De Belgische man raakt gemiddeld 5,6 keer per dag bewust zijn edele delen aan

In het kader van Movember wil AXE Belgische mannen aanmoedigen om hun testikels eens op een andere manier aan te raken

Naar aanleiding van Movember, het jaarlijkse event dat iedereen wil sensibiliseren omtrent enkele belangrijke mannelijke ziektes zoals teelbal- en prostaatkanker, lanceerde AXE een onderzoek om meer te leren over de gewoontes van de Belgische man rond hun testikels. De resultaten spreken voor zich: mannen raken hun ballen vaak bewust aan (gemiddeld 5,6 keer per dag), maar slechts een kwart van hen (25,5%) weet welke eenvoudige handelingen nodig zijn om de eerste signalen van teelbalkanker te ontdekken. AXE wil de Belgische mannen aanmoedigen om één van deze momenten te benutten om hun testikels eens op een andere manier vast te nemen.

We vinden altijd wel een reden om onze edele delen aan te raken, helaas is onze gezondheid niet snel een reden
De Belgische mannen komen om verschillende redenen aan hun testikels. Meer dan de helft van de mannen (58,2%) raakt zijn testikels aan om ze in een goede positie te leggen. Daarnaast vormt hygiëne (49,9%) ook een tweede reden, op de voet gevolgd door jeuk, de derde meest voorkomende reden (37,9%). Het aanraken omwille van de gezondheid, voor een preventief onderzoek van de testikels, komt helaas op de laatste plaats in het klassement. Slechts 5,5% van de Belgische mannen geeft dit aan als de reden om aan hun edele delen te komen. Dit cijfer verklaart waarom slechts een klein percentage mannen de simpele handelingen kent die nodig zijn om de eerste signalen van teelbalkanker te herkennen.

De Belgen weten niet hoe ze voor hun testikels moeten zorgen
Teelbalkanker is één van de meest voorkomende kankers bij jonge mannen**. Door middel van een zelfonderzoek kan men ontwikkelingen in de testikels snel en preventief ontdekken, waardoor de problemen vaak snel en efficiënt kunnen behandeld worden. Bijna drie kwart van de ondervraagde mannen (74,5%) verklaart niet op de hoogte te zijn van het feit dat er een techniek bestaat om je eigen testikels te onderzoeken. Op de hoogte zijn van het bestaan van deze techniek blijkt echter ook niet voldoende te zijn. Van de 24,5% van de mannen die aangeven het wel te kennen, beheerst slechts 42,5% ook effectief de juiste handelingen. Een nog alarmerender cijfer: slechts 21,4% van de ondervraagden controleerden ooit hun testikels, of dat nu in het kader van een zelfonderzoek, een onderzoek uitgevoerd door een specialist (7,2%) of door een behandelende arts (9,2%) was.

Een snor in november? Waarom zou je dat doen?
Hoewel de Movember Foundation al sinds 2011 actief is in België, kent slechts 26,3% van de Belgische mannen deze organisatie. Onder hen weet maar de helft wat de actie exact inhoudt, de andere helft heeft slechts een vaag idee wat het is. Kleine opfrissing: de Movember Foundation is ‘s werelds grootste organisatie die zich inzet voor de gezondheid van de man en zich daarbij focust op: prostaatkanker, teelbalkanker, mentale gezondheid en zelfmoordpreventie. Elke november is de Movember Foundation er verantwoordelijk voor dat wereldwijd miljoenen snorren opduiken in het straatbeeld. Op die manier wil de Movember Foundation de aandacht vestigen op de problematiek en geld inzamelen. De missie van AXE bestaat er dus in zo veel mogelijk bewustzijn rond de problematiek te creëren en mensen aan te zetten mee te doen met Movember!

AXE, partner van de Movember Foundation
Voor de eerste keer in België, engageert AXE zich samen met de Movember Foundation om bij te dragen aan de verbetering van de gezondheid van mannen. Naar aanleiding van deze samenwerking, lanceert het verzorgingsmerk een limited edition Movember versie van hun deodorant en douchegel, die enkel beschikbaar zal zijn tijdens de maand november. Voor elk verkocht product, doneert AXE een deel van de verkoop aan de Movember Foundation. Hiermee ondersteunt het de preventie en het onderzoek naar mannelijke ziektes. AXE wil ook het zelfonderzoek van de testikels promoten (dit blijkt helaas te weinig gekend te zijn in België): aangezien de meerderheid van de Belgische mannen zijn testikels onder de douche of tijdens het nemen van een bad (76.3%) aanraakt, zal deze limited edition eenvoudige instructies bevatten die tonen hoe je dit zelfonderzoek nu precies kunt uitvoeren.

“Teelbalkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen jonger dan 40 jaar. Het is van cruciaal belang dat deze ziekte snel wordt opgespoord, aangezien dit de overlevingskansen aanzienlijk verhoogd. Daarom moeten we alle mannen aanmoedigen om, niet enkel tijdens Movember, maar het hele jaar door hun testikels te blijven controleren en indien nodig een dokter te consulteren” zegt Max Vere-Hodge, Senior Partnerships Manager van de Movember Foundation

Een Belgische tour om de mannen uit te dagen
AXE zal ook aanwezig zijn in twee grote Belgische steden om de Belgen te sensibiliseren. (Antwerpen en Bergen) De voorbijgangers worden uitgedaagd om plaats te nemen in een cabine waar ze voor het oog van iedereen een zelfonderzoek kunnen doen. Maar maak je geen zorgen, de intieme delen van de deelnemers blijven uiteraard verborgen. Het motto van deze tour? “You've got the balls, so take care of them.”

* Enquete uitgevoerd door iVox over 1000 Belgische mannen, op vraag van AXE. De enquete is representatief op het vlak van taal, geslacht, leeftijd en diploma’s. De foutmarge bedraagt 3,02%.
** https://be.MovemberMovemberMovemberMovember.com/nl/mens-health/testicular-cancer

Praktische details activatie:

Antwerpen: Zaterdag 28/10 - Groenplaats - 10u - 18u 
Bergen: Zaterdag 4/11 - Place du Marché aux Herbes - 10u - 18u 

###EINDE PERSBERICHT###

OVER AXE
In 1983 was AXE voor het eerst te koop als geparfumeerde deodorant bodyspray. Inmiddels is AXE in ruim 60 landen verkrijgbaar, met de bodyspray als bekendste product. Het assortiment bestaat verder uit anti-transpirant, bodywash, haargel en wax. AXE is marktleider in zowel deodorant als douchegel voor mannen. 

UNILEVER IN DE BENELUX
Bij Unilever Benelux werken circa 900 mensen. In totaal heeft Unilever in België en Nederland circa 3.700 medewerkers. Dit is inclusief de medewerkers van de vier fabrieken in beide landen, het Corporate Centre in Rotterdam en Unilever Research & Development Vlaardingen (URDV). Deze onderdelen behoren niet tot Unilever Benelux. De markt in Luxemburg wordt vanuit België bediend. Unilever heeft in de Benelux een sterke merkenportefeuille met bekende merken als Amora, Axe, Becel, Ben & Jerry’s, Bertolli, Calvé, Dove, Glorix, Knorr, Lipton, OLA, Rexona, Signal, Sun en Zwitsal. Unilever Benelux heeft een gezamenlijke jaaromzet van ruim € 1,5 miljard en is daarmee de grootste A-merkenfabrikant van consumentengoederen in de Benelux.

OVER DE MOVEMBER FOUNDATION 
De Movember Foundation is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de gezondheid van de man. Deze organisatie financiert innovatieve onderzoeken en preventie- en ondersteuningsprogramma’s die ervoor zorgen dat mannen langer, gezonder en gelukkiger kunnen leven. Miljoenen mensen hebben zich reeds aangesloten bij de Movember Foundation, zodat ze samen iets aan de huidige situatie kunnen doen. In totaal werden al meer dan 1200 projecten met de focus op prostaatkanker, teelbalkanker en zelfmoordpreventie gefinancierd. Naast het voorkomen van de voornaamste gezondheidsproblemen, willen ze andere mannen ook aanmoedigen om op een gezonde manier om te blijven gaan met alle aspecten van het leven. De focus ligt hier op het sociaal geconnecteerd blijven en het open durven praten over hun gezondheid en belangrijke momenten in hun leven met anderen.

De Movember Foundation wil een blijvende impact hebben op de gezondheid van mannen. Lid worden kan op Movember.com.

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden