5 Belgische en Luxemburgse finalisten van Chivas Venture wedstrijd zijn bekend

“De wedstrijd Chivas Venture draait vooral om ondernemers die risico’s durven te nemen.”

Chivas Regal heeft de naam van de 5 meest veelbelovende sociale ondernemers van België en Luxemburg officieel bekendgemaakt. Zij zullen deelnemen aan de Belgisch-Luxemburgse finale van Chivas Venture, een wereldwijde wedstrijd die in het leven geroepen is om de volgende generatie ondernemers te steunen die succesvol de wereld willen verbeteren. Na een grondige analyse van alle kandidaten heeft het prestigieuze ‘Skoll Centre for Social Entrepreneurship’ van de Universiteit van Oxford 5 veelbelovende projecten geselecteerd, die kans maken op 13 december 2017  in de B19 in Brussel de grote Belgisch-Luxemburgse finale te winnen. 

Op naar de Belgisch-Luxemburgse finale

Het ‘Skoll Centre for Social Entrepreneurship’ van de universiteit van Oxford heeft de 5 meest veelbelovende Belgische en Luxemburgse sociale ondernemers geselecteerd en officieel bekendgemaakt. De selectie gebeurde op basis van, enerzijds, de impact van het project op de sociale problemen van vandaag (samenleving, milieu) en anderzijds, het businessmodel op lange termijn.

Op 13 december 2017 nemen de 5 finalisten het tegen elkaar op tijdens een spannende finale in de B19 in Brussel. Ze zullen er hun projecten voorstellen aan de jury, bestaande uit Pierre Marcolini, Piet Colruyt, Michael Van Cutsem en Jean Michel Ludwig. De winnaar van de Belgisch-Luxemburgse finale sleept € 10.000 uit het lokaal fonds in de wacht en mag deelnemen aan de internationale wedstrijd. Dat houdt in dat hij een opleiding van 1 week aan het Skoll Center for Social Entrepreunership mag volgen en een plaats verwerft in de wereldwijde finale, waar hij kans maakt een deel van het internationaal fonds van $1M te winnen. Op 13 december wordt aan het einde van de avond de Belgisch-Luxemburgse winnaar bekendgemaakt. 

Lyn Verelst, CEO van Solid Crafts en finalist: “Ik heb besloten om deel te nemen aan de wedstrijd Chivas Venture om te proberen een deel van het investeringsfonds te winnen en op die manier een scale-up van ons sociaal model te kunnen realiseren. De verschillende wedstrijdfasen vormen een uitstekende oefening: ze bieden ons de kans ons over onze strategie te buigen en de tijd te nemen om na te denken  over hoe we ons project kunnen voorstellen en pitchen. Tegenwoordig ligt de focus bij wedstrijden almaar meer op innovatie, terwijl bij Chivas Venture vooral de sociale impact van de projecten belangrijk is, wat ons overtuigd heeft aan dit avontuur deel te nemen.

 

Opleidingen en advies van deskundigen voor de finale

Om zich op de Belgisch-Luxemburgse finale voor te bereiden, kregen de 5 ondernemende finalisten advies van experts via gepersonaliseerde coachingsessies. Zo gaven de 3 partners van Chivas Venture – Oksigen Lab, Groupe One en Social Innovativ Fabriek – de 5 finalisten de nodige tools om hun project te verbeteren en hen voor te bereiden hun bedrijf zo professioneel en doeltreffend mogelijk voor te stellen.

Vincent De Coninck, Social Business Coach bij Oksigen Lab en Chivas Venture coach: “Chivas Venture draait vooral om ondernemers die risico’s durven te nemen. Ze vertrekken van een vernieuwend idee, dat al getest en gevalideerd werd. Ze hebben al de stap gezet om de markt te betreden, wat voor elk jong bedrijf een kritieke fase vormt. Dankzij onze coaching kunnen ze de verschillende opportuniteiten die zich aandienen, tegen elkaar afwegen. Dit jaar zijn de finalisten in heel uiteenlopende sectoren actief, maar allemaal zijn het kwaliteitsvolle maatschappelijke projecten.

 

5 finalistes 2018:
 

 • Adaptive EyeWorks vertegenwoordigd door Koen Van Pottelbergh 
  Adaptive EyeWorks ontwerpt, ontwikkelt en vervaardigt innovatieve systemen in de brilsector. De zelfcorrigerende brillen zijn de meest rendabele en doeltreffende oplossing voor mensen met zichtproblemen in derdewereldlanden. Met Alvarez Lens Technology kunnen de gebruikers de sterkte van hun bril zelf aanpassen, waardoor ze geen kosten hoeven te maken om nieuwe glazen te kopen als de kwaliteit van hun zicht in de loop van de tijd verandert. Adaptive EyeWorks wil iedereen helpen goed te zien.
   
 • Nouma vertegenwoordigd door Emma Zimer
 • Nouma is een sociale onderneming met als doel cohousing-oplossingen voor senioren te faciliteren. Nouma streeft ernaar een nieuwe levensstijl voor senioren te creëren via cohousing, dat garant staat voor levenskwaliteit en een actief leven zonder eenzaamheid. De kenmerken van die levensstijl zijn zelfmanagement, solidariteit, burgerbetrokkenheid en ecologie. De filosofie van Nouma: “Oud zijn is goed, maar goed oud worden is beter.
   
 • Solid Crafts BVBA vertegenwoordigd door Lyn Verelst 
  Solid Crafts stelt kansarme vrouwen op een eerlijke manier tewerk en engageert zich om hun capaciteiten en competenties te versterken. De focus ligt op de artisanale productie van exclusieve en authentieke voorwerpen voor de interieur- en mode-industrie. Solid Crafts beschikt over een verkoopkantoor in België en 3 ethische arbeidsplaatsen met sociale programma’s in Peru, Kenia en India. Alle winst wordt geïnvesteerd in de begeleiding en ondersteuning van vrouwen die zich in heel kwetsbare situaties bevinden (misbruik, uitbuiting).
   
 • Strategic Water vertegenwoordigd door Stephen Anderson
  Strategic Water is een bedrijf van watertechnologie en milieusanering, gespecialiseerd in systeembeheer en strategische planning in opkomende markten. Het bedrijf bestaat uit een team data scientists en ingenieurs. Hun missie bestaat erin waterdistributiediensten wereldwijd te moderniseren en te uniformeren via hard data en machine learning.
   
 • Citizen Lab vertegenwoordigd door Koen Gremmelprez 
  CitizenLab is een participatief platform waarop burgers hun stad co-creëren. Met deze oplossing kunnen gemeenten en overheden hun besluitvorming democratischer, transparanter en collaboratiever maken. CitizenLab streeft ernaar de overheden van morgen meer burgercentrisch te maken door middel van gebruiksvriendelijke software, rijke data-analyse en een focus op ‘mobiel’.

De inschrijvingen voor Chivas The Venture 2018 in enkele cijfers:    

 • 60% van de kandidaten is actief in de sociale sector, 26% in de milieusector, 11% in de gezondheidssector en 3% focust zich op de behandeling van waterEen belangrijke tendens binnen de sectoren is het sociaal ondernemen, waarbij we diverse projecten kunnen onderscheiden : 14% steunt ontwikkelingslanden, 14% ten voordele van de ouderen, 10% helpt vluchtelingen en 10% zet zich in voor burgeracties.
 • 9 projecten zijn gebaseerd op technologie of een geheel nieuw en innovatief concept.
 • 11 van de deelnemers komen uit het Franstalige deel van het land en 18 uit het Nederlandstalige deel.
 • Nu de wedstrijd voor de eerste maal opengesteld werd voor deelnemers uit Luxemburg, dienden er 6 Luxemburgse ondernemers hun kandidatuur in.

Chivas Venture 2018
Aan deze vierde editie nemen 29 landen uit 5 continenten deel. In elk land strijden de meest talentvolle start-ups om een plaats in de nationale Chivas Venture-top. In december 2017 zal per land één winnaar worden geselecteerd, die de kans krijgt in de lente van 2018 een exclusief ‘Accelerator Programma’ te volgen in het Skoll Centre for Social Entrepreneurship aan de Universiteit van Oxford. Daarna kan iedereen gedurende 3 weken een stem uitbrengen voor zijn favoriete start-up. Zo bepaalt het publiek hoe de eerste 200 000 dollar wordt verdeeld. Chivas Venture 2018 eindigt met de grote internationale finale in mei/juni 2018. Er staat veel op het spel, want tijdens die finale worden de resterende 800 000 dollar verdeeld onder de finalisten.

Nieuw nationaal fonds voor veelbelovende sociale projecten
Naast het fonds van een miljoen dollar heeft Chivas nog een nationaal fonds opgericht voor Belgische en Luxemburgse start-ups. Dankzij dat lokale fonds krijgt het publiek de kans om Belgische en Luxemburgse sociale ondernemers op een makkelijke en eenvoudige manier te steunen en in een duurzame toekomst te investeren. In deze eindejaarsperiode zal voor elke fles Chivas Regal die over de toonbank gaat, een schenking* worden gedaan aan de finalist van Chivas Venture België & Luxemburg.

Jury 2018

 • Piet Colruyt – Een van de vier bestuurders van de gelijknamige distributieketen in handen van zijn familie, die in 2010 de holding Impact Capital heeft opgericht, waarmee hij in veelbelovende lokale ondernemingen investeert.Volgens deze pionier van het Belgisch ondernemerschap vormen goed doordachte investeringsstrategieën de meest doeltreffende methode om tot een echte maatschappelijke impact te komen.
   
 • Michaël Van Cutsem – Als grote Belgische winnaar van de editie 2017 van Chivas Venture zal Michaël zijn ervaring en kennis delen met de nieuwe deelnemers. Michaël is de medeoprichter van Beeodiversity, een onderneming die vervuiling, pesticides en biodiversiteit meet d.m.v. analyses van pollen die bijen hebben verzameld. Op basis daarvan adviseert Beeodiversity bedrijven en gemeenten over duurzame milieumaatregelen.
   
 • Jean-Michel Ludwig – Luxemburg wordt de hele wedstrijd lang vertegenwoordigd door Jean-Michel Ludwig, die als Start-up Support and SME Performance werkt bij Luxinnovation, een organisatie die bijdraagt tot de economische ontwikkeling van Luxemburg door innovatie en internationale groei te bevorderen alsook buitenlandse investeringen aan te trekken. De organisatie heeft Fit 4 Start gelanceerd, een programma dat start-ups steunt met coaching en fondsen.
   
 • Pierre Marcolini – Als stichter van het gelijknamige huis staat Pierre Marcolini bekend voor zijn passie voor creativiteit, zijn drang om de spelregels te veranderen en constant te innoveren. Hij sluit zich aan bij de jury van Chivas Venture om jonge Belgische ondernemers te steunen die er willen voor gaan.
Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden