Meer dan de helft van de Belgen heeft amper spaarreserves

Brussel, 18 juni 2020 – Uit de Financiële Gemoedsrust Barometer van levensverzekeraar NN, ontwikkeld door het onafhankelijke onderzoeksbureau Indiville en gevalideerd door professor Wim Marneffe van de UHasselt, blijkt dat meer dan een vierde van de Belgen een lage financiële gemoedsrust (28%) heeft. Niet verwonderlijk, want 80% verwacht een nieuwe financiële crisis, en een groot deel van de Belgen is hier financieel niet op voorbereid. Zo kan meer dan de helft van de Belgen geen drie maanden overbruggen met zijn huidige spaarreserves en amper 30% heeft een financieel plan dat hij effectief volgt. Willen we onze financiële gemoedsrust omhoog krikken en ons voorbereiden op mogelijke financiële tegenslagen, moeten we beter plannen. Via nn.be/financiele-gemoedsrust kan iedereen testen hoe het gesteld is met zijn financiële gemoedsrust en geeft NN praktische tips.

De Belg anticipeert te weinig op de financiële toekomst

Ondanks onze precaire economische situatie blijkt dat 41% van de Belgen nooit tot zelden geld over heeft aan het einde van de maand en 34% geen grote onverwachte uitgave aankan. Een groot deel van de Belgen is dus niet in staat om te sparen, en kan geen beroep doen op reeds aangelegde spaarreserves.

Meer dan de helft van de Belgen (55%) kan niet meer dan drie maanden overbruggen met zijn huidige spaarreserves of weet niet hoeveel spaarreserves hij heeft. In Wallonië ligt het percentage dat helemaal geen spaarreserves heeft 13%hoger dan in Vlaanderen (36% vs 23%).

Gebrek aan financiële kennis belemmert planning

De Belg neemt zijn financiële situatie niet in handen. Zo heeft nog maar 30% van de Belgen een financieel plan dat ook effectief gevolgd wordt.

Aan de basis van het gebrek aan financiële planning, ligt vaak het gebrek aan financiële kennis. Vooral jongeren hebben een achterstand. 47% van de 18- tot 34-jarigen geeft zichzelf een score tussen 0 en 5 op 10 wat betreft zijn algemene financiële kennis. Deze leeftijdsgroep is ook betrekkelijk minder bewust betrokken bij zijn financiële situatie, 11% weet niet hoeveel spaarreserves hij heeft.

Krik je financiële kennis op en ga aan de slag met je financiële gemoedsrust

De financiële sector zet al geruime tijd in op financiële educatie. Zo zijn er verschillende contentplatformen, waaronder kapitalevragen.be, waarop mensen terecht kunnen met financiële vragen. Maar er is meer nodig. Ook de overheid kan hier extra aandacht aan besteden door in niet-economische richtingen eindtermen rond financiële kennis te formuleren. Enkel zo kan de kenniskloof bij jongeren weggewerkt worden.

Om de Belg bewuster te laten omgaan met zijn financiële situatie, ontwikkelde levensverzekeraar NN de Financiële Gemoedsrust Barometer. Deze tool brengt in kaart hoe goed de Belg bezig is en geeft ook nuttige tips om zijn financiële planning op orde te krijgen.

Persdossier Financiële Barometer Juni 2020.pdf 4 MB
Laure Vandeghinste PR Manager, Famous Relations
Financiële gemoedsrust

Over NN 

Als beschermingsexpert leidt en inspireert NN het debat rond gezondheid en geluk. Iedereen is uniek, maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een gezond en gelukkig leven. NN wil de Belgen op weg helpen naar (meer) geluk. Zijn expertise inzake bescherming & geluk bouwt NN verder uit dankzij wetenschappelijke inzichten en wil deze ook breed maatschappelijk inzetten met het oog op een gelukkige Belg. 

Centraal staat vandaag de NN-leerstoel met het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ (UGent) dat een antwoord biedt op de vraag: ’Wat maakt Belgen gelukkig?’ Omdat geluk een erg persoonlijk gegeven is en ieder zijn geluk gedeeltelijk zelf in eigen handen heeft, reikt NN ook concrete tools aan waarmee de Belg zelf aan de slag kan. Als levensverzekeraar biedt NN bescherming dankzij innovatieve oplossingen (invaliditeit en overlijden, pensioenopbouw tak 23) en via een sterk netwerk van makelaars en bankpartners. 

NN telt 1,6 miljoen klanten in België en behoort tot NN Group, een internationale verzekeraar en vermogensbeheerder met een uitstekende kapitaalspositie, actief in 18 landen wereldwijd. 

Voor meer informatie over het ‘Nationaal Geluksonderzoek’ en tips voor een gelukkiger leven: www.gelukkigebelgen.be 

Voor meer informatie over NN: www.nn.be 

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden