Startup achter Embracelet haalt 4,5 miljoen euro op

39 ondernemers, waaronder enkele prominenten uit de Belgische bedrijfswereld, komen samen met imec en Alychlo NV de aandeelhoudersgroep van Uest NV versterken

Vrijdag 24 april 2015 — Uest NV, de Belgische startup achter Embracelet, het slimme horloge voor senioren, heeft 4,5 miljoen euro opgehaald. De zeventien bedrijfsleiders die initieel betrokken waren bij de opstart van Uest verwelkomen 39 nieuwe aandeelhouders. Naast verschillende prominenten uit de Belgische ondernemerswereld, investeren ook Fidimec, het investeringsfonds van imec, en Marc Coucke in de beloftevolle startup. Imec doet dat onder meer in de vorm van specifieke know-how. Coucke’s investeringsfonds Alychlo investeert 2 miljoen euro. Dat is ongeveer 33% van het totale kapitaal. De startup wordt zo gewaardeerd op 6 miljoen euro.

Het slimme horloge, dat senioren moet helpen om zelfstandiger te zijn en langer thuis te wonen, is verkrijgbaar vanaf de zomer. Na de officiële aankondiging van het initiatief eind maart werd de startup overladen met positieve reacties. Op één week tijd kreeg het bedrijf 100 voorbestellingen binnen. “Een onverhoopt succes”, klinkt het bij CEO Johan De Geyter. “We hadden gehoopt om die 100 bestellingen pas te hebben tegen de zomer en we hadden ze al na één week. Uit de vele getuigenissen, oa. op onze Facebook-pagina,  die we ontvingen van zowel senioren als hun familie, blijkt dat we echt iets bouwen dat een maatschappelijk probleem oplost. Het doet deugd om te zien dat we mensen echt zullen kunnen helpen met ons product. Dit wakkert onze ‘goesting’ alleen maar verder aan.”

Goesting

Uest werd opgericht door zeventien topondernemers, na een gezamenlijke inspiratiereis naar San Francisco in september 2013. Die reis zette hen aan om samen ‘iets’ te doen in de geest van Silicon Valley dat maatschappelijk relevant was. Dankzij hun startup willen ze via digitale technologie generaties met elkaar verbinden zodat ze op de beste manier voor elkaar zorg kunnen dragen. Met het initiële startkapitaal onderzochten ze de haalbaarheid en bouwden ze een prototype van Embracelet. “Toen bleek dat ons idee technisch haalbaar was, hebben we beslist om onze inbreng te verdubbelen en op zoek te gaan naar mensen met evenveel goesting om te ondernemen als ons. We noemen het zelf een vorm van premium crowdfunding”, aldus Johan De Geyter, CEO van Uest.  

Know-how van imec

Imec, het onderzoeksinstituut uit Leuven dat tot de wereldtop behoort in het domein van nano-elektronica, treedt via het investeringsfonds Fidimec toe als aandeelhouder van Uest en levert specifieke know-how als  deel van deze overeenkomst. Deze stelt Uest in staat om zelf onder meer de slimme algoritmes te ontwikkelen waarmee Embracelet noodsituaties kan detecteren. “De investering in Uest past perfect in onze strategie waarbij we onze innovatieve kracht willen vertalen in technologische oplossingen die bijdragen aan een een betere, duurzame gezondheidszorg”, aldus Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec.

4,5 miljoen euro opgehaald

Uest haalde in totaal 4,5 miljoen euro op. De ‘goesting’ van de ondernemers en het maatschappelijk doel inspireerde ook Coucke. Hij investeerde via zijn fonds Alychlo  NV 2 miljoen euro: “Initiatieven als Embracelet zijn de toekomst van de zorgsector. Het slimme horloge kan heel wat mensen helpen en is volledig gebouwd met de gebruiker in het achterhoofd. Toen ik over het initiatief van mijn collega ondernemers las, voelde ik direct dat dit iets bijzonders is. Het project past perfect in het kader waar ik met mijn investeringen wil voor staan. Uest is op een sociale missie. Dankzij hun technologie wordt een prangend probleem voor veel senioren en hun families opgelost”, duidt hij zijn investering in Uest.

Internationale ambities

Het kapitaal zal gebruikt worden om de internationale ambities te ondersteunen. Vanaf juli worden de eerste werkende toestellen geleverd aan de klanten die een voorbestelling plaatsten. Vanaf september start de verkoop op grote schaal. Na België is het de bedoeling om snel uit te breiden naar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Later volgt de rest van Europa en andere continenten. Embracelet zal dankzij zijn technologie automatisch werken zonder meerkost in alle landen van Europa.

Uitbouw van het team

Om de stevige ambities waar te maken,  maakt Uest volop werk van de uitbouw van het team. Momenteel bestaat Uest reeds uit vier personen, maar het is de ambitie om nog dit jaar te groeien tot een team van vijftien medewerkers. Meer info op www.embracelet.be/jobs.

 *De 39 nieuwe aandeelhouders zijn, naast Fidimec en Marc Coucke, de volgende personen:

Luc

Beke

Rudy

Borremans

Cedric

Bouckaert

Joost

Callens

Gio

Canini

Nathalie

Christiaens

Rudi 

Cleymans

Geert & Sabine

De Bondt – De Veilder

Johan 

De Bruycker

Tom

De Wulf

Niko

Demeester

Filip

Dewaele

Jo

Deweer

Karl 

Driesen

Peter

Goethuys

Pieter

Goiris

Matthias

Hindriks

Bruno

Humblet

Erwin

Jansen

Thomas

Leysen

Peter

Nedee

Cedric

Nedée

Peter & Annick

Oyserman-Vandezande

Peter

Quaghebeur

Dirk

Reyn

Hans

Romaen

Hendrik

Seuntjens

Danny

Van D'huynslager

Wim

Van der Smissen

Bert

Van Loco

Gerard

van Rooijen

Jacques

Vandermeiren

Wim & Conny

Vanhaelemeesch - Vandendriessche

Filip

Vanhelmont

Bob

Verbeeck

Tom

Vermeylen

Johan

Vrancken

###

Over Embracelet

Embracelet is een horloge dat senioren verbindt met hun kinderen, familie of zorgverstrekkers. Het biedt senioren de mogelijkheid om snel alarm te slaan, mochten ze problemen hebben en het geeft familie en vrienden de gemoedsrust dat hun dierbaren hen steeds kunnen contacteren wanneer ze hen nodig hebben.

Het unieke aan Embracelet is dat het horloge 24/7, binnen en buiten gedragen kan worden. Bovendien hoef je het slechts om de veertien dagen op te laden. Het eigentijdse, waterdichte design sluit naadloos aan bij de levensstijl van de actieve senior en is niet te herkennen als een noodknop. Bij een noodsituatie functioneert het horloge als een gsm (je kan ermee spreken en luisteren) en als een gps die ook de locatie doorstuurt. Embracelet zal ook via zelflerende algoritmes alarm kunnen slaan. Familieleden en mantelzorgers krijgen een melding via een app op hun smartphone.

Meer informatie op www.embracelet.be

 

Kapitaalverhoging Embracelet: Luc Van den hove, Marc Coucke, Johan De Geyter & Katrien Devos
Johan De Geyter & Marc Coucke met Embracelet