Nacht van de Ondernemer

Voor 86 % van de ondernemers die ’s nachts wakker ligt over zijn zaak

Ondernemers zijn altijd bezig met hun zaak. Dag en nacht. Bij velen leidt dat tot nachtelijk gepieker en slapeloze nachten. Dat blijkt ook uit onderzoek van de Orde van Vlaamse Balies, in samenwerking met UNIZO. Maar liefst 86 % van de ondernemers zegt ’s nachts wakker te liggen. Bij 22 % is dat zelfs meerdere keren per week. Om ondernemers alvast van hun juridische zorgen te ontlasten, organiseert de Orde Van Vlaamse Balies ‘De Nacht van de Ondernemer’. Tijdens de nacht van 19 op 20 november kunnen ondernemers voor gratis juridisch advies terecht bij een ploeg advocaten, elk met een specifieke juridische kennis. Zo slapen de ondernemers nadien weer op beide oren. Een afspraak maken kan nog tot 18 november via www.nachtvandeondernemer.org. 

De Orde van Vlaamse Balies (OVB), de beroepsorganisatie van alle Vlaamse advocaten, en de ondernemersorganisatie UNIZO bevroegen begin oktober 699 Vlaamse ondernemers (tussen 18 en 75 jaar) naar wat hen zoal uit hun slaap houdt. Hieruit bleek dat maar liefst 86 % van de Vlaamse ondernemers ‘s nachts ligt te piekeren. Bij 1 op 20 is dat zo goed als elke nacht. Bij 22 % gebeurt dat meerdere malen per week.

Hoe vaak liggen ondernemers wakker?

 • Zo goed als elke nacht 4%
 • Enkele nachten per week 22%
 • Ongeveer een keer per week 19%
 • Enkele nachten per maand 20%
 • Zowat een keer per maand 14%
 • Slechts enkele keren per jaar 19%
 • Vrijwel nooit 2%

1 (Vlaamse) ondernemer op 10 ligt wakker van juridische problemen

De race naar voldoende omzet (53 %), de werkdruk (34 %), en financiële problemen, inclusief de zoektocht naar financiering (30 %), blijken de drie belangrijkste piekeroorzaken van de Vlaamse ondernemer. Jammer genoeg houden ook juridische problemen vandaag nog steeds 10 % van de ondernemers uit hun slaap. Problemen gelinkt aan contracten (personeel, handelspartners, leveranciers, overhead,…) staan hierbij met 31 % op de eerste plaats. Daarna volgen juridische problemen bij het uitstellen van betalingen, handelsgeschillen en incasso van vorderingen (27 %). Op drie staan burgerlijke aansprakelijkheid & verzekeringen (23 %). 19 % heeft gerechtelijke problemen met partners of leveranciers en problemen die voortkomen uit fiscaliteit, goed voor een gedeelde vierde plaats. Het juridische verhaal achter ‘bankzaken en leningen’ sluit die top 5 ten slotte af.

TOP 10 Juridische problemen waar ondernemers het vaakst van wakker liggen

 1. Contracten (personeel, partners, leveranciers, overheid,…) 31%
 2. Uitstel van betaling, handelsgeschillen, incasso van vorderingen 27%
 3. Burgerlijke aansprakelijkheid & verzekeringen 23%
 4. Fiscaliteit 19%
 5. Partners en leveranciers in moeilijkheden 19%
 6. Bankzaken en leningen 18%
 7. HR-problemen 12%
 8. Investeren (verwatering, contracten,…) 12%
 9. Problemen bedrijfsgebouw 11%
 10. Problemen gelinkt aan het internet: e-commerce, social media,.. 10%

Big data, crowdfunding en drones: nieuwe wereld, nieuwe zorgen  

Opvallend was dat ongeveer 1 Vlaming op 5 (18 %) wakker ligt van veranderende (maatschappelijke) trends met mogelijke impact op hun onderneming. “Zeer begrijpelijk” zegt meester Gracy Saerens, bestuurder departement communicatie en personeelsbeleid van de OVB: “Ik hoef ondernemers niet te vertellen hoe snel onze wereld vandaag evolueert. En maar goed ook. Het schept nieuwe mogelijkheden, nieuwe markten en heel vaak nieuwe ondernemingen.”

Maar nieuwe evoluties hebben ook altijd een impact op de wetgeving. Meester Saerens: “Weinigen staan er bij stil, maar de opkomst van bijvoorbeeld ‘big data’ brengt grote juridische uitdagingen met zich mee. Ik denk daarnaast spontaan ook aan drones die onze markt zijn binnengevlogen, de explosie van pop-up stores, de golf van gezondheidsapplicaties en wearables die er zit aan te komen, nieuwe manieren van financiering zoals crowdfunding of digitale start-ups die van dag 1 op dag 2 niet lokaal, maar meteen wereldwijd opereren. Soms bestaat er simpelweg nog geen wetgeving of is die op korte tijd zodanig veranderd dat het voor ondernemers moeilijk is door de bomen het bos nog te zien. Als advocaat is het onze taak nieuwe evoluties te volgen en ondernemers te helpen om van bij de start de best mogelijke beslissingen te nemen. Zo kunnen ondernemers zich focussen op wat ze het liefste doen: hun zaak, hun passie.”

-------------------------------------

Nacht van de Ondernemer

De Nacht van de Ondernemer vindt plaats van 19 op 20 november tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Ondernemers kunnen er een gratis gesprek voeren met een advocaat over juridische vragen en problemen die hen wakker houden. Om zo goed mogelijk advies te kunnen geven, zit een ploeg advocaten klaar met kennis over verscheidene juridische disciplines. Een afspraak maken kan tot en met 18 november via www.nachtvandeondernemer.org.

De Nacht van de Ondernemer gaat vooraf aan de jaarlijkse ‘Dag van de Ondernemer’, georganiseerd door Unizo, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 20 november. 

 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden