Dit zijn Uglies: imperfecte “gekke” frietjes veroveren supermarkt om voedselverlies tegen te gaan

Belviva haalt bijna alles uit de aardappeloogst, want echte schoonheid zit vanbinnen

17 april 2024 - De perfecte goudgele friet is niet langer het enige schoonheidsideaal. Belviva introduceert namelijk ‘Gekke Frietjes’ of het ‘Uglies’ assortiment, gemaakt van kleine, grote en gekke patatjes. Door dit nieuwe assortiment kan Belviva minder voedselverlies realiseren ten opzichte van hun klassieke frieten. De adviesprijs van de ‘Uglies’ frietjeslijn bedraagt gemiddeld 20% minder dan de klassieke variant. Door zowel de klassieke frieten als de ‘Uglies’ aan te bieden, laat Belviva nog steeds de keuze aan de Belgen welke frieten zij op het menu serveren. Sinds kort zijn de Uglies mét schil ook nationaal te verkijgen in de supermarkt.

Echte schoonheid zit vanbinnen

Belviva, het Belgische merk van aardappeldiepvriesproducten, is bij heel wat gezinnen een vaste tafelgast. En vanaf nu ook op een verrassende, nieuwe manier met de ‘Uglies’ frieten, die gemaakt worden van bijna alle aardappelen: binnen én buiten de gebruikelijke normen. Zo kunnen patatjes in verschillende vormen en maten gebruikt worden, waardoor je een grotere diversiteit van frietjes op je bord krijgt – met soms letterlijk een hoekje af. En dat zonder compromissen, want aan de kenmerkende smaak van de frietjes wordt niet geraakt. Zowel de klassieke als ‘Uglies’ zijn gemaakt van 100% Belgische aardappelen. Met de Uglies frieten, wil Belviva laten zien dat friet er niet perfect uit hoeft te zien om lekker te zijn. Het grootste voordeel van de Uglies? Als Belviva meer van de aardappel tot frieten kan maken, gaat er minder voedsel verloren.

Stap voor stap en aardappel per aardappel naar minder voedselverlies

De cijfers rond voedselverlies zijn opmerkelijk. Volgens de Verenigde Naties2 gaat zo’n 13% van de voedselproductie wereldwijd verloren tussen het oogsten en de verkoop aan de consument. Dat ontging ook de Europese Unie niet, die Sustainable Development Goals inschreef in de European Green Deal3 en daarmee voedselverlies met 10% wil verminderen tegen 2030.

Uiteraard gebruikt Belviva ook aardappelen die kleiner zijn dan de standaarden om kroketten of puree te maken, maar ze weten ook dat friet en aardappelspecialiteiten niet altijd uitwisselbaar zijn. Door aardappelen in alle vormen en maten en buiten hun gebruikelijke normen te gebruiken om hun 'Uglies' te maken, optimaliseren ze de transportstromen tussen de velden en hun productielocaties.

Om voedselverlies tegen te gaan, kunnen de bijproducten in het geval van Belviva- zoals de aardappelschillen maar ook aardappelen die buiten de gebruikelijke normen vallen of stukjes aardappel die tijdens het maken van de frieten verloren gaan-onder andere worden gebruikt als diervoeder of voor de productie van bio-ethanol. Maar met de ontwikkeling van het Uglies gamma wil Belviva nog meer haar steentje bijdragen tot het terugdringen van voedselverlies.

Bij Belviva weten we als geen ander dat de Belgische aardappel een topproduct is. Maar het blijft natuurlijk ook een natuurproduct. Elke oogst is anders. Je hebt grote en kleine aardappels, in wisselende verhoudingen afhankelijk van de weersfactoren. Naast de perfect gevormde aardappels, zijn er ook patatjes die helemaal hun eigen weg gaan. Tegelijkertijd zijn ze even lekker en kwalitatief. Naast grote Belgische aardappelen, gebruiken we dus nu ook de kleinere en imperfecte exemplaren. Ook tijdens het maken van Uglies, laten we meer foutjes toe dan in ons klassieke assortiment.”, legt Henrik Boermans, Country Manager bij Belviva uit.

Belviva maakt de Uglies zowel in een geschilde variant, die in de friteuse gebakken wordt, als een variant met schil, die je naast in de friteuse ook in de airfryer en de oven kan klaarmaken. Met het aanbieden van frietjes met schil wordt nog extra voedselverlies teruggedrongen.

Een aardappel bestaat immers voor een groot deel uit schil. Jaarlijks blijft de voedingsindustrie met meer dan 2 miljoen ton nevenstromen, waaronder ook aardappelschillen over. Maar deze zijn perfect eetbaar en we willen de mensen juist de mogelijkheid geven om te ontdekken dat onze typisch Belgische frietjes mét schil net dankzij deze schil ook superlekker zijn. Daarenboven geeft de schil een heerlijke éxtra smaak en textuur aan je frietjes”, aldus Henrik Boermans.

De keuze van de consument

Moet de liefhebber van de perfecte traditionele frietjes dan vrezen voor zijn of haar goudgele Belgische trots?

Absoluut niet, door zowel de klassieke Belviva frieten als onze Uglies Frieten aan te bieden, heeft iedereen de vrijheid heeft om te kiezen op basis van hun wensen. Onze consumenten halen met Belviva al producten in huis met een kleinere CO2-voetafdruk dan vergelijkbare producten met een andere bewaarmethode. Want wie diepvriesproducten eet, maakt alleen maar wat hij nodig heeft, en heeft dus minder voedselverlies. Met onze Uglies willen we de consument vooral sensibiliseren over zijn voedselgebruik. Het uiterlijk van de friet zegt in dat opzicht niets over de smaak, perfectie zit vanbinnen .", besluit Henrik Boermans.

Praktische info

Prijs:

De adviesprijs voor een zak 750g ‘Uglies’ frieten zonder schil bedraagt 3,29€. De adviesprijs voor een zag 600g ‘Uglies’ gekke frieten met schil, voor Oven, airfryer en friteuse, bedraagt 3,79€. Hierdoor betaal je gemiddeld 20% minder voor een zak Gekke Frietjes ten opzichte van de adviesprijs van vergelijkbare klassieke Belviva frieten.1

Beschikbaarheid:

De ‘Uglies’ Gekke Frietjes voor de friteuse en de ‘Uglies’ Gekke Frietjes met schil voor oven, airfryer en friteuse zijn te koop in de Belgische supermarkten

Noot voor de redactie

Loopt het water je al in de mond en heb je zin om die smaakvolle gekke frieten zelf eens te proeven of aan een test te onderwerpen? Contacteer ons dan via onderstaande gegevens.

1 Belviva bepaalt de verkoopprijs niet. Volgens de wet zijn winkeliers vrij om de verkoopprijzen van hun producten te bepalen.

2 ​ Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations https://www.fao.org/3/cc1403en/online/cc1403en.html#/12

3 Europese Raad van de Europese Unie ​ https://www.consilium.europa.eu/nl/policies/food-losses-waste/ ​ ​ ​


Over Nomad Foods en Belviva

Nomad Foods is de grootste onderneming van diepvriesproducten in Europa, met merken zoals Iglo en Belviva. De bedrijfsstrategie van Nomad Foods is gericht op een toekomst waarin zowel de mensen als de planeet kunnen gedijen. Om dit uit te voeren, heeft het bedrijf duurzaamheidsdoelstellingen vooropgesteld. Enkele van die ambities wil Nomad Foods al tegen eind 2025 verwezenlijkt hebben. Zo willen ze dat 100% van hun vis van duurzame visvangst of verantwoordelijke visserijen komt. Nomad Foods wil ook 100% van hun assortiment groenten via duurzame landbouwpraktijken bekomen tegen eind 2025. Ook zal 100% van hun verpakking tegen eind 2050 recycleerbaar zijn. Nomad Foods neemt ook deel aan het baanbrekende 10 x 20 x 30. Dit initiatief brengt ​ meer dan 10 van 's werelds grootste voedselverkopers en -leveranciers samen, die elk minstens 20 leveranciers betrekken om voedselverlies en -verspilling tegen 2030 te halveren.

Iglo is een bekend A-merk op de Belgische markt. Belviva is een puur Belgisch merk en wordt gemaakt met 100% Belgische patatjes. Naast diepvriesfrietjes voor in de friteuse, is Belviva gekend voor haar ovenfrietjes, kroketten en tal van andere Belgische aardappelspecialiteiten als Pom'Pin, Duchesse, Röstis, Bintje Puree.

Eva Van Riet

PR Manager

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

[email protected]

www.famousrelations.be