

-           Bart Becks: Stichter van crowdfunding-platform angel.me en durfkapitaalfonds Venturewise.eu

-           Marnik D’Hoore: Oprichter & CEO Bloovi/ieLon/Opium

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

[email protected]

www.famousrelations.be