De smakelijke trends van 2023: voedsel en mentale gezondheid, duurzame verpakkingen en maaltijdleveringen voor Kerstmis

Nieuwe studie van Takeaway.com belicht evolutie van de voedingssector in België op basis van trends in 2023

Brussel, 12 december 2023 – Het eindejaar is voor velen een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en de hoogtepunten ervan, en om conclusies te trekken. Dat is wat Takeaway.com vandaag doet, met de onthulling van de resultaten van het Food Trend Report 2023. Elk jaar brengt de referentie in maaltijdbezorgingen ​ de grootste trends in de sector in kaart met hun Food Trend Report. Die zijn gebaseerd op inzichten in de eetgewoontes van de Belg en het veranderende ecosysteem van de Belgische voedingssector. Deze trends werden aangevuld met een lokaal onderzoek1 uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau iVox. Het belang van voeding voor de mentale gezondheid, de wens om meer te investeren in duurzame verpakkingen en online eten bestellen voor de feestdagen zijn slechts enkele van de trends die naar voren komen in de nieuwste van het Food Trend Report. We zoomen hieronder in op enkele van deze trends van 2023.

Bijna 7 op de 10 Belgen zegt dat eten een invloed heeft op hun mentale gezondheid

De eerste trend toont een toename in voedselconsumptie op nieuwe tijdstippen van de dag. Deze verandering in gewoonten wordt ongetwijfeld beïnvloed door de nieuwe post-pandemische routine. Telewerken is de norm geworden. Na een toename in ontbijtbestellingen merkt Takeaway.com nu ook een groeiende interesse in zoete snacks of avondsnacks.

Volgens psycholoog en trendwatcher Herman Konings is dit een wijdverspreide trend: "Met de juiste ingrediënten worden hele productassortimenten op maat gemaakt voor specifieke momenten in onze dag. Op deze manier kan één enkel voedingsmerk voldoen aan de behoeften van consumenten in de ochtend, middag en avond. Het creëren van deze dagelijkse routine betekent het herschrijven van de regels van (gezond) snacken. Een toepasselijk voorbeeld is Good Source Snacks. Deze slimme eiwitsnacks zijn bedacht rond het concept van 'dayparting', ​ - er is Morning Jump, Afternoon Break, Afternoon Boost en Evening Chill – en gemaakt met 70% donkere cacao en een basis van olijfolie. Elke variant maakt gebruik van eenvoudige ingrediënten om verschillende functies gedurende de dag te ondersteunen, zoals gemberwortel voor de hersenfunctie in de ochtend, cayennepeper om de stofwisseling te stimuleren in de middag en lavendelpoeder voor de nachtrust."

Deze toegenomen gewoonte van consumenten om te genieten van hun eten, zowel voor hun fysieke als mentale gezondheid, is opmerkelijk

Over het algemeen zien we dat de Belgen zich zeer bewust zijn van de kracht van voeding op de gezondheid: 74% van de Belgen bevestigt dat een goede voeding hun humeur echt kan verbeteren en ongeveer de helft (52%) zegt zich bewust te zijn van het effect van voeding op hun fysieke en mentale gezondheid. Bijna 7 op de 10 (65%) geloven ook dat hun eetgewoonten hun mentale gezondheid in het algemeen beïnvloeden. Al de helft van de ondervraagde Belgen (52%) zegt echt gezond te eten. Uit het onderzoek blijkt dat de oudere generaties de beste leerlingen zijn: de meerderheid van de mensen die zeggen gezond te eten zijn 55 jaar en ouder (60%) in vergelijking met andere leeftijdscategorieën (<=34 jaar op 42%, en 35-54 jaar op 49%). Bij online bestellingen ziet Takeaway.com ook een sterke groei in bestellingen voor gezondere vegetarische of veganistische gerechten, zoals poké bowls.

Deze cijfers betekenen echter ook dat de helft van de Belgische bevolking (nog) niet gezond eet.

"Dit is meestal te wijten aan een gebrek aan kennis: waar te beginnen, welke ingrediënten te kopen, enz. Voedselbezorging, via een platform dat gezonde opties aanbiedt zoals Takeaway.com, kan een eerste stap zijn om de Belgen in die richting te helpen," legt Herman Konings uit.

Tot slot spelen sociale netwerken een belangrijke rol in het gedrag van consumenten. Ze zijn steeds nieuwsgieriger en durven nieuwe gerechten te bestellen die ze nog nooit hebben geprobeerd, omdat ze een nieuwe cultuur willen ontdekken en nieuwe gerechten hebben ontdekt via sociale netwerken (20%), of omdat ze vrienden hebben uit verschillende delen van de wereld wiens keuken ze willen proberen (13%).

3 op 10 bestelt online tijdens de feestdagen

Naast andere tijdstippen bestellen Belgen ook voor verschillende gelegenheden en feestelijke dagen, zoals Kerstmis en Nieuwjaar. Sterker nog, 1 op de 3 Belgen heeft in het verleden al eens online eten besteld voor de feestdagen. Uit het Food Trend Report 2023 blijkt dat bestellen aan het einde van het jaar een belangrijke rol zal spelen voor de Belgen. In de aanloop naar de feestdagen zegt 3 op de 10 Belgen zelfs te overwegen of van plan te zijn om online eten te bestellen voor Kerstmis of Nieuwjaar. Deze trend is vooral merkbaar in Vlaanderen (19%) en Brussel (18%), maar minder in Wallonië (12%).

De belangrijkste reden om in deze tijd van het jaar te bestellen is om meer tijd door tebrengen met gasten in plaats van in de keuken te staan (45%), of om niet naar de supermarkt te hoeven tijdens de eindejaarsperiode (20%). Veel meer jongeren zeggen dat ze al online eten hebben besteld voor de feestdagen (<=34 jaar: 46%). Er is ook een verschil in gewoonten tussen de geslachten, met een meerderheid van de mannen die online bestellen voor oudejaarsavond.

Belgen die het al deden, of van plan zijn dat te doen in 2023, kiezen vooral voor klassieke/traditionele gastronomische gerechten (39%), gerechten die iedereen lekker vindt (25%) of gezellige en lekkere gerechten (25%).

Waar nieuwe tradities gecreëerd worden, ontstaan nieuwe keukens

Maaltijdbezorging weerspiegelt consumentengewoonten die verder gaan dan puur gastronomische trends. Het groeiende engagement voor culinaire diversiteit is een goed voorbeeld.

De meeste Belgen bestellen inderdaad graag Italiaanse (66%) of Chinese (43%) gerechten op bestelplatformen, maar ook Griekse en Libanese keukens worden steeds populairder (15%). Per gewest zijn de populairste keukens Spaans, Filippijns, Turks en Afrikaans in Brussel-Hoofdstad; en Libanees, Grieks en Indiaas in Wallonië. Vlamingen zijn minder geneigd om gerechten te bestellen die minder bekend zijn bij hun smaakpapillen. 29% van de Belgen probeert nieuwe keukens uit nieuwsgierigheid, 42% omdat ze er lekker uitzien en 39% voor de afwisseling van wat ze gewoon zijn te eten.

"Vooral de "Nextgen" voelen zich meer vertrouwd en verbonden met andere culturen dan de oudere generaties. Van alle volwassen generaties is Generatie Z etnisch het meest divers. Daarnaast hebben twintigers van alle volwassen leeftijdsgroepen de meeste kans om ouders met verschillende etnische achtergronden te hebben. Bovendien zijn twintigers het meest verbonden met de rest van de wereld, zowel offline, omdat ze al vanaf jonge leeftijd (relatief) goedkoop kunnen reizen, als online, omdat ze de meest verbonden generatie zijn, met connecties in bijna elk land en/of continent," zegt Herman Konings.

Groeiend succes van online winkelen vertraagt achteruitgang supermarkten, duurzaamheid in opkomst

Het is geen nieuws dat het traditionele retailmodel aan het veranderen is, met een snelle opkomst van online boodschappen en voedselleveringen. 36% van de ondervraagde Belgen zei al eens online boodschappen te hebben besteld, en voor Brusselaars is het een wekelijkse gebeurtenis: 13% bestelt elke week online boodschappen - hogere cijfers dan voor inwoners van Wallonië en Vlaanderen. ​

Betekent deze aanzienlijke toename van online bestellingen het verval van de supermarkten? 13% van de Belgen denkt nu dat ze over 5 jaar nooit meer naar de supermarkt zullen gaan. Jongeren zijn hier nog meer van overtuigd: twee keer zoveel Belgen denken dat ze binnen 5 jaar niet meer naar de supermarkt zullen gaan.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Belgen vrij milieubewust zijn. De meesten ergeren zich inderdaad aan overbodige verpakkingen en ergeren zich aan het feit dat dozen dubbel verpakt zijn in plastic (55%). Duurzame verpakking is een prioriteit geworden voor Belgische consumenten: 45% vindt het belangrijk dat maaltijdverpakkingen duurzaam zijn. Een kwart van hen zegt dat ze graag iets meer zouden betalen om hun bestellingen in een duurzame verpakking te laten leveren. ​

