Lokaal winkelen in een geglobaliseerde wereld

UNIZO en Gemeente Asse jongleren met de uitdagingen van de toekomst

Technologie verandert elke dag, de impact van sociale media en e-commerce nemen toe. Innoveren, veranderen en verbeteren zijn dé sleutelwoorden voor duurzaam ondernemen, ook voor lokale handel. Alleen is het als zelfstandige lokale ondernemer niet altijd gemakkelijk hiermee om te gaan. Met het UNIZO-traject ‘Commerciële Inspiratie’ wil het Assese gemeentebestuur het ondernemerschap en vernieuwingsnood van haar lokale ondernemers stimuleren en hen zo klaarstomen voor de toekomst. 

Lokaal winkelen kent opmars
Lokaal winkelen kent een revival. Consumenten verkiezen winkeluitstapjes naar lokale handelaars boven shoppingcentra en volle winkelstraten. Tegelijkertijd zorgen lokale ondernemers voor de leefbaarheid van de buurt en dragen zij bij tot de kernversterking van een gemeente of stad. Hoe lokale ondernemers presteren is ook onlosmakelijk verbonden met hoe België nationaal onderneemt.  Maar voor die lokale handelaar is het niet eenvoudig om steeds mee te zijn of aantrekkelijk te blijven. Zij moeten steeds vaker opbotsen tegen grotere ketens met grotere budgetten en met een pak meer mogelijkheden. Veel van die ondernemers willen wel meegaan in de digitale wereld, maar weten vaak niet waar te starten. Gemeente Asse en UNIZO geven een breder draagvlak aan deze ondernemers en helpen hen hierbij een antwoord te vinden.  

Ondernemers als motor voor kernversterking
UNIZO voert met dit Commerciële Inspiratie-traject ook een kernversterkend beleid. Ook Asse  ziet haar ondernemers als motor voor de kernversterking van de gemeente en geeft hen daarom de kans om dit traject te volgen. De volgende twee trimesters zullen 12 ondernemers de toekomst recht in de ogen kijken. Samen bouwen ze mee aan een ambitieus toekomstverhaal. Met de hulp van professionele UNIZO-coaches smeden ze strategische actieplannen om zo op lange termijn hun positie te handhaven en te verstevigen. 

“De commerciële kern is voor velen het hart van hun gemeente. Het is geen geheim dat de lokale besturen, samen met de ondernemers, de voorbije jaren hard hebben moeten knokken bij het verdere uitbouwen van hun commercieel centrum. Ook in Asse zijn we al enkele jaren actief aan de slag om deze te versterken en klaar te stomen voor de toekomst. Het is fijn om stilaan verandering te zien. Nieuwe, hippe zaken worden opgericht. Bestaande zaken durven vooruit kijken. Er heerst opnieuw optimisme. Ondernemers die zichzelf durven blijven heruitvinden zijn de motor van de kernversterking in Asse. We willen met dit project dan ook niet alleen de deelnemende handelaars een hart onder de riem steken, maar hopen ook onze andere ondernemers aan te moedigen aan de slag te gaan met de uitdagingen en opportuniteiten van de toekomst.” zegt Assese Schepen voor lokale economie en citymarketing, Rita De Vos. 

Individueel inspiratietraject op maat van de ondernemer
Commerciële Inspiratie laat ondernemers nadenken over hun zaak in de toekomst en is gericht op het verbeteren en benutten van opportuniteiten van de zaak.  Gedurende een periode van zes maanden wordt de onderneming door een externe bril bekeken en brengen professionele UNIZO-coaches de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen in kaart. Een strategische denkoefening die aangeleerd wordt aan de ondernemer en die in de toekomst steeds herhaald kan worden. Samen reflecteren zij over de zaak en durven zij, waar nodig, te veranderen.

“Commerciële Inspiratie zet lokale ondernemers aan om na te denken over de rol van hun fysieke zaak binnen een snel evoluerend handelslandschap. Ondernemers die al actief zijn, willen we waar mogelijk verbeteren en extra opportuniteiten helpen ontdekken en benutten.“ aldus Elke Tielemans, coördinator Commerciële Inspiratie bij UNIZO 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden