Frietjes blijven nummer 1 voor Belgen, in goede én kwade dagen

Geluk in een goudgeel jasje: Belviva* steekt Belgen een hart onder de riem met 'viva food' en moedigt aan: ‘Geef er een patat op!’

Story image

25 mei 2020 – De Belg en zijn frietjes… Ze zijn onafscheidelijk. De goudgele aardappelreepjes zitten in ons DNA gebakken (in de friteuse of in de oven, dat laten we in het midden). Uit een onderzoek uitgevoerd door 'Lutosa wordt Belviva' blijkt dat 9 op 10 Belgen graag frietjes eet.[1] Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit gerecht tot nummer 1 wordt verkozen bij de vraag welk gerecht ons het meest identificeert als Belg en waar we het meest trots op mogen zijn. Via Belviva’s nieuwe campagne ‘Geef er een patat op!’ wil het merk Belgen een hart onder de riem steken door hen het ultieme frietmoment in hun kot te bezorgen.  

Belgen genieten het meest van de simpele dingen (en eten)

We hebben tijdens de huidige crisis nog maar eens bewezen dat we ons als klein, maar dapper land ook door moeilijke tijden zoals deze kunnen slaan.  “Julius Caesar zei het meer dan 2000 jaar geleden al: “horum omnium fortissimi sunt Belgae”: van hen (n.v.d.r.: van alle Galliërs) allen zijn de Belgen het dapperst. Deze uitspraak is blijven hangen, want uit het onderzoek dat iVox in opdracht van Belviva uitvoerde, blijkt dat we ‘moed’ onze belangrijkste eigenschap vinden om de crisis te doorstaan: 52,7% van de Belgen plaatst deze eigenschap op nummer 1 in de top 3 van onze beste kwaliteiten. We vinden daarnaast ook dat we trots mogen zijn op het feit dat we ‘geduldig’ (bij 48,8% in de top 3) en ‘levensgenieters’ (bij 36% in de top 3) zijn.

80,4% van de Belgen geeft aan het samenzijn met vrienden en familie heel erg te missen tijdens deze periode en nog eens 80,1% van hen zegt dat bovendien deze momenten meer te zullen appreciëren eens we opnieuw in normale omstandigheden mogen samenkomen. De lijm die ons bovendien als echte bon vivants verbindt, in quarantainetijden of erna, is een gezellige maaltijd. 57,4% van de Belgen geeft aan dat maaltijden met het gezin tijdens de quarantaine nog belangrijker zijn geworden.

Move over comfort food, Belgen willen viva food!

De momenten die Belgen het meest hebben gemist tijdens de quarantaine hebben te maken met eten: 41,9% geeft aan de etentjes met vrienden thuis te hebben gemist, en 16% op restaurant gaan. Ter vergelijking: slechts 6,2% van de Belgen geeft aan uitgaan of winkelen het meest te hebben gemist. Opvallend is dat de belangrijkste gelukmomentjes zich dus niet buitenshuis bevinden, maar gezellig thuis met vrienden en familie aan tafel. Wat er niet mag ontbreken aan zo’n feestmaal? Frietjes, zo blijkt! 77,5% van de Belgen bevestigt dat frietjes eten voor hen gelijk staat aan een klein momentje van zorgeloos geluk en gezelligheid. Geluk is dus niet ver te zoeken, en is soms zelfs maar 1 bezoekje aan de supermarkt verwijderd. De meerderheid van de Belgen (51,8%) bevestigt namelijk dat ze het handig vinden om frietjes in de supermarkt te kopen om zelf thuis klaar te maken.

3 op 4 Belgen (75,1%) geeft ook aan ernaar te verlangen om, wanneer de crisis helemaal voorbij is, gezellig samen met vrienden of familie frietjes te eten. Frietjes staan voor dat éxtra tikkeltje magie en joie-de-vivre. Frietjes zijn ‘viva food’! Ze hebben namelijk de kracht om van elk moment, hoe eenvoudig ook, een feest te maken. Ook in moeilijkere tijdens zoals de afgelopen weken, toverden frietjes namelijk een lach op het gezicht van de Belgen.

Belviva introduceert met viva food een nieuwe term, maar het is een concept waar iedereen eigenlijk nu al fan van is! Maar liefst 63,7% van de Belgen geniet het meest van maaltijden die ze nuttigen met vrienden en familie. Ze vinden bovendien dat deze maaltijden lekker (63,7%), makkelijk te delen (40,3%) en makkelijk te bereiden (38,6%) moeten zijn. Lekker, makkelijk te delen én makkelijk te bereiden? Dat vat viva food volledig samen. En frietjes zijn hier natuurlijk hét beste voorbeeld van.

Geef er een (100% Belgische) patat op!

De aardappel of patat is natuurlijk hét hoofdingrediënt van onze geliefde frietjes. De Belgische aardappelboeren hebben het echter moeilijk. Door de coronacrisis bleven zij achter met grote overschotten aardappelen. Too Good To Go lanceert daarom vandaag de campagne SOS PATAT, waarbij ze de strijd tegen voedselverspilling aangaan en de aardappelsector en retail de hand reiken. Met de campagne roept Too Good To Go elke Belg op om hun plicht voor het vaderland te vervullen: onze heerlijke patatjes redden, door frietjes of andere aardappelproducten te eten.[2] Belviva zet dan ook met plezier haar schouders onder deze campagne.

Belviva behartigt namelijk mee de belangen van de aardappelboeren, want hun frietjes zijn gemaakt van 100% Belgische patatjes. Ook op de verpakking van de diepvriesfrietjes prijkt met trots de Belgische driekleur: viva België, viva frietjes, viva het goede leven. Het is niets nieuws dat Belviva de Belgen een hart onder de riem wil steken: vorig jaar lanceerde het merk (toen nog Lutosa) namelijk een petitie om ‘French Fries’ om te dopen tot ‘Belgian Fries’. Bijna 20.000 Belgen ondertekenden toen de petitie als steunbetuiging aan de Belgische friet.

Dat onze Belgische frietjes gesmaakt worden, bevestigen de cijfers over het koopbedrag van de Belgen van de afgelopen weken. De diepvriescategorie is namelijk de tweede grootste groeier in de supermarkt en de verkoop van diepvriesfrietjes nam in volume de afgelopen weken met meer dan 25% toe.[3]

Belviva moedigt aan om de frietzak halfvol te zien

De nieuwe campagne ‘Geef er een patat op!, een ode aan Belgische frietjes, moedigt iedereen aan het hoofd niet te laten hangen en zorgt ervoor dat iedereen optimaal kan genieten van kleine, simpele geluksmomentjes dankzij het ideale frietmoment met het gezin of met onze bubbel. Belviva maakt het mogelijk dat iedereen zijn of haar ideale frietmoment volledig thuis kan beleven. ‘In ons kot’ is waar we frietjes namelijk het vaakst eten: 66,1% van de Belgen bevestigt dit. Om de ervaring helemaal af te maken, kan je via de website van Belviva je eigen Belgische frietzak downloaden om thuis af te drukken en in elkaar te knutselen. Want zo smaken frietjes namelijk het best: Belgen zetten de puntzak op nummer 1 met 37,5%.

De campagne zal te zien zijn op televisie en via sociale media en zal opnieuw aangekondigd worden voor de vertrouwde gezichten van Rudy & José. Zij zorgen mee voor een positieve noot en een streepje humor – want ook zij zien de frietzak halfvol.

*Belviva wordt vanaf 2021 de nieuwe naam van Lutosa. Vorige zomer werd de beslissing genomen om de naam te verbelgischen als steun voor de Belgische friet. Belviva: met de BEL van België’, en VIVA dat verwijst naar het plezier van frietjes eten.

[1] Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 13 mei 2020 en 18 mei 2020 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

[2]
Meer informatie: https://www.sospatat.be/

[3] Bron: Nielsen, mei 2020.

Story image

### EINDE PERSBERICHT ### 

Over Lutosa wordt Belviva
Lutosa wordt Belviva is een puur Belgisch merk. Alle producten worden in België geproduceerd. Naast diepvriesfrietjes voor in de friteuse, is Lutosa wordt Belviva gekend voor haar ovenfrietjes, kroketten en tal van andere Belgische aardappelspecialiteiten als Pom'Pin, Duchesse, Röstis, Bintje Puree. Stuk voor stuk gemaakt in België door meesters in het aardappelvak, met de grootste zorg en de allerbeste (schatjes van) patatjes. De finale naamsverandering naar Belviva wordt voorzien begin 2021.

 Over Nomad Foods
Belviva maakt net als Iglo deel uit van de groep Nomad Foods die in West-Europa de onbetwiste leider is in diepvriesproducten. De groep heeft als als missie dagelijks een gezonde en lekkere maaltijd aan te bieden aan de consument, dit via voedzame, gezonde producten die gemakkelijk te bereiden zijn en op natuurlijke wijze geconserveerd. Meer dan 90% van de Iglo en Belviva-producten scoort nutri-score A & B. Dit is het resultaat van 100% verse, natuurlijke voeding want doordat de producten snel worden diepgevroren op een temperatuur van - 40°C, wordt de celstructuur niet aangetast en blijft de versheid en kwaliteit van de voeding optimaal bewaard.

Over Nomad Foods tijdens COVID-19
Nomad Foods richtte een fonds van € 3,2 miljoen euro op dat wordt gedoneerd in alle landen waar ze actief zijn. Iglo België en Belviva schenken €100.000 aan 11 ziekenhuizen in het hele land om mee te helpen voorzien in medische apparatuur en te investeren in fondsen voor innovatie & onderzoek naar COVID-19. Bovendien doneerden ze voedsel aan de Belgische voedselbanken om de voedselvoorziening van de hele bevolking te ondersteunen en de meest getroffen gemeenschappen te helpen.

Astrid Mattelaer PR Manager, Famous Relations
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden