Polestar roept auto-industrie op transparant te zijn over impact op het milieu

Polestar, het elektrische performance merk, gaat gedetailleerde cijfers publiceren over de klimaatimpact van hun elektrische voertuigen (EV). Het bedrijf wil zo de meest transparante autobouwer worden in de auto-industrie. 

Het Zweedse bedrijf zal vanaf vandaag een duidelijk cijfer publiceren dat de klimaatimpact van hun EV’s illustreert op het moment dat ze uit productie komen. Polestar’s Life Cylce Assessment gaat nog een stapje verder door de totale klimaatimpact van de volledige levenscyclus van de wagen weer te geven. 

Story image

Dit is het begin van een belangrijke shift van een industrie die de consument de laatste jaren moeilijk kon overtuigen van haar duurzaamheid. Het initiatief zet nieuwe standaarden die andere autoproducenten kunnen volgen. 

“Autofabrikanten waren in het verleden niet altijd duidelijk over de ecologische impact van hun producten,” zegt Thomas Ingenlath, CEO van Polestar. “Dat is niet goed genoeg. We moeten eerlijk zijn, zelfs wanneer het ongemakkelijke lectuur is.” 

Dankzij zijn eigen analyse weet Polestar dat de nieuwe Polestar 2 de fabriek verlaat met een CO2-voetafdruk van 26 ton. Vergeleken met een Volvo XC40 met benzinemotor heeft de Polestar 2 een grotere voetafdruk in de productiefase, vooral door het energie-intensieve productieproces van de batterij. 

Story image

Eenmaal de wagen bij de klant toekomt en met groene energie opgeladen wordt, is de verdere CO2e-uitstoot verwaarloosbaar. Na 50.000 km overstijgt de wagen met fossiele brandstof het EV in totale CO2e-uitstoot.

“De boodschap is duidelijk,” aldus Thomas Ingenlath. “Met elektrische voertuigen zijn we op weg naar een klimaatneutrale toekomst en wij zullen de inzichten uit dit rapport gebruiken om dat doel te bereiken.” 

Polestar wijst op het verontrustende tekort aan transparantie in de industrie. Tot op vandaag is het voor een klant onmogelijk om de klimaatimpact van verschillende wagens met elkaar te vergelijken. 

Een van de redenen hiervoor is dat de verschillende autoproducenten verschillende berekeningen gebruiken voor de Life Cycle Assessments. Polestar deelt hun volledige methodologie en vraagt nu ook aan andere autoproducenten om zich open te stellen en transparanter te worden. 

“Fragmentatie zal alleen maar verwarring zaaien. Autofabrikanten moeten zich verenigen en transparanter zijn,” zegt Frederika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar. “Onze boodschap is dan ook: laten we, als één industrie, samen de consument helpen bij het maken van de juiste keuze.”
Story image
Story image
Frederika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar
Frederika Klarén, Head of Sustainability bij Polestar

De volledige methodologie voor Polestar’s Life Cycle Assessment en de analyse van de Polestar 2 C02 -voetafdruk kan hier geraadpleegd worden.  

Voetnoot voor de redactie: 

Koolstofdioxide-equivalent (CO2e): “Koolstofdioxide-equivalent” of “CO2e” is een verzamelterm om verschillende broeikasgassen uit te drukken aan de hand van een gemeenschappelijke eenheid. 

Voor beelden en andere informatie, ga naar polestar.com/press

Contact

Algemene mediavragen: media@polestar.com

Laure Vandeghinste PR Manager, Famous Relations

Over Polestar

Polestar is het gemeenschappelijke elektrische performance merk van Volvo Car Group en Zhejiang Geely Holding. Polestar profiteert van specifieke technologische en technische synergieën met Volvo Cars en geniet daardoor van aanzienlijke schaalvoordelen. Hierdoor kunnen, onder een afzonderlijk merk, met succes volledig elektrische auto's worden ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd.

 Polestar ging in 2017 van start met de Polestar 1 – een op kleine schaal geproduceerde elektrische, hybride sportauto met 609 hp, 1.000 Nm en een puur elektrisch bereik van 124 km WLTP - het grootste bereik van een hybride auto wereldwijd. In 2019 werd de Polestar 2 onthuld als de eerste volledig elektrische premium auto met een hoger volume. De Polestar 2 is vanaf midden 2020 op de weg te zien. Deze electric performance fastback is uitgerust met 300 kW, 600 Nm, vierwielaandrijving, 78kWh batterij pack en een bereik van 470 km (WLTP), in het eerste jaar van de productie. 

In 2020 bracht Polestar de Precept uit, een wagen die de toekomstvisie van het merk op duurzaamheid, digitale technologie en design vertaalt in een wagen. In de toekomst zal de Polestar 3, een volledig elektrische, sportieve SUV, aan het productassortiment worden toegevoegd.

 

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden