De 3 grootste food trends in België voor 2025: de impact van voeding op ons mentaal welzijn, meer alcoholvrij en vegetarisch, en de opkomst van de virtuele supermarkt
Nieuwe Food Trend Report van Takeaway.com belicht wat Belgen verwachten van hun voeding, gebaseerd op evoluerende trends in de voedingssector
Brussel, 13 december 2024 – Elk jaar analyseert Takeaway.com, de referentie in maaltijdbezorgingen, de belangrijkste trends in de voedingssector op basis van onze huidige eetgewoonten binnen het snelveranderd ecosysteem van onze Belgische markt. Die trends worden aangevuld met een nationaal onderzoek uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau iVox1, en geanalyseerd met trendwatcher Bert Van Thilborgh. 8 op 10 Belgen geloven dat voeding essentieel is voor het mentale welzijn; de helft zal in de toekomst meer plantaardige opties kiezen; en 3 op 10 zal in het volgende 10 jaar online boodschappen doen. Zoom in op deze belangrijke trends voor 2025.
De opkomst van 'honest cuisine’: 6 op de 10 Belgen wil bewuster én gezonder eten, maar vindt kosten de grootste barrière
De eerste trend is ‘honest cuisine’, en benadrukt onze drive om vooral weer puur en eerlijk te eten. De Belg wil in de toekomst nog beter begrijpen weten waar onze voeding vandaan komt zodat we weten wat we juist in ons lichaam stoppen. Lokale voeding, traceerbare ingrediënten en gezondere fastfoodopties maken ook deel uit van deze trend.
Die wordt bepaald door de wens om beter te eten: zes op de tien mensen wil in de toekomst een evenwichtiger voedingspatroon aannemen. Maar Belgen staan nog steeds voor uitdagingen bij het omarmen van gezondere eetgewoonten, waarbij de kosten van groenten, fruit en biologische producten het grootste obstakel vormen. Lagere prijzen in die drie categorieën zouden meer Belgen motiveren om hun voedingspatroon te verbeteren.
Het voornemen om bewustere voedingskeuzes te maken is duidelijk: meer dan 50% van de Belgen zegt in de toekomst vaker voor plantaardige alternatieven te kiezen. Concreet is 30% van plan meer vegetarische gerechten te koken of te bestellen, terwijl 20% van plan is meer veganistische maaltijden te koken of te bestellen. En dat is ook zichtbaar in het huidige bestelgedrag van de klanten van Takeaway.com: maar liefst 39% van de bestellingen is vegetarisch, terwijl 16% veganistisch is.
“We zien een sterke wens om gezonder te eten, maar er blijven obstakels. Belgen willen beter eten, maar noemen de kosten van producten en biologisch voedsel als hun belangrijkste uitdagingen. Velen vinden dat gezond, lokaal en duurzaam eten te duur is. Daarom is het essentieel voor restaurants en bedrijven in de voedingsindustrie om gezonde opties aan te bieden tegen een betaalbare prijs”, aldus trendwatcher Bert Van Thilborgh.
De belangrijkste factoren die onze voedingskeuzes in de supermarkt beïnvloeden, zijn prijs (74%), versheid (65%) en promoties/kortingen (57%). Nederlandstaligen hechten meer belang aan deze aspecten (77%) dan Franstaligen (71%). Oudere generaties geven prioriteit aan versheid en promoties, terwijl jongeren zich meer richten op voedingswaarde (30%), allergieën/intoleranties (10%) en specifieke diëten (8%). 61% van de Belgische consumenten zegt dat meer bewustzijn van de voordelen van gezond eten hen zou aanzetten tot betere voedselkeuzes.
Verdere disruptie van het traditionele retailmodel: 3 op 10 ziet zichzelf de supermarkt enkel nog virtueel bezoeken in de volgende 10 jaar
Daarnaast benadrukt het onderzoek dat gemak een belangrijke factor is bij het boodschappen doen. Online boodschappen doen blijft populair en 3 op de 10 (29,9%) Belgen is van plan de komende 10 jaar enkel nog online boodschappen te doen bij hun supermarkt. Dit toont een verdere verschuiving naar digitale platformen, gedreven door jongere generaties. Vooral jongere generaties tussen de 18 en 34 jaar zijn geïnteresseerd in het online bezoeken van hun supermarkt (40%). Geografisch gezien zijn inwoners van Brussel (40,2%) enthousiaster hierover.
“Jongeren waarderen het gemak en de tijdsbesparing die online boodschappen doen met zich meebrengt. Het past naadloos in hun steeds drukker wordende levens. De flexibiliteit van hybride winkelen, online bestellen en ophalen in de winkel, spreekt hen ook aan. Daarom biedt Takeaway.com een divers aanbod, met meer dan 7.000 restaurants en vele Carrefour-locaties in heel België, waardoor het gemakkelijker dan ooit is om te winkelen en te eten op hun voorwaarden, wanneer het in hun schema past”, legt Siska de Lombaerde, Country Director Belux bij Takeaway.com, uit.
Verder blijkt uit het onderzoek van Takeaway.com dat er bij Belgische consumenten behoefte is aan authenticiteit, transparantie en ethische voedselproductie. Duurzaamheid en de milieu-impact van voedselkeuzes zijn belangrijke aandachtspunten, waardoor de meeste Belgen duidelijkere informatie beginnen te eisen over de oorsprong en productie van hun voedsel. Tachtig procent van de Belgische consumenten vindt transparantie over de oorsprong van voeding essentieel bij het maken van voedingskeuzes.
Bijna de helft van de Vlaamse respondenten controleert de ingrediëntenlijsten op productverpakkingen, een cijfer dat iets hoger ligt in Wallonië (57%). Verder vindt bijna 4 op de 10 Belgen (39%) de Nutri-Score belangrijk voor hun producten of afhaalmaaltijden.
Verder dan het functionele: 80% van de Belgen vindt dat wat we eten essentieel is voor ons mentaal welzijn
De tweede trend van dit jaar plaats voeding in rechtstreeks verband met ons mentaal welzijn. Belgen zien onze voeding namelijk niet enkel als iets functioneel, maar als een essentieel element voor zelfzorg (80%) en mentaal welzijn (79%). Ook verrassend is dat veel consumenten hun voeding kiezen op basis van hun humeur.
Maar voeding heeft niet alleen een impact op hoe we ons voelen, maar ook hoe we eruit zien. Daarbij worden supplementen zoals collageen bijvoorbeeld steeds belangrijker. De vraag naar gepersonaliseerde voeding, inclusief supplementen en functionele voedingsmiddelen, neemt ook toe, waarbij consumenten steeds meer openstaan voor opties die schoonheid en welzijn bevorderen. De interesse in verrijkte voedingsmiddelen (41%) groeit, vooral onder jongere consumenten.
“De wellnesstrend van vandaag gaat over meer dan alleen calorieën - het gaat over het zorgen voor onszelf door middel van wat we eten. Mensen richten zich steeds meer op een gezonde levensstijl, waarbij evenwichtige voeding een sleutelrol speelt om je goed te voelen. Maar laten we eerlijk zijn, balans is alles: we houden er nog steeds van om te genieten van een geweldige burger of pizza naast gezondere keuzes. Bij Takeaway.com zijn we meegegroeid met deze veranderende gewoonten. Ooit bekend om pizza, zijn we nu een go-to voor bijna 2 miljoen Belgen per jaar, met een zeer uitgebreid aanbod, van ontbijt en late-night snacks tot boodschappenbezorging. Het draait allemaal om het helpen van consumenten om die balans te vinden en bewuste voedselkeuzes te maken die passen bij hun leven”, aldus Siska de Lombaerde, Country Director Belux bij Takeaway.com.
Nieuwe voedingsrituelen creëren: de helft van de Belgen streeft ernaar in de toekomst over te schakelen op alcoholvrije dranken
Belgen staan bekend als bourgondiërs. Onze voedingsgewoontes zitten ingebakken in onze cultuur: bij koud weer brengen raclette en fondue mensen samen, terwijl Belgen in de zomer de voorkeur geven aan de "apéro". Hoewel de meeste Belgen (meer dan 66%) zichzelf zien als gewoontedieren op het gebied van eten, ontstaan er ook nieuwe gewoontes. Zo winnen alcoholvrije dranken aan populariteit: bijna de helft (49%) van de Belgen, vooral jongeren (61%) en Nederlandstaligen (53%), is van plan meer mocktails, alcoholvrij bier en kombucha te consumeren.
Hoewel ze zichzelf als gewoonte-eters beschouwen, staat een aanzienlijk deel van de Belgen open voor veranderingen in hun dieet. Een op de vijf is bereid om burgers op basis van insecten te proberen en 23% zou overwegen om gekweekt vlees te consumeren. Daarnaast is 26% geïnteresseerd in het afleggen van een DNA-test om hun ideale dieet te bepalen en advies op maat te krijgen.
“Aan de horizon van 2025 zien we bepaalde signalen in de food- en bezorgsector evolueren tot significante trends. De toekomst van voedsel in België draait om transparantie, gezondheid en verfijning. Consumenten vragen steeds meer om lokaal geproduceerde ingrediënten, plantaardige of hybride opties die een evenwicht vinden tussen duurzaamheid en traditie. De opkomst van zelfzorgdiëten benadrukt de rol van voedsel in fysiek en mentaal welzijn, waarbij gepersonaliseerde voeding en gezondheidsgerichte maaltijdplannen de keuzes van de consument bepalen. AI-technologie zal een game-changer zijn in de strijd tegen voedselverspilling. Slimme apparaten en AI-gedreven platforms kunnen recepten voorstellen voor producten die bijna gaan vervallen. Gemak ontmoet luxe, aangezien dagelijkse maaltijden verheven rituelen worden. Of het nu gaat om het serveren van bezorgd eten op mooi servies of het vieren van kleine mijlpalen met samengestelde kits, Belgen omarmen het plezier van eten op nieuwe manieren. Voedsel is niet langer alleen noodzakelijke brandstof; het is een bron van vreugde, verbinding en positieve verandering voor een duurzamere toekomst”, besluit trendwatcher Bert Van Thilborgh.
Momenteel bestelt 1 op de 4 Belgen maandelijks afhaalmaaltijden en laat 1 op de 5 maandelijks eten bezorgen. De meest voorkomende gelegenheden om maaltijden te bestellen zijn bijeenkomsten met vrienden, verjaardagen en familiereünies.
1 Gebaseerd op globale interne statistieken en gegevens verzameld voor het jaar 2024. Daarnaast werd een enquête uitgevoerd door iVox bij een steekproef van 1.000 Belgen tussen 18 en 65 jaar, representatief voor heel België.
Takeaway.com heeft samengewerkt met gerenommeerd voedselexpert en trendwatcher Bert Van Thilborgh om zijn mening te geven over de onderzoeksresultaten. Hij is een expert in trends op het gebied van technologie en menselijk gedrag.
*** EINDE PERSBERICHT ***
Link Food Trend Report 2024: https://www.takeaway.com/be/food-trends/
Astrid Jacobs
Over Takeaway.com / Just Eat Takeaway.com N.V.
Just Eat Takeaway.com (LSE: JET, AMS: TKWY) is een wereldwijde online marktplaats voor de levering van voedsel, in België bekend als Takeaway.com. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en richt zich op het verbinden van consumenten en partners via zijn platform. Met meer dan 679.000 aangesloten partners wereldwijd biedt Just Eat Takeaway.com haar klanten een breed scala aan voedingsmiddelen en retailproducten. Het bedrijf is snel uitgegroeid tot een van de grootste voedselbestelsites ter wereld. Het is aanwezig in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland, Canada, Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Ierland, Israël, Italië, Luxemburg, Nieuw-Zeeland, Polen, Slowakije, Spanje en Zwitserland.
Over Bert Van Thilborgh
Bert Van Thilborgh is trendwatcher-futurist. Zijn bedrijf Futureproved Trendwatchers adviseert bedrijven op het gebied van trendanalyse, innovatie en toekomstdenken. Hij is docent trendwatching en scenarioplanning aan Belgische en internationale hogescholen. In januari 2023 publiceerde hij zijn eerste boek "Trendsurfing innoveren op golven van verandering" in het Nederlands, de Engelse vertaling volgde in november 2023. Hij analyseert maatschappelijke trends, consumenten- en markttrends in verschillende sectoren.