"Jameson Caskmates", het resultaat van een unieke ambachtelijke samenwerking, is nu wereldwijd verkrijgbaar

Vorig jaar introduceerde Jameson een beperkt aantal flessen Jameson Caskmates op de Ierse markt. Het grote succes ervan overtuigde het merk om de Jameson Caskmates flessen nu wereldwijd op de markt te brengen. Dit uniek ambachtelijk product wordt gemaakt door Midleton Distillery in samenwerking met microbrouwerij Franciscan Well Brewery uit Cork en biedt een nieuwe smaakervaring aan alle whiskeyliefhebbers, Jameson-drinkers en fans van ambachtelijk bier.

Het verhaal van Jameson Caskmates begon in 2013, toen de meester-distilleerder van Jameson, Brian Nation, en meester in whiskeywetenschappen Dave Quinn in een bar in Cork de stichter en hoofdbrouwer van Franciscan Well ontmoetten, Shane Long. De meesters van Jameson leenden enkele Jameson-vaten uit aan de brouwerij om te achterhalen welke invloed ze hadden op het Ierse donkere bier stout. Toen de vaten waarin het bier had gerijpt aan Midleton Distillery werden teruggegeven, vulde Dave Quinn ze opnieuw met Jameson Irish whiskey. Na verloop van tijd ontstond een nieuwe smaaksensatie: Jameson Caskmates.

Jameson Caskmates, het resultaat van nieuwsgierigheid, samenwerking en innovatie, behoudt de drievoudig gedistilleerde zachte smaak van Jameson Original, waaraan toetsen koffie, cacao, butterscotch en een vleugje hop zijn toegevoegd.

Jameson Caskmates komt wereldwijd op de markt en speelt in op de bestaande interesse van consumenten voor ambachtelijk bier en whiskey, aangezien het beide combineert tot een uitzonderlijk veelzijdige drank. Jameson Caskmates kan puur, on the rocks, in combinatie met bier of in cocktails op basis van bier worden geserveerd. De slogan ‘Triple distilled, once stouted’ wijst op de combinatie van whiskey en stout. Het vernuftige, eigen karakter van het merk Jameson maakt deze nieuwe drank nog aantrekkelijker voor de millenniumconsumenten.

Dave Quinn, meester in whiskeywetenschappen bij Midleton Distillery: “Toen de Jameson-vaten waarin bier was gerijpt van Franciscan Well terug bij Midleton aankwamen, haalde onze nieuwsgierigheid het beste in ons boven en experimenteerden we door onze Jameson Irish whiskey in de vaten te laten rijpen. We stelden vast dat na ongeveer zes maanden de perfecte smaakbalans werd bereikt en waren dolgelukkig met het resultaat. Jameson Caskmates behoudt de drievoudig gedistilleerde zachte smaak van Jameson, maar de rijping in biervaten verleent hem bovendien toetsen cacao, koffie en butterscotch. We zijn heel blij dat de rest van wereld nu de kans krijgt om van dit Ierse juweeltje te genieten!”

 

Brendan Buckley, Global Innovation Director bij Irish Distillers Pernod Ricard, voegt er nog aan toe: “Jameson en donker bier zijn geen onbekenden achter de toog, maar voor het eerst ooit worden ze gecombineerd tot ons nieuwste innovatie, Jameson Caskmates. Het verhaal achter Jameson Caskmates speelt zich rechtstreeks af in hartje Cork, de thuisstad van Midleton Distillery en Franciscan Well Brewery, en gaat over onze grootste passies: Iers vakmanschap, samenwerking en innovatie. Met Jameson Caskmates hopen we niet alleen bestaande Jameson-drinkers te verrassen en te laten genieten door ze een authentieke, nieuwe whiskeyervaring te bieden, maar ook wereldwijd fans van ambachtelijk bier te verleiden met Ierse whiskey.”

 

Jameson Caskmates is enkel verkrijgbaar in enkele Belgische bars.

 

Degustatiefiche Jameson Caskmates, door meester-distilleerder Brian Nation

Geur: Het aanvankelijke aroma van vers gemaaid hooi wordt aangevuld met knapperig boomgaardfruit, groene appels en peren, samen met een twist van limoenzeste. De milde kruidige aroma’s die voortkomen uit het distillatieproces variëren van groene thee tot hazelnoot en melkchocolade. De aanhoudende invloed van hop gaat probleemloos samen met geroosterde eik en gerstkorrels, en vormen samen een sterke basis.

Smaak: Zoals verwacht, is er eerst een zoet gevoel in de mond, dat typisch is voor Single Pot Still Irish Whiskey.

Dan komt het effect van de rijping in biervaten duidelijk naar voren met een subtiele toets van hop en cacaobonen. Wat marsepein en gebrand eikenhout dragen bij aan de complexiteit van Jameson Caskmates.

Afdronk: Lang en zoet met melkchocolade en butterscotch.

Over Irish Distillers

Irish Distillers ontstond in 1966 na een fusie van de Ierse whiskeydistilleerderijen John Power & Son, John Jameson & Son en Cork Distillery Company. In een poging om de verkoopdaling van Ierse whiskey te keren, besloot het bedrijf om de productie samen te brengen in een nieuwe, specifiek daarvoor gebouwde fabriek naast de bestaande distilleerderij in Midleton in het graafschap Cork. In juni 1988 werd Irish Distillers overgenomen door Pernod Ricard. Tegenwoordig is Jameson de nr. 1 Ierse whiskey in de wereld met een verkoop van meer dan 4 miljoen kisten van 9 liter wereldwijd, waardoor hij meer dan om het even welk ander Iers whiskeymerk wereldwijd een fenomenale groei kent in deze drankencategorie. Irish Distillers streeft ernaar die aanhoudende, duurzame groei van Ierse whiskey te bestendigen.

De merkenportefeuille van Irish Distillers bestaat uit de whiskeys Jameson, de nr. 1 Ierse whiskey in de wereld; de Ierse favoriet Paddy; Powers, de volle super-premium whiskey voor veeleisende whiskeydrinkers; en de veelgeprezen merken van de prestigecollectie van Irish Distillers met de single pot still whiskeys van Midleton, het assortiment Spot (Green Spot, Yellow Spot), Redbreast, het meest bekroonde single pot still whiskeymerk van Ierland en het topproduct Midleton Very Rare.

www.irishdistillers.ie

Over Pernod Ricard

Pernod Ricard, wereldwijd coleader in wijnen en gedistilleerde dranken, heeft een geconsolideerde omzet van € 8,558 miljoen in 2014/15. De groep is in 1975 ontstaan uit een fusie tussen Ricard en Pernod en is constant gegroeid, door zowel interne groei als overnames: Seagram (2001), Allied Domecq (2005) en Vin&Sprit (2008). Pernod Ricard bezit een van de meest prestigieuze merkenportefeuilles in de sector: Absolut wodka, Ricard pastis, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal Salute en The Glenlivet Scotch whisky’s, Jameson Ierse whiskey, Martell cognac, Havana Club rum, Beefeater gin, Kahlúa en Malibu likeuren, G.H.Mumm en Perrier-Jouët champagnes, evenals Jacob’s Creek, Brancott Estate, Campo Viejo, Graffigna en Kenwood wijnen. Pernod Ricard heeft een personeelsbestand van zowat 18.800 medewerkers en werkt door middel van een gedecentraliseerde organisatie, met 6 “Brand Companies” en 80 “Market Companies” die in elke belangrijke markt gevestigd zijn. Pernod Ricard hecht veel waarde aan een beleid voor duurzame ontwikkeling en stimuleert verantwoord consumptie. De strategie en ambitie van de groep is gebaseerd op 3 kernwaarden: ondernemerschap, wederzijds vertrouwen en een sterk gevoel voor ethiek. Pernod Ricard is genoteerd op Euronext (Ticker: RI; ISIN code: FR0000120693) en maakt deel uit van de CAC 40 index.

 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden