DIY-mentaliteit van Belgische start-ups geeft hen internationale allures

Van co-parenting tot glutenintolerantie: vandaag gebruiken ondernemers actuele problemen als basis voor hun businessmodel

Donderdag 4 mei 2017 — Het crowdfunding platform MyMicroInvest heeft twee nieuwe campagnes gelanceerd, 2houses en No Gluten Shop, die beiden een oplossing bieden voor twee actuele maatschappelijke problemen. Met de lancering van deze nieuwe campagnes toont MyMicroInvest aan dat het ondersteunen van jonge ondernemers die innovatieve oplossingen bieden voor dagdagelijkse, actuele problemen één van hun belangrijkste doelstellingen is.

2017 is een ambitieus jaar voor MyMicroInvest. Zo hebben ze alvast veel doelen opgesteld, waaronder de lancering van 30 tot 50 crowdfunding campagnes doorheen het jaar. MyMicroInvest ziet daarnaast een grote opkomst van bedrijven die een oplossing willen bieden voor maatschappelijke problemen.

“Dankzij de vele sociale uitdagingen is sociaal ondernemerschap het geheime wapen geworden om de verandering die men wil zien in de wereld te bereiken.”- Olivier de Duve, CEO van MyMicroInvest

Op hun crowdfundingplatform biedt MyMicroInvest twee nieuwe campagnes aan, 2houses en No Gluten Shop. De ondernemers aan het hoofd van deze twee bedrijven baseerden zich op hun eigen ervaringen om zo concrete oplossingen aan te bieden voor de problemen die ze ervaarden in hun dagelijkse leven.

“Door het feit dat deze ondernemingen problemen aanpakken waarmee de ondernemers persoonlijk geconfronteerd werden zijn ze beter in staat zijn om sneller en preciezer oplossingen te ontwikkelen. Uiteraard is elke ondernemer gepassioneerd over zijn project maar we merken toch dat degene die er persoonlijk mee geconfronteerd werden vaak toch nog net iets gemotiveerder zijn.”, zegt Peter De Decker, Senior Investment Analyst bij MyMicroInvest. 

Tax Shelter
Aangezien MyMicroInvest een belangrijke speler is op de crowdfundingmarkt, werden ze al snel betrokken in de onderhandelingen voorafgaand aan de inwerkingtreding van de wet op de tax shelter voor crowdfundingplatformen. Sinds enkele maanden kan je op hun platform de eerste campagnes terugvinden die in aanmerking komen voor de tax shelter, waaronder ook No Gluten Shop. Particulieren die investeren in deze jonge bedrijven via MyMicroInvest kunnen genieten van een aanzienlijke belastingsverlaging van 45% op het geïnvesteerde bedrag. Hierdoor krijgen kleine beleggers de kans om een plaats  te veroveren binnen de markt van de private aandelen, de booster van de Belgische economie, en dit al met een investering van minimaal 100€.

2houses : De app die co-parenting vergemakkelijkt

Europa telt meer dan 40 miljoen gescheiden ouders en jaarlijks treffen meer dan 1,6 miljoen nieuwe scheidingen kinderen. Eén gezin op 4 in België is een eenoudergezin.

2Houses, een start-up die werd opgericht in 2011, wil een concrete oplossing aanbieden aan gescheiden koppels die moeilijkheden ondervinden op het vlak van communicatie. Dankzij het online platform en de mobiele applicatie zorgt 2houses ervoor dat gescheiden ouders makkelijk met elkaar kunnen communiceren, een agenda kunnen delen, een overzicht kunnen behouden van de gedeelde uitgaven en zelfs medische informatie of updates over het onderwijs van hun kind kunnen delen met elkaar. Hierdoor kunnen eventuele misverstanden vermeden worden.

Gill Ruidant, oprichter van 2Houses, heeft deze situatie zelf meegemaakt:

“Na mijn scheiding had ik behoefte aan een nieuwe manier van communiceren met de moeder van Noah. Dit voor het welzijn van ons drieën. Wanneer je beschikt over een online platform om te communiceren valt er een emotionele component weg en dit verbetert de communicatie en organisatie tussen de ouders ten voordele van het welzijn van de kinderen.”

De start-up is vandaag de dag in volle ontwikkeling. Dankzij hun succesvol businessmodel is de onderneming er al in geslaagd om hun zakelijke cijfers te verviervoudigen tussen 2015 en 2016 en een internationale reputatie uit te bouwen. Het platform en de mobiele applicatie worden ondertussen gebruikt door minsten 103.000 families in 138 landen verspreid over de hele wereld. 75% van de gebruikers zijn afkomstig uit de Verenigde staten.

Om hun marketing te financieren voor de mobiele applicatie, nieuwe werknemers aan te nemen en om hun actuele service te blijven financieren lanceert 2houses een derde fondsenwerving:

  • Een minimum van 50000€ zal worden opgehaald bij de crowd.
  • 150 000€ werd reeds opgehaald bij professionele investeerders
  • De start-up hoopt met deze ronde in totaal minimum 200 000€ en maximaal 249 750€ op te halen. 

“2houses heeft ondervonden dat zijn businessmodel en KPI’s kunnen aantonen dat de omzetting van gratis proefabonnementen naar betaalde accounts mogelijk is. Dit heeft als gevolg dat de aandeelhouders verder willen investeren in het bedrijf”, verklaart Peter Decker, Senior Investment Analyst bij MyMicroInvest.

2houses wil een positief beeld creëren van co-ouderschap, waarbinnen iedereen zijn plaats kan vinden.

 

No Gluten Shop : Het glutenvrije alternatief dat in aanmerking komt voor de tax shelte

Vandaag de dag volgt een groeiend aantal mensen een glutenvrij dieet waaronder o.a. mensen met coeliakie (1% van de Belgische bevolking) of een glutenallergie of intolerantie (naar schatting bijna 10% van de Belgische bevolking). Wanneer iemand binnen het gezin een glutenvrij dieet volgt ziet men vaak een household effect, dit wil zeggen dat de rest van het gezin zich aanpast en vaak ook glutenvrij begint te eten. De vraag naar glutenvrije voeding is dus groter dan dat we ons kunnen inbeelden.

Zelfs nu het aanbod van “glutenvrij” zich sterk aan het ontwikkelen is in België, is het aantal biologische winkels en supermarkten die deze producten aanbiedt nog beperkt waardoor de prijzen meestal hoog liggen. Mensen die een glutenvrij dieet volgen zijn vaak verplicht om op zoek te gaan naar hun favoriete producten in deze winkels.

Bernard Perelsztejn, oprichter van de No Gluten Shop, stelde dit vast in zijn dagelijkse leven:

“Mijn vrouw is sinds een vijftal jaar glutenintolerant en elke week zijn we verplicht om 3 à 4 verschillende winkels te bezoeken om zo de producten te vinden die ze leuk vindt. De keuze is beperkt en de prijzen zijn vaak hoog”, zegt hij, “gebaseerd op de ervaring die ik opdeed in mijn vorige onderneming, die ook actief was online, begon ik de markt te bestuderen en constateerde ik dat dit een opportuniteit kon zijn. Niet enkel in België, waar men niet over gespecialiseerde webshops beschikt, maar ook in Frankrijk waar er nog maar een drietal webshops online zijn.”

De glutenvrije markt heeft een waarde van 850 miljoen euro in Europa en groeit elk jaar met 30% in België en Frankrijk. No Gluten Shop, gelanceerd in 2014, is een onderneming met een hoog potentieel om internationaal te groeien. De onderneming, die gebaseerd is in België, behaalt 70% van zijn totaal zakencijfer in Frankrijk en is daarnaast ook aanwezig in Nederland, Duitsland en Luxemburg. Het is het eerste e-commerce platform in België dat niet enkel gericht is op personen die glutenvrij maar ook lactosevrij eten. Naast een keuze uit meer dan 600 producten en een veertigtal merken die glutenvrije producten aanbied, biedt No Gluten Shop ook recepten aan die de consument willen inspireren en helpen met het aanpassen aan hun levensstijl zonder gluten.

Om zijn marketing stratgie, de uitbreiding van het team en de leveringen te versnellen is No Gluten Shop begonnen met een fondsenwerving via het platform van MyMicroInvest:

  • De start-up hoopt een minimum van 50 000€ binnen te halen via de crowd.
  • Dankzij de tax shelter kunnen de particulieren die investeren in deze onderneming genieten van 45% belastingsverlaging op hun geïnvesteerde bedrag.
  • De start-up hoopt 200 100€ te verkrijgen via professionele investeerders.
  • Ze hopen in totaal minimum 300 000€ en maximum 400 000€ aan financiering binnen te halen.

 

Over MyMicroInvest

MyMicroInvest is een investeringsplatform waar veelbelovende start-ups en groeiende bedrijven financiële ondersteuning krijgen van een uniek investeringspubliek, gaande van particulieren tot professionele beleggers, waaronder business angels, venture capitalists en professionals uit de industrie. Via MyMicroInvest kunnen ook onervaren investeerders zich samen met deskundigen op het ondernemerschap storten, en dit vanaf € 100 inleg. De missie van MyMicroInvest bestaat erin om ondernemers te steunen en iedereen mee te laten delen in het succes van de bedrijven van morgen. MyMicroInvest is gevestigd in hartje Brussel en bestaat uit een internationaal team met een passie voor het faciliteren van ondernemen en investeren