Fiscaal gunstig investeren via nieuwe tax shelter voor crowdfunding

30 of 45% belastingvoordeel door investering in Belgische economie

Vanaf 1 februari 2017 zal het voor investeerders fiscaal aantrekkelijker worden om via crowdfunding te investeren in veelbelovende bedrijven. Dit nieuw fiscaal instrument binnen de tax shelter koepel zal jong en innovatief ondernemerschap stimuleren door het aanspreken van het Belgisch gezinsvermogen. Wie vanaf februari 2017 investeert in Belgische startups zal op een aanzienlijke belastingvermindering (30 of 45%) in de personenbelasting kunnen rekenen. Als marktleider was MyMicroInvest één van de nauw betrokken partijen die mee heeft geholpen aan de wetgeving omtrent crowdfunding o.a. in het kader van tax shelter. Het crowdfunding platform zal er bovendien voor zorgen dat investeerders makkelijk aan de tax shelter regels kunnen voldoen. Zo zullen hun juridische experten oa. nagaan of de onderneming aan de wettelijke vereisten voldoet en reikt het de nodige belastingcertificaten uit.

In 2015 kondigde de Alexander De Croo, vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom, met het startup plan een pakket van maatregelen aan om jonge ondernemingen makkelijker toegang te geven tot kapitaal. De Tax Shelter voor startups moedigt de Belgen aan om onze economie mee te steunen en te investeren in startende ondernemingen. Vanaf 1 februari 2017 geldt dit fiscaal interessant kader ook voor investeerders die via crowdfunding beleggen. Concreet betekent dit dat een belegger die in aandelen investeert van een KMO of micro-onderneming, een belastingvermindering in de personenbelasting geniet van respectievelijk 30% en 45% ter waarde van het geïnvesteerde bedrag.
 

What’s in it for the crowd?

Anno 2017 blijft de Belg trouw zijn geld parkeren op zijn spaarboekje, ruim 257 miljard euro of één vierde van het gezinsvermogen. Dankzij deze nieuwe maatregel zullen beleggers potentieel meer rendement uit hun geïnvesteerd spaarkapitaal kunnen halen. Olivier de Duve, CEO en mede-oprichter van MyMicroInvest bevestigt:

Wanneer slechts 1% van de Belgische bevolking een deel van zijn spaargeld investeert, zorgt dit reeds voor honderden extra bedrijven en duizenden extra jobs, wat tenslotte ook een belangrijke impact op onze welvaart heeft.’

Crowdfunding blijft in theorie een risicovolle investering, maar de risico’s nemen mits een weloverwogen verdeling van kapitaal sterk af.

‘Statistisch gezien zullen er op de 10 investeringen steeds 4 zijn die falen, 4 waarbij de belegger zijn investering recupereert -eventueel met een klein rendement- en 2 investeringen die een rendement van +40% hebben. Door het diversifiëren van de investeringen in verschillende start-ups in combinatie met de nieuwe tax shelter maatregel wordt dit risico sterk teruggeschroefd’, verduidelijkt Charles-Albert de Radzitzky, COO en mede-oprichter.


Iedereen business angel?

Door de unieke co-investering tussen de crowd en professionele investeerders krijgt ook de kleine investeerder via het MyMicroInvest-platform een plaats op de private equity markt en dit vanaf een minimale investering van €100. Investeerders kunnen maximaal €100,000 per jaar via tax shelter investeren en kunnen hiermee tot €45,000 belastingvermindering bekomen. Daarvoor moeten de aandelen wel minstens 4 jaar door de investeerder worden bijgehouden. De investeerders krijgen hiervoor jaarlijks een certificaat voor hun belastingaangifte. Ondernemers die ingeschreven zijn in België en die maximaal 4 jaar bestaan kunnen via het tax shelter programma tot €250.000 voor hun project ophalen. 
 

Volgt België binnenkort voorbeeldlanden UK en Frankrijk?

Met de lancering van de tax shelter voor crowdfunding wil de Belgische Staat onze economie een boost geven door de impact van crowdfunding te vergroten.

Op het vlak van crowdfunding loopt België momenteel nog erg achterop tegenover onze buurlanden,” zegt Pieter Vanderbeeken, CMO van MyMicroInvest. “Er is enorm veel potentieel aan innovatieve start-ups in België aanwezig en als we kijken naar buurlanden zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk die ook een tax shelter systeem hebben, zijn we erg hoopvol om de gemiddelde investering per persoon via crowdfunding in 2017 snel te zien stijgen.”


 

Over MyMicroInvest

MyMicroInvest is een crowdfundingplatform waar veelbelovende start-ups en groeiende bedrijven financiële ondersteuning krijgen van een uniek investeringspubliek, gaande van particulieren tot professionele beleggers, waaronder business angels, venture capitalists en professionals uit de industrie. Via MyMicroInvest kunnen ook onervaren investeerders zich samen met deskundigen op het ondernemerschap storten, en dit vanaf € 100 inleg. De missie van MyMicroInvest bestaat erin om ondernemers te steunen en iedereen mee te laten delen in het succes van de bedrijven van morgen. MyMicroInvest is gevestigd in hartje Brussel en bestaat uit een internationaal team met een passie voor het faciliteren van ondernemen en investeren

 

 

 

Contacteer ons
Pieter Vanderbeeken MyMicroInvest
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden