Famous en Klara bedenken Klarafy: een webtool die je Spotify playlist ‘vertaalt’ naar klassieke muziek.

Reclamebureau Famous en Klara lanceren vandaag Klarafy, een handige webtool die jouw persoonlijke muzieksmaak 'vertaalt' naar klassieke muziek. Klassieke muziek is immers een verzamelnaam voor meer dan tien eeuwen muziek, een rijke, onuitputtelijke schatkist met de meest uiteenlopende genres en stijlen. Hoe 'stoot' je dan op die ene compositie waardoor je de smaak van klassiek te pakken krijgt? Het antwoord is: dat is voor iedereen anders. Daarom kan je dankzij Klarafy klassieke muziek ontdekken op de meest persoonlijke manier: met je eigen muzieksmaak als kompas. Op basis van een Spotify playlist met je favoriete nummers (pop, rock, dance, electro,...) zoekt Klarafy de klassieke muziek die daar het best bij aansluit. Klarafy is een webtool: kijk vanaf vandaag op Klarafy.be

Een technologische imitatie van de klassieke muziekkenner

Klarafy kan je het best vergelijken met een technologische imitatie van een klassieke muziekkenner die door je platenkast struint om je vervolgens klassieke muziek aan te raden op basis van de concrete inhoud van je platenkast.

Maanden zwoegden Famous en Klara op het evenaren van die ervaring. Voor de technische kant gebruikten de bedenkers de gigantische muziekdatabase van Spotify en bestaande open source technologie, die muziek categoriseert en analyseert. Maar er kwam ook veel denkwerk aan te pas.

Iwein Vandevyver, Creative Director bij Famous, licht toe:

‘Aanvankelijk zagen we Klarafy als een heel technologisch verhaal. Alleen, mensen spreken niet over muziek in technische termen als 'beats per minute' wél over hoe meeslepend of intimistisch zij bepaalde muziek vinden. Het is precies die mensentaal die we gebruikten om de link te leggen tussen de werelden van pop, rock, dance, electro… en klassieke muziek. Klarafy stelt je niet alleen composities voor, maar vertelt je ook telkens waarom je precies bij die muziek uitkomt. Dat vereiste heel wat denkwerk. Bovendien werden alle muziekstukken 'met de hand' gekozen door een ploeg muziekkenners van Klara.'

De ‘vertaalrobot’ achter Klarafy

Klarafy werkt vanuit de vrij aannemelijke premisse dat iemand die van luide, heftige metal houdt, eerder zal aangesproken worden door een luid, heftig stuk van Wagner dan door zachte, delicate pianomuziek. Klarafy gaat dus op zoek naar de affiniteiten, overeenkomsten of verbanden tussen jouw favoriete muziek en klassieke muziek. Om die ‘vertaalslag’ te maken, scant Klarafy je Spotify playlist op drie criteria: je favoriete muziekgenre, de muzikale stemming die je playlist overheerst en ten slotte specifieke aanknopingspunten zoals bepaalde instrumenten, stemtypes, enz. Dat klinkt abstract maar het levert vaak heel verrassende resultaten op.

Bekende artiesten als Pat Krimson, Johannes Verschaeve (frontman van The Van Jets) en Nicole & Hugo probeerden Klarafy al uit. U ontdekt hun ervaring in onderstaande filmpjes.

Daan, Bart Peeters en Ruben Block (frontman van Triggerfinger) leenden hun gezicht voor de campagne.

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden