Snelgroeiend online veilinghuis klaar om Europese markt te veroveren

Vavato haalt Jurgen Ingels binnen als investeerder én tech-expert

Donderdag 15 februari 2018 — Hoewel België bezig is aan stevige opmars in e-commerce, lopen we op het gebied van online veilingen nog ver achter. Het in 2015 door drie jonge ondernemers opgerichte online veilinghuis Vavato, is druk bezig het tij te keren. Het succesvolle bedrijf dat gespecialiseerd is in de online verkoop van industriële goederen, overstock en faillissementsgoederen, kende sinds de start een spectaculaire groei en zette het online veilen in België op de kaart. En met dé Belgische techpionier Jurgen Ingels als investeerder én zijn expertise, is de voormalige ‘beloftevolle starter van het jaar 2015’ nu ook klaar voor het veroveren van de Europese online veilingmarkt.

Eerste Belgische speler die online veilen écht op de kaart zet

Toen de drie jonge ondernemers Fons Tooten, Kevin Van de Vyver en Pieterjan Van Emelen begin 2015 hun online veilinghuis oprichten, wilden ze vooral veilingen transparanter, minder oubollig en toegankelijker maken door middel van een innovatief en gebruiksvriendelijk online platform voor particulieren en bedrijven. 3 jaar later blijkt dat dit systeem werkt, want met meer dan 800 veilingen, 30 medewerkers en 2 locaties in België doet de beloftevolle starter van 2015 zijn titel alle eer aan. De omzet in 2017 groeide met meer dan 300% ten opzichte van 2016.

De efficiënte oplossing die Vavato biedt aan bedrijven om op een snelle en transparante manier cash te genereren door overstock om te zetten in liquiditeit, slaat duidelijk aan. En ook curatoren en leasingmaatschappijen hebben hun weg gevonden naar de innoverende dienstverlening van Vavato. Voor wat betreft de online verkoop van voertuigen zijn ze nu zelfs het grootste online veilinghuis in België én Nederland.

Deze snelle groei doet het trio nu uitkijken naar internationale expansie: in 2018 staan een locatie in Nederland, Duitsland en Spanje op de planning. Fons Tooten, medeoprichter van Vavato bevestigt:

Wij wilden af van het stoffige imago van veilingen en een frisse wind creëren in de veilingwereld. Met onze online aanpak zijn we hier in geslaagd en hebben we het online veilen op de kaart kunnen zetten. Wij zijn er van overtuigd dat er een nog groter potentieel is voor dit concept. De snel toenemende interesse vanuit de privé –én de bedrijfswereld is hier het bewijs van.”

Internationalisering: Jurgen Ingels investeert én adviseert

Fons vervolgt: “Naast een groeiende vraag in België, bereiken we ook steeds vaker een internationaal publiek.  Ons systeem wordt ook in het buitenland gewaardeerd en we zijn klaar om de internationale markt te veroveren. En daarvoor kunnen we op de steun en het advies van niemand minder dan Jurgen Ingels rekenen, die sinds half januari een minderheidsbelang in Vavato heeft. Met de ervaring en expertise van een topper zoals Jurgen kunnen we er voor zorgen dat we op alle vlakken up-to-date zijn en nog korter op de bal kunnen spelen”.

Om op deze internationalisering in te spelen, wordt een compleet nieuw software systeem ontworpen, waarin Jurgen Ingels als techpionier een belangrijke rol zal spelen. De website krijgt een nieuw en uiterst gebruiksvriendelijk design en zal vanaf augustus 2018 beschikbaar zijn in diverse talen. De bieders zullen bovendien via een hightech app de veilingen on-the-go kunnen volgen.

Jurgen Ingels: “Ik heb niet lang moeten twijfelen om in Vavato te stappen, ook al is dit een ander soort investering als waar ik wellicht om bekend sta. Niet alleen geloof ik in deze drie ambitieuze jonge kerels, die weten wat ze willen en recht op hun doel afgaan. Zij zijn er met hun innovatieve aanpak in geslaagd om de attitude in België ten opzichte van online veilen te veranderen. Binnen een aantal jaren zal de meerderheid van de online verkopen via een veiling systeem verlopen, daar ben ik van overtuigd.  ‘Online auctioning’ is de toekomst en digitale technologie speelt daarin een hoofdrol. Met het nieuwe hightech online systeem én hun knowhow heeft Vavato alle troeven in handen om hier als Belgische speler een hoofdrol in te gaan spelen.” 

Over Vavato Bvba
Vavato is een high-end, online veilinghuis gespecialiseerd in industriële goederen, overstock en faillissementsgoederen. Opgericht in 2015 door drie enthousiaste jonge ondernemers en ondertussen met 30 vaste medewerkers vanuit de kantoren in Sint-Niklaas en Hasselt. Het  doel van Vavato is simpel: snel en transparant liquiditeiten vrijmaken door koper en verkoper via een interactief platform met elkaar in contact te brengen. 

Jurgen Ingels
Vavato oprichters:   Fons Tooten (Midden), Kevin Van de Vyver en Pieterjan Van Emelen