Iglo spoort de Belgen aan om deel te nemen aan de ‘plantaardige revolutie’ en introduceert het gamma Green Cuisine

Meer dan 3 op 10 Belgen willen eetgewoonten veranderen als gevolg van de coronacrisis en meer dan een vierde zou graag meer groenten eten

Brussel, 3 juli 2020 – Vandaag stellen we een echte bewustwording vast op vlak van ons koop- en eetgedrag. Overal ter wereld kiezen tal van consumenten voor gezondere en milieuvriendelijkere voeding. De coronacrisis versterkt deze trends en doet ons meer nadenken over ons consumptiegedrag. Ook in België leidde de crisis tot een grotere bewustwording. Volgens een studie van iVox in opdracht van Iglo[1] zou 32 % van de Belgen graag hun eetgewoonten veranderen als gevolg van de coronacrisis. De Belgen zijn dus op weg naar een plantaardige revolutie en 59 % denkt zelfs dat ze hun verbruik van producten van dierlijke oorsprong moeten verminderen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Om de consumenten te steunen en hen ertoe aan te zetten deel te nemen aan deze plantaardige revolutie, introduceert Iglo ‘Green Cuisine’: een gamma van gezonde en gevarieerde diepgevroren plantaardige alternatieven op basis van erwteneiwitten en een waaier van heerlijke groenten.

Belgen op weg naar meer verantwoorde voeding

Over het algemeen zou 38 % van de Belgen graag gezonder eten, 36 % meer lokale producten, 28 % meer groenten en 59 % denkt dat ze hun verbruik van producten van dierlijke oorsprong moeten verminderen om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. De coronacrisis heeft heel wat gevolgen gehad, zowel voor onze gezondheid, ons werk als ons maatschappelijk leven. We stellen vast dat de crisis ook een impact heeft gehad op de manier waarop de Belgen naar hun voeding kijken. Meer dan 3 op 10 Belgen verklaart hun voedingsgewoonten te willen veranderen als gevolg van de coronacrisis.

De Belgen willen betere voedingsgewoonten aannemen, vooral om gezond te blijven en/of gezonder te leven (63 %, tegenover 12 % voor een duurzame toekomst). Een rapport van Euromonitor International bevestigt eveneens deze trend als gevolg van de coronacrisis. Terwijl het argument ‘duurzaamheid’ vóór de crisis overheerste, neemt gezondheid nu de overhand.[1]

We stellen op dit punt een grote tegenstelling vast tussen de verschillende leeftijdscategorieën. Hoewel gezondheid belangrijk blijft voor de verschillende leeftijdsgroepen, zijn jongeren zich twee keer bewuster van de noodzaak om goede keuzes te maken voor het milieu (14 % van de -34-jarigen geeft aan dat ze betere voedingsgewoonten aannemen voor het milieu tegenover 11 % van de 35-54-jarigen en 6 % van de +55-jarigen).

Green Cuisine: neem deel aan de plantaardige revolutie!

De meeste Belgen zijn er zich dus van bewust dat veranderingen in hun voedingsgewoonten nodig zijn voor een duurzamere toekomst en een betere gezondheid, en al heel wat mensen hebben de stap al gezet. 24 % van de respondenten geeft aan hun vleesverbruik bewust te verminderen, 35 % zou graag vaker vegetarisch eten en 37 % doet dat al minstens één keer per week. Bovendien is er geen groot verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën. De plantaardige revolutie is een revolutie van alle generaties!

©Luis Manuel Lambrechts ​
©Luis Manuel Lambrechts ​
"Grondig wetenschappelijk onderzoek toonde al vaak het belang aan van méér plantaardige voeding op ons bord. Flexitarisme of semi-vegetarisme wint terrein en dat is een goede zaak! Het flexitarisme verbiedt niets. Het draait allemaal rond keuzes en frequentie en daar zit nu net de kracht.", zegt Michael Sels, voedingsdeskundige, spreker, chef en auteur van het boek “Lekker Lang Leven”. “Een flexitariër zet niet alleen vlees of vis op het menu, maar kiest af en toe voor een plantaardig alternatief. Het onderzoek toont aan dat minstens 2 op 5 Belgen wekelijks een vegetarische maaltijd eet, bemoedigende cijfers! Ik zou zeggen: eet ‘Planty’, een samentrekking van de Engelse woorden plenty (veel) en plant-based (plantaardig), en je zult zien dat de rest volgt!

Van de Belgen die hun vleesverbruik al hebben verminderd, verklaart 44 % dat ze dat vooral voor hun gezondheid hebben gedaan, 28 % voor het dierenwelzijn en 14 % voor het milieu. Opnieuw overheerst dus het argument gezondheid, maar door hun vleesverbruik te verminderen en flexitariër te worden, heeft 60 % van de Belgen toch de indruk dat ze deelnemen aan een echte beweging die een positieve impact heeft op het milieu.

Om de consumenten te steunen en te stimuleren deel te nemen aan deze plantaardige revolutie en meer groenten te eten, introduceert Iglo ‘Green Cuisine’: een gamma gezonde en gevarieerde diepgevroren plantaardige alternatieven op basis van erwteneiwitten of een waaier van heerlijke groenten. Het spreekt vanzelf dat Iglo zich op het plantaardige avontuur stort met een eigentijds aanbod dat nagenoeg nog niet bestaat in de diepvriesafdeling. Want dit gamma sluit aan bij de wens van Iglo om voeding duurzaam, gezond, gebruiksvriendelijk en toegankelijk voor iedereen te maken. Voor Iglo is het heel belangrijk de consumenten de mogelijkheid te bieden gezonde keuzes te maken, zowel voor zichzelf als voor de planeet. Daartoe biedt Iglo heerlijke diepvriesproducten aan, die op duurzame wijze zijn geteeld of aangeleverd en blijft Iglo innoveren om te garanderen dat haar producten een hoge voedingswaarde behouden. Het ruime assortiment maakt gezinnen blij en bevordert een duurzame levensstijl en toekomst.

 “Uit onze studie blijkt dat de Belgen echt willen kiezen voor milieuvriendelijkere en gezondere voeding. Ze willen hun vleesverbruik verminderen, meer groenten eten of gewoonweg nieuwe ideeën vinden om een evenwichtige voeding, plezier en ecologisch bewustzijn te combineren. Met Green Cuisine willen we hen ertoe aanmoedigen op deze weg verder te gaan, door hen nieuwe plantaardige opties te bieden in de diepvriesafdeling, die heel wat voordelen inhouden: praktisch, gezond, voedzaam en vooral overheerlijk. Hiermee kun je de menu’s echt variëren met nieuwe smaken, en thuis is iedereen er dol op!”, zegt Romy Tourne, Marketing Manager bij Iglo.

Plantaardige alternatieven: onbekend is onbemind

De Belgen staan nog terughoudend tegenover deze productencategorie, die nochtans heel interessant is voor de voedingswaarde en de smaak! Hoewel de helft van de Belgen meent dat de plantaardige alternatieven een goed bron van voedingsstoffen zijn (52 %), makkelijk te bereiden zijn (52 %) en vlot verkrijgbaar (55 %), verbruiken maar 3 op 10 Belgen minstens enkele keren per maand deze producten.

En hoewel veel Belgen nog vooroordelen hebben over deze productencategorie en met name de smaak (amper 31 % vindt de vleesvervangers lekker), stellen we vast dat de markt van de vleesvervangers sterk is gegroeid in 2019, meer bepaald met 11,2 % in België.[1] Dat valt te verklaren door het feit dat de Belgen die regelmatig plantaardige alternatieven verbruiken, over het algemeen positief staan tegenover deze producten. 31 % van de Belgen die zichzelf flexitariërs noemen, verklaart dat ze minstens elke week vleesvervangers eten (tegenover 8 % voor de alleseters) en 52 % onder hen vindt de plantaardige alternatieven lekker (tegenover 23 % bij de alleseters). Een hapje proeven en je bent verkocht!

Met haar Green Cuisine-gamma wil Iglo hen aanmoedigen verder te gaan op de ingeslagen weg en alle consumenten inspireren die hun vleesverbruik, al is het slechts af en toe, willen verminderen of die gewoonweg op zoek zijn naar een evenwichtige voeding en nieuwe smaken in hun menu’s.

Betere voeding 

Het onderzoek van Iglo toont aan dat de Belgen echt op weg zijn naar een plantaardige revolutie. Ze willen gezonder eten, hun vleesverbruik verminderen en meer groenten eten, voor hun gezondheid of voor de planeet. Maar het is soms moeilijk om gewoonten te veranderen en dat kan ons zelfs ontmoedigen. 23 % van de respondenten die flexitariër is geworden, geeft aan dat hij of zij moeilijkheden heeft ondervonden om een evenwichtige voeding te behouden, vooral wat eiwitten betreft. Zelfs al bestaan er tal van alternatieven, het is niet altijd makkelijk om te weten waar te beginnen.

"Er heerst nog steeds een sterke overtuiging dat vlees de beste en enige bron van eiwitten is. Vlees is natuurlijk een mogelijke leverancier eiwitten, maar veel vegetarische opties zijn dat ook en zitten boordevol ingrediënten met veel nutritionele voordelen, zoals plantaardig eiwit, ijzer, vezels, etc.”, legt Michael Sels uit. “Het Green Cuisine-gamma, waarvan de recepten gebaseerd zijn op erwteneiwit, biedt alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft".

Het gamma bestaat immers uit producten die de kracht van planten combineren met een uitstekende eiwit-, vezel- en ijzerinname. Deze voedingsstoffen zijn noodzakelijk voor de goede werking van het organisme en bezitten tal van goede eigenschappen, gaande van spierontwikkeling (eiwitten), het voorkomen van hart- en vaatziekten (vezels) of antioxidanten (ijzer). 

Het Green Cuisine-gamma biedt de Belgen overheerlijke diepgevroren alternatieven op basis van erwteneiwitten of een waaier van lekkere groenten, om geleidelijk over te stappen op gezondere, smaakvolle voeding die rijk is aan plantaardige eiwitten.

©Luis Manuel Lambrechts ​
©Luis Manuel Lambrechts ​

Green Cuisine kiest voor groen

Naast de voordelen op het vlak van voedingswaarde, biedt het Green Cuisine-gamma van Iglo ook tal van ecologische voordelen. De CO2-voetafdruk van haar gamma vleesvervangers is gemiddeld vijf keer lager dan die van rood vlees en voor het hele gamma wordt vier keer minder water en 3,5 keer minder ruimte gebruikt dan voor de productie van vlees.

Het gamma, dat te vinden is in de diepvriesafdeling, speelt in op de wensen van de Belgen om hun voedselafval te verminderen en gezondere voedingsgewoonten aan te nemen. De voordelen op het vlak van duurzaamheid en voedingswaarde van de diepvriesproducten zijn alom bekend en in de diepvriesafdeling staat Iglo aan het roer.

De Iglo-producten die je in de winkel koopt, zijn diepgevroren op een temperatuur van -40°C, waardoor de versheid, kwaliteit en alle voedingsstoffen van de voeding kunnen worden bewaard. Bewaarmiddelen zijn niet nodig en diepvriesproducten leiden tot 30 % minder voedselafval in vergelijking met verse voeding. Wetende dat na de coronacrisis 56 % van de Belgen hun voedselafval wil verminderen, zijn diepvriesproducten dus de aangewezen keuze! Bovendien zijn de diepvriesproducten uitermate praktisch, want ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar, een onbetwistbaar voordeel voor ongeveer 50 % van de Belgen”, zegt Romy Tourne, Marketing Manager bij Iglo. 

Variatie in het bord

Het is niet altijd makkelijk om inspiratie te vinden om te koken, welk dieet je ook volgt. Wanneer een consument beslist om zijn verbruik van producten van dierlijke oorsprong te verminderen, komt het vaak voor dat hij zich beperkt voelt qua mogelijkheden en smaakcombinaties. Uit de resultaten van het onderzoek van Iglo blijkt dat 24 % van de Belgen die hun vleesverbruik hebben verminderd, aanvankelijk moeite hadden om inspiratie te vinden om vegetarisch te koken. 1 op 6 flexitariërs vond ook dat er te weinig variatie was in de categorie van de plantaardige alternatieven. 14 % van de Belgen die flexitariër zijn geworden, ondervond ook moeilijkheden om gezonde, budgetvriendelijke alternatieven te vinden. Bovendien verklaart 18 % van de flexitariërs die aan het onderzoek hebben deelgenomen, dat zij het aanvankelijk moeilijk vonden om hun dieet te combineren met dat van de andere gezinsleden. Want het is niet altijd evident de andere gezinsleden ervan te overtuigen hun stukje vlees in te ruilen voor een vegetarische burger.

Onder meer op basis van deze vaststelling heeft Iglo Green Cuisine uitgedacht. Iglo wil met dit gamma alle consumenten inspireren en een waaier van lekkere keuzes bieden. Dankzij een subtiele mengeling van kruiden en specerijen, maar ook overheerlijke groenten, biedt Green Cuisine een verrukkelijke smaakervaring, die ook de vleesliefhebbers zal overtuigen. Met producten zoals vegetarische burgers, vegetarisch gehakt, vegetarische balletjes, falafel op basis van kikkererwten, groenteburgers, vegetarische lasagne, linguini bolognese met vegetarisch gehakt,… is gezonde voeding voor iedereen binnen handbereik. Dit gamma biedt de consumenten de mogelijkheid betere keuzes te maken, zowel voor zichzelf als voor de planeet. Bovendien is dit gamma vanaf nu verkrijgbaar bij Delhaize. Klaar om deel te nemen aan de plantaardige revolutie van Iglo?

Gevarieerd gamma voor iedereen

Het Green Cuisine-gamma van Iglo is een assortiment van gevarieerde en overheerlijke diepgevroren, vegetarische producten, met Nutriscore A of B. De Green Cuisine-producten zijn verkrijgbaar bij Delhaize tegen de volgende aanbevolen verkoopprijzen*:

  • Linguini bolognese met vegetarisch gehakt (400 g, Nutriscore A): € 4,29
  • Lasagne bolognese met vegetarisch gehakt (450 g, Nutriscore A): € 3,99
  • 2 vegetarische burgers (200 g, Nutriscore A): € 2,99
  • Vegetarisch gehakt (200 g, Nutriscore B): € 3,49
  • Vegetarische balletjes (240 g, Nutriscore B): € 3,49
  • Falafel (450 g, Nutriscore A): € 3,99
  • Burger van quinoa, zoete aardappel en wortelen (270 g, Nutriscore B): € 3,49
  • Spinaziesticks met roomsaus (284 g, Nutriscore B): € 2,49
  • 4 groenteburgers (450 g, Nutriscore B): € 3,99

*De handelaar bepaalt zelf de prijzen in zijn verkooppunten

[1] Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van Iglo tussen 9 juni 2020 en 19 juni 2020 bij 1.000 Belgen, representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1.000 Belgen bedraagt 3,02%.
[2] Euromonitor International, mei 2020.
[3] Nielsen Open Market, Sales Value, 2018 & 2019

Astrid Mattelaer

Senior PR Manager, Famous Relations

### Einde persbericht ###

Over Iglo
Iglo is een gevestigd merk van diepvriesproducten die worden verdeeld via de detailhandel en de distributie. Het maakt deel uit van de groep Nomad Foods, de grootste onderneming van diepvriesproducten in Europa, met merken zoals Iglo en Belviva (vroeger Lutosa). Iglo biedt meer dan 50 plantaardige producten, 30 visproducten en 30 bereide maaltijden, die zijn klaargemaakt met respect voor de natuur. Iglo is een bekend A-merk op de Belgische markt.
Meer informatie:
https://www.iglo.be/nl-be/producten/green-cuisine en https://www.facebook.com/NoMeatMondayBE

Over Michael Sels
Michael Sels is voedingsdeskundige, spreker, chef en auteur van het boek “Lekker Lang Leven”. In zijn boek probeert hij aan de hand van meer dan 50 recepten de Belgen ertoe aan te zetten betere voedingsgewoonten aan te nemen in hun dagelijkse leven. Want met de juiste voeding en houding kun je 15 jaar langer leven. Voor Green Cuisine deelt hij zijn expertise als voedingsdeskundige.

Michael Sels
Michael Sels

Over Luis Manuel Lambrechts
De van Leuven afkomstige illustrator Luis Manuel Lambrechts (LM. Lambrechts) vervult steevast de rol van waarnemer. Waarnemer van de menselijke soort, kleine dingen, schoonheid en de verrassende natuur. Zijn werk is uitermate kleurrijk en levendig, vol humor, maar ook met een duistere toets. LM. Lambrechts heeft ‘Graphic Storytelling’ gestudeerd aan de Luca School of Arts in Brussel. Hij probeert altijd te werken volgens een verhaal dat hij kent, waarbij hij zijn eigen wereld en zijn verbeelding combineert. Voor Green Cuisine heeft hij tekeningen ontworpen die de “plantaardige revolutie” illustreren met een vleugje humor. “In het kader van deze samenwerking heb ik me meteen willen inbeelden hoe deze plantaardige revolutie eruit zou zien. Ik probeer constant een wereld te scheppen die de kijker uitnodigt om even te reizen. Ik probeer hem te laten doordringen tot het hart van mijn werk om hem een echte belevenis te bezorgen.

Luis Manuel Lambrechts (LM Lambrechts)
Luis Manuel Lambrechts (LM Lambrechts)

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

[email protected]

www.famousrelations.be