Food-trends 2023: digital-first, duurzaamheid en feestelijke leveringen

Nieuwe studie van Takeaway.com belicht evolutie van de voedingssector in België op basis van trends in 2023

Brussel, 12 december 2023 - Elk jaar brengt Takeaway.com, de referentie in maaltijdbezorgingen, ​ de grootste trends in de voedingssector in kaart met een Food Trend Report. Die zijn gebaseerd op inzichten in de eetgewoontes van de Belg en het veranderende ecosysteem van de Belgische voedingssector. Dit jaar zijn deze trends aangevuld met een lokaal onderzoek1 dat is uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau iVox. Geen nostalgie naar het voorbije jaar, maar een kans om groeiende trends in de voedingssector te identificeren. Uit de resultaten blijkt dat Belgen enthousiaster dan ooit zijn over de flexibiliteit die online bestellen biedt: zo verwacht 1 Belg op 10 over 5 jaar nooit meer naar de supermarkt te gaan, terwijl 3 Belgen op 10 van plan zijn om met de traditie te breken en dit jaar online te bestellen voor hun kerst- of nieuwjaarsmaaltijd. Tegelijkertijd blijft duurzaamheid belangrijk, want 1 op 4 Belgen is bereid om zelfs meer te betalen voor duurzame verpakkingen. We zoomen hieronder in op enkele van deze trends voor 2023.

Meer dan één Belg op 10 verwacht over 5 jaar nooit meer naar de supermarkt te gaan

Het is geen verrassing dat het traditionele retailmodel ingrijpend veranderd is met een snelle opkomst van online leveringen, onder andere voor boodschappen of maaltijden. De cijfers van het onderzoek van Takeaway.com bevestigen dit: 36% van de ondervraagde Belgen zegt al eens online eten te hebben besteld. Vooral de Brusselaar is liefhebber: zo bestelt 16% van de Brusselaars elke maand online, en 13% zelfs elke week - hogere cijfers dan die voor inwoners van Wallonië en Vlaanderen. Uit de studie blijkt in het bijzonder dat 9% van de jonge Belgen (<=34 jaar) wekelijks online boodschappen bestelt.

Cijfers die de belangrijke verschuiving van fysiek naar virtueel winkelen bewijzen. En dit blijkt slechts het beginpunt te zijn: zo denkt 13% van de Belgen dat ze over 5 jaar nooit meer naar de supermarkt zullen gaan. Jongeren zijn hier nog meer van overtuigd: twee keer zoveel jonge Belgen (<=34yo) denken dat ze binnen 5 jaar niet meer naar de supermarkt zullen gaan.

Waarom die sterke voorkeur voor online? Belgen drukken de bestelknop het vaakst in uit noodzaak of comfort: omdat ze niet meer naar de winkel kunnen (26%), omdat het minder tijd kost dan een bezoek aan de supermarkt (18%) of omdat het minder moeite kost (14%). Wat de inhoud van hun boodschappenmandje betreft, bestellen ze hun hele boodschappenlijstje (24%), non-foodproducten (16%) en artikelen die ze in de winkel zijn vergeten (8%). Voor mensen die artikelen bestellen die ze in de winkel zijn vergeten, is het regionale verschil opmerkelijk. ​ In Brussel bestellen consumenten twee keer zoveel 'vergeten artikelen' (16%) als in Wallonië (9%) en Vlaanderen (6%). ​

Voor psycholoog en trendwatcher Herman Konings is het versnelde succes van online winkelen bevestigend: "Winkelen vraagt heel wat energie,en dreigt daardoor zelfs een impact te hebben op onze mentale gezondheid. En waarom zou je je boodschappen niet thuis laten bezorgen? De beperkingen van 2020 hebben bewezen dat dit heel goed mogelijk is en hebben zelfs de ontwikkeling van de tools versneld: de digitale handelingen zijn eenvoudig, de betaling verloopt over het algemeen soepel en de kosten zijn redelijk."

Uit het onderzoek bleek ook voor 54% van de ondervraagden levering van boodschappen op dezelfde dag het belangrijkste is, en dat over alle leeftijdsgroepen heen. 2 op 10 Belgen (18%) verkiezen een levering binnen de 48 uur (ongeveer 2 dagen). ​ Een opmerkelijk verschil tussen de leeftijdsgroepen vinden we bij degenen die hun bestelling binnen de 4 uur geleverd willen hebben: Belgen tussen 35 en 54 jaar willen hun bestelling het snelst ontvangen, in vergelijking met de jongere of oudere generatie.

"We merken dat de gewoonten van onze consumenten radicaal veranderen, vooral wat betreft het soort bestellingen. Belgen willen hun boodschappen nu online kunnen bestellen en ze relatief snel geleverd krijgen. Na een succesvolle pilot in Brussel hebben we onze boodschappendienst afgelopen oktober uitgebreid met een partnerschap met de supermarktketen Carrefour Belgium. Dankzij dit partnerschap leveren we aan klanten in Antwerpen, Brussel, Genk, Gent, Hasselt en Luik, vanuit 33 Carrefour Market en Express winkels. We voegen gaandeweg nieuwe verkooppunten toe. In elke winkel kunnen producten, gaande van groenten en fruit tot huishoudproducten, besteld worden via onze app. Het was voor ons essentieel om aan deze vraag te kunnen voldoen en het aanbod van ons platform te diversifiëren. We evolueren van een maaltijdbezorgplatform naar een bezorgplatform in een veel bredere zin," zegt Siska De Lombaerde, Country Director Belux van Takeaway.com.

Duurzaamheid in de lift: 1 op 4 Belgen is bereid meer te betalen voor duurzame verpakkingen

Tegelijkertijd wijzen de resultaten op een groeiend bewustzijn voor zuinige consumptie met aandacht voor de planeet. De meeste Belgen ergeren zich inderdaad aan onnodige verpakkingen en vooral (55%) aan het feit dat dozen dubbel verpakt zijn in plastic. Een even groot deel (55%) ergert zich aan de aanwezigheid van veel onnodige verpakkingen, zoals servetten en bestek. Deze trend is vooral zichtbaar bij ouderen (32%).

De laatste resultaten van het Food Trend Report geven dan ook aan dat duurzame verpakkingen een prioriteit zijn geworden voor Belgische consumenten. 45% vindt het belangrijk dat maaltijdverpakkingen duurzaam zijn, en een kwart van hen zegt dat ze zelfs graag iets meer zouden betalen om zeker te zijn dat hun bestellingen duurzaam verpakt worden. ​

"Dit voorjaar introduceerden we de recycleerbare verpakking op basis van zeewier van de start-up Notpla in België. Ons doel is om plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te vervangen door dit nieuwe product dat, naast zijn hernieuwbare oorsprong, het dubbele voordeel biedt dat het volledig composteerbaar en recycleerbaar is. In België hebben we ongeveer 7.000 restauranthouders op ons platform. Met deze duurzame oplossing kunnen we hen helpen bij hun duurzame transitie en hen aanmoedigen om milieuvriendelijker te verpakken," legt Siska De Lombaerde, Country Director Belux van Takeaway.com, uit.

Uit het onderzoek blijkt ook dat Belgen goede leerlingen zijn als het op voedselverspilling aankomt. Een grote meerderheid (72%) zegt dat ze meestal hun hele maaltijd opeten (meteen ter plekke of als restjes later). Slechts 13% zegt dat ze vaak een deel van het bestelde eten moeten weggooien. Deze laatste trend is meer uitgesproken bij Belgen tussen 35 en 54 jaar (17%) dan bij de jongere (11%) of oudere (7%) generaties, die niets van het bestelde eten weggooien.

"Duurzaamheid is niet langer alleen een morele kwestie, het wordt steeds meer een noodzaak. De term 'regeneratie' wordt steeds vaker gebruikt als een geldig alternatief voor 'duurzaamheid' en weerspiegelt de positiviteit die nodig is in een tijd waarin de klimaatklok steeds luider tikt. Consumenten willen dat bedrijven zich inzetten voor een leefbare en gastvrije planeet," zegt psycholoog en trendwatcher Herman Konings.

Nieuwe tradities: Belgen bestellen online met Kerstmis en Nieuwjaar

Uit de resultaten blijkt ook dat bestellen een belangrijke rol zal spelen voor de Belgen aan het einde van het jaar. We durven het traditionele koken tijdens de eindejaarsfeesten dus steeds vaker achter ons te laten. In de aanloop naar de feestdagen zegt 3 op de 10 Belgen te overwegen of van plan te zijn om online eten te bestellen voor Kerstmis of Nieuwjaar. De belangrijkste reden om op dit moment te bestellen is om meer tijd door te brengen met gasten in plaats van in de keuken te staan (45%), of om niet naar de supermarkt te hoeven tijdens de feesten (20%). Jongeren zeggen veel vaker dat ze al online eten hebben besteld voor de feestdagen (<=34 jaar: 46%). Wie dat al gedaan heeft, of van plan is dat te doen in 2023, kiest vooral voor klassieke/traditionele gastronomische gerechten (39%), gerechten die iedereen lekker vindt (25%) of voor comfort food (25%).

Tegelijkertijd zoeken we meer culinaire diversiteit op ons bord. De meeste Belgen bestellen graag Italiaanse of Chinese gerechten op bestelplatformen, maar ook Griekse en Libanese keukens worden steeds populairder (15%). Per regio zijn de Spaanse, Filipijnse, Turkse en Italiaanse keukens het populairst. Spaans, Filipijns, Turks en Afrikaans in Brussel-Hoofdstad; en Libanees, Grieks en Indiaas in Wallonië. Vlamingen zijn minder geneigd om minder bekende gerechten te bestellen.

Nieuwsgierigheid is in dit geval een positieve eigenschap! Zo zegt 29% van de Belgen nieuwe keukens te proberen uit nieuwsgierigheid, 42% omdat ze er lekker uitzien en 39% voor de verandering van wat ze gewoon zijn te eten.

Tot slot toont het Food Trend Report een toename van de voedselconsumptie op verschillende tijdstippen van de dag. Na een toename in de vraag naar ontbijt, merkt Takeaway.com nu een groeiende interesse in avondsnacks. Er is ook een grotere neiging onder gebruikers om zichzelf te verwennen met eten, niet alleen om voor hun fysieke gezondheid te zorgen, maar ook voor hun mentale gezondheid. Bijna 7 op de 10 (65%) gaan zelfs nog verder en geloven dat hun eetgewoonten hun algemene gezondheid beïnvloeden.

"In 2023 speelt gezondheid een steeds belangrijkere rol in onze eetgewoonten en -rituelen. We kijken verder dan de mogelijk schadelijke effecten van ingrediënten - of een gebrek aan gezonde componenten of variatie - in onze voedselconsumptie, we besteden ook meer aandacht aan onze mentale gezondheid (kunnen we de stress van het winkelen in een supermarkt na een lange, vermoeiende werkdag niet vermijden?) en de gezondheid van onze planeet, die uiteindelijk ook invloed heeft op onze gezondheid (en die van onze kinderen). Als we vooruitkijken naar 2024, zien we een paar signalen in de wereld van eten en maaltijdbezorging die uiteindelijk belangrijke trends zouden kunnen worden. Hoe zit het met artificiële intelligentie, die hotel- en voedingsbedrijven beginnen te gebruiken om trends te analyseren en consumenten beter te benaderen met waardevolle aanbiedingen? Nu de vraag van consumenten naar personalisering, gemak en milieuvriendelijkheid toeneemt, kan AI de hotel- en voedingsindustrie helpen bestaande processen te verbeteren om te voldoen aan de voorkeuren van klanten, dieetwensen en gezondheidsdoelen, en tegelijkertijd een soepele en fijne service te bieden," concludeert psycholoog en trendwatcher Herman Konings.

 

1 Gebaseerd op globale interne statistieken en gegevens verzameld voor het jaar 2023. Daarnaast voerde iVox een enquête uit bij een steekproef van 1000 Belgen tussen 18 en 65 jaar, representatief voor heel België. De trends werden gedetecteerd door WGSN, een bedrijf dat wereldwijde trendvoorspellingen doet.

Takeaway.com heeft samengewerkt met gerenommeerd voedselexpert en trendspotter Herman Konings om zijn mening te geven over de onderzoeksresultaten. Hij is een expert op het gebied van trends in technologie en menselijk gedrag.

*** EINDE VAN HET PERSBERICHT ***


Link Food Trend Report 2023: https://www.takeaway.com/be/food-trends/


Perscontact

Claudia Cyndecki Delcol – Marketing Manager Belgium & Luxembourg bij Takeaway.com

claudia.cyndecki@justeattakeaway.com

+31 6 89933255

 

Eva Van Riet – PR Manager bij Famous Relations

eva.vanriet@famousrelations.be

+32 474 88 76 84


Over Takeaway.com / Just Eat Takeaway.com N.V.

Just Eat Takeaway.com (LSE: JET, AMS: TKWY) is wereldwijd een toonaangevende online marktplaats voor de bezorging van eten, in België bekend als Takeaway.com.Het bedrijf, met zijn hoofdkantoor in Amsterdam, richt zich op het verbinden van consumenten en partners via het platform. Met meer dan 679.000 aangesloten partners wereldwijd, biedt Just Eat Takeaway.com klanten een breed aanbod van eten en retail.Just Eat Takeaway.com werkt voornamelijk samen met bezorgrestaurants. Daarnaast biedt het zijn eigen bezorgdiensten aan voor restaurants en retailpartners die niet zelf bezorgen.Het bedrijf is snel gegroeid naar een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Het is actief in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada, Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen, Slowakije, Spanje en Zwitserland.

Over Herman Konings

Herman Konings, bouwjaar 1964, is master in de theoretische psychologie (KU Leuven) en beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt.

Als trendanalist en veranderingspsycholoog geeft Herman regelmatig consults, workshops en lezingen aan bedrijven, genootschappen, overheden en het hoger onderwijs over trendverschuivingen en toekomstverwachtingen. Tussen 2000 en 2023 heeft Herman zo'n 3200 lezingen en werkmeetings gegeven, waarvan een 800-tal in Nederland en ruim 200 buiten de Benelux.

Herman is een onvervalste verhalenverteller die de toeschouwer in een meeslepend parcours weet te begeesteren voor de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

info@famousrelations.be

www.famousrelations.be