"We merken dat de gewoonten van onze consumenten veranderen. Belgen willen hun boodschappen nu online kunnen bestellen en ze relatief snel geleverd krijgen. Na een succesvolle pilot in Brussel hebben we onze boodschappendienst afgelopen oktober uitgebreid met een partnerschap met de supermarktketen Carrefour Belgium. Dankzij dit partnerschap leveren we aan klanten in Antwerpen, Brussel, Genk, Gent, Hasselt en Luik vanuit 33 Carrefour Market en Express winkels, en dat is nog maar het begin. Takeaway.com evolueert en engageert zich om zijn klanten een brede waaier van producten aan te bieden, van food tot non-food, inclusief cosmetica, enz." zegt Siska De Lombaerde, Country Director Belux bij Takeaway.com. "Duurzaamheid is ook een belangrijk aandachtspunt voor de Belgen. Dit voorjaar introduceerden we Notpla's recycleerbare verpakking op basis van zeewier in België. Ons doel is om plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te vervangen door dit nieuwe product dat, naast zijn hernieuwbare oorsprong, het dubbele voordeel biedt dat het volledig composteerbaar en recycleerbaar is."
"In 2023 speelt gezondheid een steeds belangrijkere rol in onze eetgewoonten en -rituelen. We kijken verder dan de mogelijk schadelijke effecten van ingrediënten - of een gebrek aan gezonde componenten of variatie - in onze voedselconsumptie, we besteden ook meer aandacht aan onze mentale gezondheid (kunnen we de stress van het winkelen in een supermarkt na een lange, vermoeiende werkdag niet vermijden?) en de gezondheid van onze planeet, die uiteindelijk ook invloed heeft op onze gezondheid (en die van onze kinderen). Als we vooruitkijken naar 2024, zien we een paar signalen in de wereld van eten en maaltijdbezorging die uiteindelijk belangrijke trends zouden kunnen worden. Hoe zit het met artificiële intelligentie, die hotel- en voedingsbedrijven beginnen te gebruiken om trends te analyseren en consumenten beter te benaderen met waardevolle aanbiedingen? Nu de vraag van consumenten naar personalisering, gemak en milieuvriendelijkheid toeneemt, kan AI de hotel- en voedingsindustrie helpen bestaande processen te verbeteren om te voldoen aan de voorkeuren van klanten, dieetwensen en gezondheidsdoelen, en tegelijkertijd een soepele en fijne service te bieden," concludeert psycholoog en trendwatcher Herman Konings.


1 Gebaseerd op globale interne statistieken en gegevens verzameld voor het jaar 2023. Daarnaast voerde iVox een enquête uit bij een steekproef van 1000 Belgen tussen 18 en 65 jaar, representatief voor heel België. De trends werden gedetecteerd door WGSN, een bedrijf dat wereldwijde trendvoorspellingen doet.

Takeaway.com heeft samengewerkt met gerenommeerd voedselexpert en trendspotter Herman Konings om zijn mening te geven over de onderzoeksresultaten. Hij is een expert op het gebied van trends in technologie en menselijk gedrag.

 

*** EINDE VAN HET PERSBERICHT ***


Link Food Trend Report 2023: https://www.takeaway.com/be/food-trends/


Perscontact

Claudia Cyndecki Delcol – Marketing Manager Belgium & Luxembourg bij Takeaway.com

[email protected]

+31 6 89933255

 

Eva Van Riet – PR Manager bij Famous Relations

[email protected]

+32 474 88 76 84


Over Takeaway.com / Just Eat Takeaway.com N.V.

Just Eat Takeaway.com (LSE: JET, AMS: TKWY) is wereldwijd een toonaangevende online marktplaats voor de bezorging van eten, in België bekend als Takeaway.com.Het bedrijf, met zijn hoofdkantoor in Amsterdam, richt zich op het verbinden van consumenten en partners via het platform. Met meer dan 679.000 aangesloten partners wereldwijd, biedt Just Eat Takeaway.com klanten een breed aanbod van eten en retail.Just Eat Takeaway.com werkt voornamelijk samen met bezorgrestaurants. Daarnaast biedt het zijn eigen bezorgdiensten aan voor restaurants en retailpartners die niet zelf bezorgen.Het bedrijf is snel gegroeid naar een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Het is actief in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada, Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen, Slowakije, Spanje en Zwitserland.

Over Herman Konings

Herman Konings, bouwjaar 1964, is master in de theoretische psychologie (KU Leuven) en beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt.

Als trendanalist en veranderingspsycholoog geeft Herman regelmatig consults, workshops en lezingen aan bedrijven, genootschappen, overheden en het hoger onderwijs over trendverschuivingen en toekomstverwachtingen. Tussen 2000 en 2023 heeft Herman zo'n 3200 lezingen en werkmeetings gegeven, waarvan een 800-tal in Nederland en ruim 200 buiten de Benelux.

Herman is een onvervalste verhalenverteller die de toeschouwer in een meeslepend parcours weet te begeesteren voor de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

[email protected]

www.famousrelations.be