Nieuwe berichten-app DoTalk doorbreekt alle taalbarrières

Gratis dienst vertaalt geschreven en gesproken chats in 90 talen

Praten met je Franse schoonmoeder, je Spaanse vriendin of tijdens de vakantie met de Chinese hoteleigenaar kan voortaan zonder problemen dankzij de nieuwe berichten-app DoTalk. De gratis dienst zet gesproken en geschreven tekst razendsnel om in negentig verschillende talen en wordt vandaag gelanceerd in België en Nederland.

DoTalk is de eerste gratis berichtendienst waarmee gebruikers in hun eigen taal kunnen chatten,  berichten kunnen ontvangen, video-bellen en foto’s en filmpjes kunnen versturen. Op hun telefoon, tablet of laptop typen en spreken gebruikers de gewenste zinnen in hun eigen taal in, waarna DoTalk ze direct omzet naar de taal van de ontvanger. Die krijgt de berichten altijd geschreven terug, in zijn eigen taal. Zo wordt praten met iemand die een andere taal spreekt wel heel eenvoudig en ontstaan er geen misverstanden door verkeerde vertalingen. De gebruiker bespaart tijd door een bericht in te spreken dat de app vervolgens vertaalt en omzet in tekst.

Erg handig is ook de snelle vertaalfunctie, waarbij de gebuiker iets inspreekt en de vertaling direct op het scherm ziet. Dit is handig voor toeristen, zakenreizigers of expats die bijvoorbeeld de taxichauffeur willen vragen hen naar het station te brengen, of die de ober om de rekening willen vragen.

België en Nederland springplank naar rest Europa

België en Nederland moet dienen als springplank naar de rest van Europa.

“Beide landen behoren tot de landen met hoogste internetdichtheid ter wereld voor breedband en mobiel. Ze zijn een reislustig volk dus ze komen voortdurend in aanraking met andere talen”, aldus de Australische initiatiefnemer Reno Nicastro.

DoTalk is beschikbaar voor laptop, iOS en Android. Aan de ontwikkeling van de app is drie jaar gewerkt door twintig Australische en Vietnamese ontwikkelaars. De app is uitvoerig getest in landen met de meest gesproken talen: Engels, Chinees, Koreaans, Japans, Russisch, Spaans, Frans en Indonesisch.

De Australische ondernemer ontwikkelde de app uit eigen frustratie. “Als ik in het buitenland was voor zaken, moest daar de hele tijd een vertaler tussen in zitten. Dat moest toch anders kunnen, leek mij.”

In de ontwikkelfase werd de app continu verbeterd door de ervaringen die de Vietnamese ontwikkelaars en Nicastro er in de onderlinge communicatie mee opdeden.

DoTalk heeft een betaalde functie waarbij twee tot tien gebruikers een gesprek kunnen voeren in hun eigen taal. Dit is ideaal voor de zakelijke markt, bijvoorbeeld bij het voeren van groepsgesprekken en zelfs conference calls. Vanzelfsprekend kan de app ook gebruikt worden door personen die dezelfde taal spreken.

Veel mogelijkheden
De mogelijkheden van DoTalk zijn eindeloos én grenzeloos. Tv-producenten zouden de technologie in kunnen zetten voor internationale versies van programma’s als Big Brother en Temptation Island. Zakenmensen kunnen met de app beter communiceren met hun zakenpartners in het buitenland. Een taal leren wordt met DoTalk een stuk makkelijker. Bestaande apps kunnen een licentie op de software nemen om zo meer mogelijkheden toe te voegen aan hun eigen product. Nicastro zoekt momenteel naar partners die dergelijke licenties af willen nemen.

Taal is de sleutel van het zakenleven, van het leven in het algemeen. DoTalk verbindt mensen met elkaar op een manier die tot voor kort onmogelijk was. We zoeken licentiepartners die met onze technologie vernieuwende producten ontwikkelen.’

Makkelijk

“Ons doel was om een leuke en makkelijk te gebruiken app te ontwikkelen die het mensen mogelijk maakt om eenvoudig en zonder vertraging met elkaar te kunnen communiceren, ongeacht taal en locatie”, aldus Nicastro. “Ons dagelijks leven is gevuld met apps, van zakelijk tot reizen, dating en alles ertussen in. Met DoTalk kan kan iedereen heel makkelijk contact maken met mensen uit allerlei landen, met verschillende talen. Het voorkomt fouten door taalbarrières of verkeerde vertalingen.” 

Nicastro: “Het zijn drie intensieve jaren geweest en het is nog niet perfect, maar gebruikers zijn erg positief. Daar ben ik heel tevreden over.”

De ondernemer hoopt over een jaar één miljoen gebruikers te hebben. De app is gratis met onbeperkte vertaalmogelijkheden en een ongelimiteerd aantal toe te voegen vrienden. Voor uitgebreidere functies of voor het communiceren met tot tien personen tegelijk is er een betaald premiumabonnement. Op termijn breiden de ontwikkelaars de app uit met de mogelijkheid om gesprekken te bewaren als PDF en bestanden te delen via de cloud. 

Over DoTalk
DoTalk is de eerste gratis messagingdienst die negentig talen ondersteunt. Dankzij de directe en snelle vertaalfunctie kan de app ook worden gebruikt als bedrijfsoplossing bij internationale gesprekken. De dienst werd in 2014 opgericht door Reno Nicastro en in 2017 gelanceerd. Eerst in Australië, daarna ook in onder meer Nederland, België, Engeland en Duitsland.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie en voor het aanvragen van interviews met de initiatiefnemers kunt u contact opnemen met FAMOUS Relations, sophie.engels@famousrelations.be of op 0474 872 127.

 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden