Adaptive Eyeworks verkozen tot meest veelbelovende Belux sociale onderneming van het jaar

Koen Van Pottelbergh, ondernemer en oprichter van de start-up Adaptive Eyeworks, zal België vertegenwoordigen op de finale van de wereldwijde wedstrijd Chivas Venture, die in mei 2018 op de techbeurs TNW Conference in Amsterdam plaatsvindt.

Donderdag 14 december 2017 — ADAPTIVE EYEWORKS, een veelbelovende Antwerpse onderneming die innovatieve systemen op gebied van oogcorrectie, ontwerpt, ontwikkelt en produceert, heeft de Belgisch-Luxemburgse finale van Chivas Venture gewonnen. Deze wereldwijde wedstrijd heeft als doel sociale ondernemers te steunen, die hun project in een stroomversnelling willen brengen en de wereld willen verbeteren. Koen Van Pottelbergh zal België vertegenwoordigen op de grote internationale finale van Chivas Venture, die in mei 2018 tijdens TNW Conference in Amsterdam plaatsvindt. Daar zal hij meedingen naar een deel van het internationaal fonds van 1 miljoen dollar.   

 

Tijdens de Belgisch-Luxemburgse finale hebben de vijf finalisten hun projecten voorgesteld aan de jury, bestaande uit Piet Colruyt, Michael Van Cutsem en Jean Michel Ludwig. Het zijn stuk voor stuk kwaliteitsvolle maatschappelijke projecten, gaande van sociale projecten tot projecten voor milieubescherming of een betere gezondheidszorg in het Zuiden, maar uiteindelijk sloeg Koen Van Pottelbergh, CEO van Adaptive Eyeworks, erin het verschil te maken en de jury te overtuigen. 

"Het is zeer interessant om de diversiteit binnen de verschillende projecten op te merken." Legt Michaël Van Cutsem, voormalige finalist en jurylid van de Chivas Venture-wedstrijd 2018. "Sommige projecten hadden te maken met problematiek die men tegenkwam in ontwikkelingslanden, zoals de kwaliteit van het water, gezondheidsproblemen of de tewerkstelling van de vrouw, terwijl anderen concrete oplossingen trachten te bieden voor lokale problemen, bijvoorbeeld de organisatie van de democratie of hulp aan ouderen. Deze diversiteit maakte de keuze moeilijk. We hebben gekozen voor Adaptive Eyeworks omwille van zijn innovatieve en impactvolle aard die ervoor kan zorgen dat dit project het ver schopt in de competitie."

Juryvoorzitter, ondernemer en impactinvesteerder Piet Colruyt is tevreden met de uitslag.

“Adaptive Eyeworks is een terechte winnaar. Onze voornaamste criteria waren de scalability en de mogelijke impact van het project. Daarnaast zorgt Koen voor een emotioneel verhaal binnen een globale markt: 2,5 miljard mensen kunnen geholpen worden. Adaptive Eyeworks is zelfbedruipend en biedt een oplossing aan de huidige maatschappelijke noden. Een uitstekende kanshebber dus voor het verdere internationale luik van de wedstrijd. Mij rest hen enkel nog aan te moedigen om de ambities zo hoog mogelijk te stellen.”

Koen Van Pottelbergh wint het lokale investeringsfonds van €10.000, gerealiseerd op basis van de verkoop van elke fles Chivas Regal in België. Dit fonds is in het leven geroepen om de meest veelbelovende sociale ondernemer te steunen. 

"Bij de eerste Belgische editie van Chivas Venture waren we verbaasd over de kwaliteit van de gepresenteerde projecten. Allen hadden ze een enorm groeipotentieel. Om de meest veelbelovende sociale ondernemer van België en Luxemburg te steunen in de ontwikkeling van zijn project hebben we besloten een lokaal fonds op poten te zetten." legt Nicolas Van Dijk uit, Senior Brand Manager Chivas Regal. 

Bovenop dit fonds krijgt Koen het voorrecht deel te nemen aan een driedaags acceleratieprogramma in het Oxford Skoll Center for Social Entrepreneurship van de Universiteit van Oxford en deel te nemen aan de internationale finale. 

De profielen van de 4 overige finalisten zijn beschikbaar via deze pagina

Adaptive Eyeworks wil iedereen helpen goed te zien

Adaptive EyeWorks ontwerpt, ontwikkelt en produceert innovatieve systemen op het gebied van oogcorrectie. Hun instelbare optica biedt vandaag de meest kostenefficiënte en effectieve oplossingen voor oogcorrectie in ontwikkelingslanden.

Ondernemer Koen Van Pottelbergh, die tijdens zijn impactvolle finalepitch, zijn publiek geblinddoekt liet luisteren, blikt trots terug:

“Voor mij was het vooral van belang om met dit sociaal-economische concept mensen de toegang te geven naar een betaalbare oplossing voor hun zicht. Wereldwijd zijn er 2,5 miljard mensen die geen toegang hebben tot de oplossing van een bril.  Dat is enorm. Met Adaptive Eyeworks wil ik iedereen het recht op een goed zicht schenken en die belofte ook proberen waar te maken. Iemand zijn zicht teruggeven, door middel van een bril, is voor mij een van de mooiste geschenken.”

Op naar de internationale finale

Als Belgische vertegenwoordiger neemt Koen Van Pottelbergh het op tegen 26 topondernemers uit alle hoeken van de wereld. Hij zal proberen een plaatsje te veroveren in de top 5 van de internationale finalisten om zijn project aan de vele investeerders, ondernemers en tech addicts op TNW Conference in Amsterdam voor te stellen.

Voor deze 4de editie van de wedstrijd heeft Chival Regal beslist samen te werken met de grootste techbeurs van Europa: TNW Conference. Gedurende twee dagen brengt deze conferentie sprekers, ondernemers, investeerders en veelbelovende start-ups van over heel de wereld samen. Creativiteit staat hierbij centraal. 

De grote internationale finale vindt plaats op 24 mei 2018 in het hartje van dit grootse evenement voor innovatieve ondernemingen. Als belangrijk platform voor ondernemerschap en innovatie biedt TNW Conference de 27 ondernemers een unieke kans om hun innovatieve ideeën te delen en hun project bekendheid te geven. De finalisten krijgen de kans om hun project aan de 15.000 deelnemers van de beurs voor te stellen, investeerders te ontmoeten en aan tientallen networkingevenementen op TNW Conference deel te nemen.

Vóór de internationale finale volgen de 27 finalisten een driedaags ‘Accelerator Programma’ aan het Oxford Skoll Centre for Social Entrepreneurship van de Universiteit van Oxford. Dat programma biedt hen de kans hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen en aan praktische workshops deel te nemen. Bovendien worden ze er begeleid door CEO’s van internationale bedrijven, industriële experts en inspirerende sociale ondernemers. Zo leren ze met een ruimere blik kijken naar thema’s die voor sociale start-ups van cruciaal belang zijn.

Vanaf 4 april 2017 wordt een eerste deel van het fonds van 1 miljoen dollar onder de 27 finalisten verdeeld op basis van de stemmen van het grote publiek. Iedereen kan op de website The Venture zijn stem uitbrengen voor het project dat hij of zij het meest veelbelovend vindt. Zo bepaalt het publiek hoe de eerste 200.000 dollar van het fonds wordt verdeeld. De overige 800.000 dollar wordt tijdens de internationale finale van Chivas Venture 2018 live onder de vijf finalisten verdeeld. 

#ChivasVenture

Winnaar Koen Van Pottelbergh - Adaptative EyeWorks
Belux jury Chivas Venture
Pitch Koen Van Pottelbergh - Adaptative EyeWorks
Chivas Venture 2018 Finale
Finale Chivas Venture 2018
Chivas Venture 2018 Finale
Chivas Venture 2018 Finale
Chivas Venture 2018 Finale
Piet Colruyt & Koen Van Pottelbergh
Chivas Venture 2018 jury
Winnaar Koen Van Pottelbergh - Adaptative EyeWorks
Finalisten - editie 2018
Finalisten - editie 2018
Emma Zimmer - Nouma
Lyn Verelst - Solid Crafts
Stephen Anderson - Strategic Water
Koen Gremmelprez  - CitizenLab
Koen Van Pottelbergh - Adaptative EyeWorks
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Chivas Venture Coaching Day 2018
Jury - Chivas Venture 2018. Vlnr:  Piet Colruyt, Laurence Hulin (vertegenwoordigster van Jean-Michel Ludwig) en Michaël Van Cutsem
Jury - Chivas Venture 2018