Een primeur voor Vlaanderen: crowdlending voor participatie in windmolenproject

Maandag 11 september 2017 — In het kader van een samenwerking met de Belgische onderneming voor hernieuwbare energie Eneco geeft het investeringsplatform MyMicroInvest haar leden vanaf vandaag de kans om te investeren in een lening bestemd voor de bouw van een windturbine in de haven van Zeebrugge. Deze campagne is een onderdeel van een ruimere samenwerking tussen MyMicroInvest en Eneco. Na een eerste succesvolle samenwerking in september 2015 op een eerder windmolenproject op de vlakten van Boneffe, treffen beide bedrijven elkaar weer.

 

Het project bestaat uit de ontwikkeling, bouw en exploitatie van een nieuwe windturbine op de terreinen van het European Food Centre (onderdeel van de Vlaamse Visveiling). Deze turbine sluit aan bij de vijf andere windturbines van Eneco in de haven van Zeebrugge. Vier zijn er al operationeel, een vijfde wordt klaargestoomd voor de bouw. Deze zesde windturbine heeft een vermogen van 3,4 MW en produceert 9200 MWh groene elektriciteit per jaar, omgerekend het jaarlijkse energieverbruik voor 2600 gezinnen.

“Het is van cruciaal belang dat alle omwonenden van onze windenergieparken de kans krijgen om mee te investeren. Eneco Wind is daar een pionier in. De crowdfunding is een logisch vervolg op eerdere initiatieven: we hebben al samenwerkingen met coöperaties en gemeentelijke actoren in Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. In Wallonië hebben we al andere financiële participaties opgezet, met o.a. obligaties en crowdfunding." zegt Miguel de Schaetzen, CEO van Eneco Wind Belgium.

Na een geslaagde eerste ronde (in totaal werd er €457.800 opgehaald), die tot op vandaag enkel toegankelijk was voor de werknemers van de haven en de inwoners uit de omgeving, hebben MyMicroInvest en Eneco samen besloten om de financiering voor het grotere publiek te openen, zodat zij ook dit mooie project kunnen ondersteunen en mee financieren. Investeerders van deze laatste campagne ontvangen een bruto jaarlijks rendement van 2% tot de bouwvergunning verkregen is. Investeerders zullen daarna een jaarlijkse rente van 4% over een periode van 6 jaar verkrijgen.

Als grootste platform voor alternatieve financiering in België is MyMicroInvest de referentie voor grote bedrijven die specifieke doelgroepen willen betrekken bij de financiering van hun projecten. Olivier de Duve, CEO van MyMicroInvest, licht toe:

Het is voor ons van belang dat de bevolking in haar eigen gemeenschap kan investeren door deel te nemen aan de financiering van hernieuwbare energie en tegelijkertijd hier een mooi rendement aan over te houden. Eneco is een benchmark op het gebied van groene energie en we zijn er trots op om samen met hen te kunnen werken aan een duurzaam project en om een steentje bij te dragen aan de verbetering van ons milieu "

 

Wij brengen u graag in contact met Marie Cruysmans (MyMicroInvest) of Mark Van Hamme (Eneco) indien u meer informatie wenst over dit onderwerp.

Over MyMicroInvest

MyMicroInvest is een investeringsplatform waar veelbelovende start-ups en groeiende bedrijven financiële ondersteuning krijgen van een uniek investeringspubliek, gaande van particulieren tot professionele beleggers, waaronder business angels, venture capitalists en professionals uit de industrie. Via MyMicroInvest kunnen ook onervaren investeerders zich samen met deskundigen op het ondernemerschap storten, en dit vanaf € 100 inleg. De missie van MyMicroInvest bestaat erin om ondernemers te steunen en iedereen mee te laten delen in het succes van de bedrijven van morgen. MyMicroInvest is gevestigd in hartje Brussel en bestaat uit een internationaal team met een passie voor het faciliteren van ondernemen en investeren.

Eneco Zeebrugge NL 4%