“ 'Hoe meer auto’s, hoe beter' is niet onze prioriteit. ”

Wim Maes, Managing Director bij Volvo Cars BeLux roept op tot flexibelere werkregeling om stress achter het stuur te beperken

Brussel, 26 augustus 2020 - Sinds de coronacrisis zitten de flexibele werkregeling en telewerk in de lift. Dat heeft verschillende voordelen. Uit een studie van iVox, in opdracht van Volvo Cars bij 1.000 werknemers en 250 werkgevers en HR-verantwoordelijken, blijkt dat 4 op de 10 werknemers een stijging in de productiviteit van hun werknemers zien en 53% vindt dat zijn of haar werknemers daardoor minder gestresseerd zijn. In aanloop naar 1 september roept Volvo Cars met ‘Be Safe Be Late’ bedrijven op om een flexibelere werkregeling toe te staan en zo stress achter het stuur te beperken. De helft van de werknemers met schoolgaande kinderen maakt zich namelijk zorgen over de verkeersveiligheid op de eerste schooldag. Niet enkel omwille van de schoolstart, het drukkere verkeer en de spitsuren, maar ook omwille van tijdsdruk op het werk.

Stress is de slechtste copiloot

De studie toont aan dat 1 september bij 40% van de werknemers met schoolgaande kinderen als een stressvolle dag aanzien wordt. De heropening van de scholen zal dit jaar niet enkel veel emoties losweken, veel ouders zullen na maanden thuiswerken opnieuw de baan op moeten om in volle spits hun kinderen tijdig aan de schoolpoort af te zetten en bovendien op tijd aan de werkdag te beginnen. 25% van de werknemers met schoolgaande kinderen geeft aan dat ze zich op de eerste schooldag wel eens angstig voelen om op tijd aan de werkdag te starten. Dit geldt vooral voor werknemers met kinderen in de kleuterschool. 49% geeft aan dat hij of zij ook zelf minder aandachtig is en minder veilig rijdt wanneer hij of zij gehaast is. 

“Emoties hebben een belangrijke impact op ons rijgedrag, op de manier waarop we omgaan met regels en met anderen in het verkeer. De golf van emoties die zo’n eerste schooldag met zich meebrengt, nemen we mee in de auto. En dan moeten we nog op tijd beginnen werken. Voor meer verkeersveiligheid op een speciale dag als die eerste schooldag mag er dus gerust wat meer druk van de ketel gehaald worden”, verduidelijkt Ludo Kluppels, Verkeerspsycholoog bij Vias institute.  

Werkgevers en werknemers zijn het niet altijd eens

Bijna de helft van de werknemers geeft aan dat er in zijn of haar bedrijf geen enkele maatregel genomen wordt naar aanleiding van de eerste schooldag. Zo’n 4 op de 10 Belgische werknemers met inwonende schoolgaande kinderen (43%) geven aan dat ze een normale werkdag hebben op de eerste schooldag. Ruim 1 op 5 (22%) geeft aan dat ze een dag verlof nemen. Slechts 1 op 5 (19%) geeft aan dat ze op een later tijdstip beginnen met werken. 

Er is een duidelijke discrepantie tussen de ervaring van werkgevers en werknemers. 8 op de 10 werkgevers vinden dat ze voldoende maatregelen nemen om het werk flexibeler te organiseren. Slechts 6 op de 10 werknemers zijn het daarmee eens.

Story image

Toch is dit een belangrijke factor in het stressgevoel van werknemers met schoolgaande kinderen. Werknemers die geen flexibele werkregeling hebben (30%) geven vaker aan dat ze zich de eerste schooldag gestresseerd voelen dan werknemers die wel een flexibele werkregeling hebben (22%). Volvo Cars wilt bedrijven daarvan bewust maken met zijn ‘Be Safe Be Late’ oproep.

“Hoe meer auto’s, hoe beter is niet onze prioriteit bij Volvo. Verkeersveiligheid is dat wel.”, licht Wim Maes, Managing Director bij Volvo Cars Belux toe. “Waarom overwegen we eens niet om onze kinderen op een andere manier naar school te brengen? We moeten meer dan ooit stilstaan bij de manier waarop we 1 september inzetten en hoe we ons werk daaraan koppelen. In Zweden hebben ze daar een mooi woord voor: omtanke, letterlijk vertaald als ‘overweging’. Omtanke nodigt uit om attenter te zijn en de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Die levensvisie staat ook bij Volvo Cars centraal in alles wat we doen en verkeersveiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. We moeten 1 september anders benaderen en dat is een gedeelde verantwoordelijkheid. Als werkgever kunnen we de emoties en de stress niet wegnemen van ouders op die eerste schooldag, maar we kunnen er wel rekening mee houden.”, verklaart Wim Maes, Managing Director bij Volvo Cars BeLux. 
Story image

Een verschuiving van de werktijden vermindert het stressgevoel, verspreidt de drukte op de wegen en bevordert de verkeersveiligheid. Verschillende bedrijven waaronder Ecover, Basic-Fit, Deutsche Bank, JC Decaux, Proximus, Iglo en Baloise Insurance bevestigden al dat hun werknemers op 1 september later aan de slag kunnen gaan.

Download de volledige infografiek hier. Be Safe Be Late.pdf - 72 KB

 

- Einde persbericht-

Contactpersonen:

Over ‘Be Safe Be Late’
‘Be Safe Be Late’ is een bewustmakingscampagne van Volvo Cars naar aanleiding van de eerste schooldag. Verschillende onderzoeken wereldwijd toonden het verband aan tussen emoties zoals stress en verkeersveiligheid. Ook de toenemende verkeersdrukte bij de start van het schooljaar doet het risico op ongevallen stijgen. Met deze campagne roept Volvo Cars bedrijven op om een flexibele werkregeling in te voeren en zo samen van 1 september de veiligste ochtend van het jaar te maken. Meer informatie kan je vinden op www.besafebelate.be

Over Volvo Car Group 
Volvo Cars is opgericht in 1927. Vandaag is het bedrijf een van de bekendste en meest gerespecteerde premium automerken ter wereld. In 2019 zijn 705.452 Volvo's verkocht in ongeveer 100 landen. Volvo Cars is sinds 2010 eigendom van de Zhejiang Geely Holding.

In 2019 telde Volvo Cars circa 41.500 (41.500) voltijdse werknemers. De hoofdzetel, productontwikkeling, marketing en administratie van Volvo Cars zijn hoofdzakelijk gevestigd in Göteborg, Zweden. De hoofdzetel van Volvo Cars voor de regio Azië-Stille Oceaan is gevestigd in Shanghai. De grootste autofabrieken van het bedrijf zijn gevestigd in Göteborg (Zweden), Gent (België), South Carolina (VS), Chengdu en Daqing (China), terwijl de motoren worden gemaakt in Skövde (Zweden) en Zhangjiakou (China) en de carrosserieonderdelen in Olofström (Zweden).

In het kader van zijn nieuwe bedrijfsdoelstelling wil Volvo Cars zijn klanten op een persoonlijke, duurzame en veilige manier de ‘Freedom to Move’ bieden. Dit streven komt tot uiting in een aantal zakelijke ambities: tegen 2025 wil het bedrijf er bijvoorbeeld voor zorgen dat de helft van zijn wereldwijde verkoop uit volledig elektrische auto's bestaat en dat het vijf miljoen rechtstreekse klantenrelaties heeft uitgebouwd. Volvo Cars heeft zich er ook toe verbonden de verlaging van zijn CO2-voetafdruk te blijven voortzetten, met het doel om tegen 2040 klimaatneutraal te zijn.

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden