Chivas Regal maakt finalisten bekend van wereldwijde wedstrijd voor sociale ondernemingen met prijzenpot van 1 miljoen dollar

Chivas Regal maakt finalisten bekend van wereldwijde wedstrijd voor sociale ondernemingen met prijzenpot van 1 miljoen dollar

Het internationale publiek kan vanaf 8 mei gedurende 5 weken stemmen voor de meest veelbelovende sociale ondernemers die de wereld gaan veranderen. Ook Belgische finalist Michaël Van Cutsem van BeeOdiversity dingt mee naar de prijzenpot.

Recent werden in het Skoll Centre aan de wereldberoemde Universiteit van Oxford 30 van de knapste startups van over de hele wereld bekendgemaakt als finalisten van Chivas Venture – een wereldwijde zoektocht naar ’s werelds meest veelbelovende sociale ondernemers. Elke finalist, waaronder ook de Belgische start-up BeeOdiversity, reist in juli naar Los Angeles om te wedijveren voor een deel van het investeringsfonds van 1 miljoen dollar om hun droom van een betere toekomst voor de wereld te realiseren. 

 

Voor deze derde editie van Chivas Venture hebben zich tot nu toe bijna 6000 kandidaten gemeld uit zes continenten. Het gaat om startups die innovatie en ondernemerschap gebruiken om de wereld te verbeteren. De toekomstvisie van de finalisten van dit jaar is een wereld waar proteïnerepen gemaakt worden van krekels en schoenen van afval; waar muren van mos de stadslucht zuiveren en bijen worden ingezet om biodiversiteit te ontwikkelen.

Elk van de 30 deelnemende landen vaardigt één finalist af naar de langverwachte finale van Chivas Venture in Los Angeles in juli. Daar zullen de finalisten contacten leggen met een aantal van de grootste namen uit de bedrijfs- en entertainmentwereld. Ze krijgen juist vijf minuten om de speech van hun leven te geven en indruk te maken op de jury van experten met hun ideeën die de wereld kunnen veranderen.

Ter voorbereiding van de finale van Chivas Venture reisden de 30 finalisten naar Oxford om deel te nemen aan een transformatieprogramma ‘Accelerator Week’ van het Skoll Centre for Social Entrepreneurship, dat geïntegreerd is in de Saïd Business School aan de Universiteit van Oxford. Tijdens vijf intensieve studiedagen krijgen de finalisten de kans leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, aan praktische workshops deel te nemen en zich te laten inspireren door experts wereldwijd over cruciale thema’s voor sociale startups.

Andrea Warriner, Deputy Director van het Skoll Centre:

In het huidige onzekere politieke en economische klimaat is de rol van sociaal ondernemerschap om een betere toekomst voor onze samenleving te verzekeren, nog nooit zo belangrijk geweest. De 30 Chivas Venture-finalisten dit jaar zijn een ongelofelijke groep ondernemers, waarvan we geloven dat ze echt hebben wat nodig is om een verschil te maken. We hebben een geweldig programma klaarstaan voor deze week en kijken ernaar uit geïnspireerd te worden door onze finalisten. We zullen hen een onvergetelijke ervaring bezorgen.”

Richard Black, Chivas Regal Global Brand Director, voegt eraan toe:

“We zijn dit jaar echt van onze sokken geblazen door het kaliber van de inzendingen voor de Chivas Venture-wedstrijd. De ondernemingen vormen fantastische voorbeelden van de vindingrijkheid en de passie van ondernemers overal ter wereld die zich inzetten voor een betere wereld voor de komende generaties. De stichters van Chivas Regal waren ondernemers die hun succes met hun gemeenschap deelden. Chivas Venture ontdekt en ondersteunt startups die ook aan de grotere, wereldwijde gemeenschap een bijdrage leveren en zet op die manier het gedachtegoed van de stichters verder. Bij Chivas geloven we rotsvast dat vrijgevigheid en succes hand in hand gaan – en wanneer je je succes met anderen deelt, wordt ondernemen echt de moeite waard.”

Van maandag 1 mei tot zondag 4 juni kan het publiek zijn favoriete finalist steunen via een livestemming. Over een periode van vijf weken zullen de stemmen van het publiek bepalen hoe de eerste 250.000 dollar van de financiële steun onder de finalisten verdeeld wordt. De winnaar(s) van de resterende 750.000 dollar financiële steun worden bepaald op donderdag 13 juli op de finale van Chivas Venture in Los Angeles, na een speech met hoge inzet voor de jury en een livepubliek.

Meer informatie over Beoodiversity en de andere 29 finalisten van Chivas Venture van over de hele wereld vindt u op http://www.chivas.com/nl-be/the-venture

De finalisten van Chivas Venture

LAND

NAAM BEDRIJF

NAAM FINALIST 

FUNCTIE FINALIST

BEDRIJFSACTIVITEITEN

Argentinië

Xinca

Alejandro Malgor

Medestichter

Xinca maakt wat lelijk is opnieuw mooi door afvalmaterialen te upcyclen in kwaliteitsschoenen. Xinca helpt niet alleen het milieu, maar biedt ook jobkansen aan wie gemarginaliseerd is in de samenleving: het werkt samen met gedetineerden van de San Felipe gevangenis in Mendoza om hun sneakers te assembleren, waarbij ze oude banden en textielafval gebruiken die ze gered hebben van de vuilnisbelt. Hun schoenen zijn afval – en daar zijn ze trots op.

Australië

Words with Heart

Lauren Shuttleworth

CEO & Stichter

Words with Heart brengt op zijn milieuvriendelijke papierwaren krachtige boodschappen aan en gebruikt de opbrengsten van de verkoop om onderwijsprojecten voor vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden te financieren. In partnership met liefdadigheidsorganisaties steunt het bedrijf het lager en middelbaar onderwijs, financiële geletterdheid en opleidingen voor kleine bedrijven. Words with Heart gebruikt 100% gerecycleerd papier, inkten op plantaardige basis en zonne-energie.

België

BeeOdiversity

Michael Van Cutsem

Stichter

BeeOdiversity gebruikt bijen om bijen, voedseldiversiteit en het welzijn van iedereen te beschermen. BeeOdiversity analyseert monsters die bijen bij miljarden bloemen verzamelen, waarmee het biodiversiteit en vervuiling kan monitoren en bedrijven en lokale overheden adviseren over milieumaatregelen zoals het opnieuw zaaien van specifieke zaden en de stopzetting van pesticiden in de meest getroffen gebieden.

Brazilië

Livre

Júlio Oliveto Alves

Director of Innovation

The Kit Livre (“Kit Free”) maakt van om het even welke eenvoudige rolstoel een elektrische driewieler. Zo kunnen rolstoelgebruikers in stijl door de hindernissen in de stad en zelfs op ruwere terreinen rijden. Livre is opgericht door tweelingbroers Júlio en Lúcio Oliveto, en wil de mobiliteit en het zelfvertrouwen van rolstoelgebruikers verhogen. 

Bulgarije

Sea Harmony

Kornelia Dimitrova

Partner

Sea Harmony heeft mosselboerderijen ontwikkeld in de vorm van verticale riffen die in open zeegebieden worden geplaatst. Hun doelstelling bestaat erin marine ecosystemen te herstellen in kustgebieden die getroffen zijn door vervuiling en onverantwoorde vispraktijken. Mosselen hebben de unieke eigenschap de waterkwaliteit te verbeteren, zodat er andere soorten kunnen gedijen (garnalen, vis). Ze zijn ook een duurzame proteïnebron voor menselijke consumptie.

China

First Respond

Robin Jun Lu

COO

De missie van First Respond is van "wederzijdse hulp" een nieuwe sociale norm in China te maken. Het bedrijf geeft kwalitatief hoogwaardige EHBO-opleidingen aan particulieren in kantoorgebouwen, scholen en woonwijken, zodat mensen weten wat te doen in een noodsituatie en niet bang zijn om te helpen. Ze hebben al levens gered op grote sportevenementen zoals marathons.

Colombia

Bioestibas

Álvaro Vásquez

Manager and Owner

Bioestibas produceert ecologische pallets van het afval van bloemen dat anders het milieu zou vervuilen. Zijn pallets worden gemaakt zonder ook maar één boom om te hakken. In plaats daarvan zamelt Bioestibas hortensiastengels van bloementelers in en verwerkt die tot duurzame producten die geoptimaliseerd worden om ook de opslag- en transportkosten te beperken.

Tsjechische Republiek

SENS Food

Daniel Vach

Medestichter

SENS Food werkte samen met topchef Peter Ocknecht om proteïnerepen te creëren die gemaakt zijn met krekelmeel. Door krekels te gebruiken in plaats van rund, heeft SENS 2 ton veevoeder gered evenals 700.000 liter water en evenveel broeikasgassen als die van een roadtrip rond de wereld. SENS is nu van plan een heel nieuw gamma duurzame voedingsproducten van de nieuwste generatie te creëren.

Dominicaanse Republiek

Clarke’s Organics

Daniel Dalet

Medestichter

Clarke’s Organics verwerkt kokosnoten om zijn assortiment van ‘SoloCoco’-bioproducten te produceren, met kokosnootolie, bloem, water, zeep en lotions. Ze werken met Fair Trade en stellen vooral alleenstaande moeders tewerk, die ze opleiden. Zo willen ze sensibiliseren om deze bevolkingsgroep tewerk te stellen. Het gaat in Latijns-Amerika om een heel grote groep vrouwen die worden achtergesteld.

Duitsland

Green City Solutions

Liang Wu

Medestichter & CIO

Green City Solutions heeft “CityTree” gecreëerd, die luchtvervuiling in stedelijke gebieden helpt te bestrijden. CityTree combineert het kweken van mos met Internet-of-Things technologie om fijnstof, stikstofoxiden en CO2 uit de lucht te filteren, wat hetzelfde effect heeft als 275 stadsbomen, maar 99% minder ruimte gebruikt.

Griekenland

Laddroller

Marios-Ermis Petrotos

CEO

Laddroller is een milieuvriendelijke en betaalbare rolstoel, waarin mensen met een beperking kunnen rechtstaan en zich zo verplaatsen. Door de beweging van de wielen kan de gebruiker in de rolstoel rechtstaan. Dat helpt rolstoelgebruikers dagelijkse taken te vervullen, wat hun gezondheid en levenskwaliteit verbetert.

Golfstaten

NOW Money

Katharine Budd

Medestichter & CEO

NOW Money is een mobiele betaalapp voor arbeidsmigranten met een laag inkomen, die momenteel van het financiële systeem worden uitgesloten. Het biedt hen een zichtrekening en ze kunnen met de app ook tarieven vergelijken en rechtstreeks geld naar huis sturen.

Hong Kong

B Y T

Michelle Bang

 Stichter & CEO

B Y T is een geüpcycleerd modemerk, dat in september 2017 wordt gelanceerd. De kledij en accessoires worden vervaardigd van overschotten van luxetextiel – een duurzame en maatschappelijk verantwoorde bevoorradingsketen. De ontwerper van B Y T-kleding, Kévin Germanier, heeft de EcoChic Design Award gewonnen.

Hongarije

Now Technologies

Mark Istvan

CEO

Now Technologies wil betaalbare oplossingen bieden aan gebruikers van elektrische rolstoelen, waardoor ze in interactie kunnen treden met computers en bijgevolg communiceren, zelfs studeren of werken. De hoofdtelefoon, bijvoorbeeld, beantwoordt aan de noden van verlamde rolstoelgebruikers door hun hoofd- en oogbewegingen vast te leggen en te verwerken, waardoor hij werkt als een hoofdmuis.

Israël

Intendu

Dr. Son Preminger

 Stichter & CEO

Intendu helpt hersenletsels te herstellen via het gebruik van videogames met lichaamsbewegingen in levensechte scenario’s. Intendu past zich in real-time aan de behoeften van zijn gebruikers aan. De technologie kan thuis of door therapeuten gebruikt worden om mensen met cognitieve stoornissen te wijten aan diverse hersenafwijkingen te laten oefenen. 

Japan

Factelier

Toshio Yamada

CEO & Stichter

Factelier is een online modemerk dat kleding van Japanse fabrieken rechtstreeks aan consumenten verkoopt. Door de tussenpersonen te schrappen, zijn er gezonde winstmarges voor de fabrikanten, die hun eigen prijzen bepalen. De missie van Factelier is vakmanschap en economische activiteiten op het Japanse platteland nieuw leven in te blazen, via mode van wereldklasse.

Kenia

Sanivation

Dickson Ochieng

Director of Government Relations

Sanivation installeert gratis toiletten met een vat bij de mensen thuis en rekent dan een maandelijkse vergoeding voor het gebruik. Het team van Sanivation behandelt afval als een nieuwe energiebron door het te verwerken tot een schoon alternatief voor houtskool. Hun sanitaire voorzieningen verbeteren de gezondheid en waardigheid in stedelijke gemeenschappen in Oost-Afrika en in vluchtelingenkampen.

Maleisië

FOLO Farms

Khi Sui (Will) Chua

Medestichter

FOLO (Feed Our Loved Ones) is een stedelijke landbouwgemeenschap die mensen anders naar afval en voedsel wil laten kijken. FOLO recupereert 3 ton van het dagelijkse voedselafval van hotels en restaurants, en maakt er compost van om gezonde biogroenten te telen voor een gemeenschap van 100 gezinnen.

Mexico

WeaRobot

Ernesto Rodriguez-Leal

Stichter & CEO

WeaRobot maakt betaalbare exoskelettechnologie die hulp biedt aan wie minder mobiel is. WeaRobot is niet alleen 46 keer goedkoper dan bestaande oplossingen op de markt, maar ook meer op maat van individuele behoeften, aangezien hij in delen wordt gemaakt. WeaRobot maakt ook gebruik van VR-technologie voor fysieke revalidatie thuis en brengt patiënten in contact met dokters op afstand.

Nigeria

RecyclePoints

Chioma Ukonu

Medestichter & COO

RecyclePoints helpt consumenten waarde te creëren van hun dagelijkse afval. RecyclePoints gebruikt een model op basis van stimulansen, waarbij het afval inzamelt van geregistreerde leden en hen beloont met punten, die ze kunnen inruilen voor huishoudproducten in de iRecycle Store. Leden van het RecyclePoints-team, ‘WasteBusters’ genoemd, halen met elektrische driewielers het afval op.

Nederland

African Clean Energy

Judith Joan Walker

COO

African Clean Energy vervaardigt en verdeelt schone-energieproducten voor Sub-Saharisch Afrika en elders. Met zijn ACE 1-kookoven kun je veilig koken zonder rookgassen, dus zonder de gezondheidsgevaren van die schadelijke rook, waardoor wereldwijd jaarlijks 4 miljoen mensen sterven. De ACE-kookoven levert ook zonne-energie voor verlichting en het opladen van gsm’s, wat grote besparingen oplevert voor kwetsbare gezinnen.

Polen

NexBio

Adam Kuzdraliński

CEO

NexBio gebruikt biotechnology om ziekten bij gewassen vroegtijdig op te sporen, zodat meer voedsel van betere kwaliteit met minder pesticiden geproduceerd kan worden. Hun op DNA gebaseerde aanpak maakt het mogelijk om plantenziekten snel te identificeren en te diagnosticeren op een manier die sneller en goedkoper is dan met de traditionele methodes. NexBio is momenteel ook een mobiele ‘Lab in a box’-oplossing aan het ontwikkelen, waarmee boeren rechtstreeks op het veld testen op ziekteverwekkers kunnen uitvoeren.

Portugal

Sun Concept

Nuno Gaspar de Oliveira

Sustainability Director

Sun Concept ontwikkelt betaalbare boten op zonne-energie, die duurzaam zijn voor het milieu en de gemeenschappen die ze nodig hebben voor hun levensonderhoud. De Sun Concept-boten bezitten een volledig eco-efficiënt design, zijn geluidloos, vervuilen niet en maken het vissers mogelijk op brandstof te besparen, terwijl het marine ecosysteem dat hen voedt, in stand gehouden wordt.

Roemenië

SOWAT

Khaled Al Mezayen

Managing Partner

SoWat is een draagbaar waterzuiveringssysteem dat van om het even welke zoetwaterbron schoon drinkwater maakt via een mechanisch proces zonder chemicaliën. Het filtert deeltjes, parasieten en bacteriën, terwijl alle mineralen in het water behouden blijven. Eén SoWat-systeem kan voldoende dagelijks water produceren voor 5000 mensen tegen een maandelijkse kostprijs van maar € 0,05 per persoon.  

Slowakije

SmartHead

Veronika Osvaldová

Medestichter & CEO

SmartHead is een gebruiksvriendelijke onlinetool waarmee bedrijven en particulieren hun maatschappelijk verantwoorde activiteiten kunnen creëren en promoten. Bedrijven kunnen op de website een MVO-profiel aanmaken. Het platform toont waar milieu- en gemeenschapsprojecten plaatsvinden, en stimuleert mensen zich in hun eigen streek in te schrijven. SmartHead streeft ernaar iedereen te inspireren om bij te dragen tot een betere samenleving.

Zuid-Afrika

iDrop Water

James Steere

Stichter

iDrop Water wil de manier veranderen waarop water in Afrika wordt verbruikt en verkocht, en dat via automaten die water in de winkel zuiveren en verdelen. Het water wordt in een hervulbare verpakking verkocht, wat het plasticafval vermindert, terwijl het 80% goedkoper is dan fleswater. iDrop verdeelt de opbrengsten gelijkelijk met de winkeleigenaars, zodat het de economische activiteit in gemeenschappen een boost geeft met elke dollar die het verdient.

Spanje

Sea2see

François van den Abeele

 

CEO

Elke Sea2see-bril draagt bij tot 10 m2 oceaan zonder plastic. Sea2see werkt met vissersgemeenschappen om elke drie dagen 1 ton plasticafval te verzamelen, vooral visnetten die worden achtergelaten, waarin dieren verstrikt raken. Ze verwerken dat afval tot designbrillen en zonnebrillen. Consumenten kunnen de oceaan nu in stijl redden.

Thailand

Siam Organics

“Neil” Peetachai Dejkraisak

CEO

Siam Organics heeft het merk Jasberry ontwikkeld om een einde te maken aan de armoede van kleinschalige boeren door hen toegang te bieden tot de wereldwijde markt van bioproducten. Jasberry-rijst is een paarse rijstsoort met drie keer zoveel antioxidanten als bosbessen. Door boeren te voorzien van rijstzaden en hen op te leiden in biologische landbouwmethodes, konden ze al 14 keer meer winst maken.

VK

Olio

Tessa Cook

Medestichter & CEO

OLIO is een gratis app die buren met elkaar en lokale winkels in contact brengt, zodat voedseloverschotten gedeeld kunnen worden en niet worden weggegooid. Het gaat ook om voeding uit winkels of kruidenierszaken waarvan de houdbaarheidsdatum nadert, die in koelkast staan van mensen die ze niet meer nodig hebben. Gebruikers posten een foto, voegen een beschrijving en ophaalgegevens toe, zodat hun voedingsproducten opgehaald kunnen worden door wie ze nodig heeft.

VS

DayOne Response

Tricia Compas-Markman

Stichter & CEO

De DayOne-waterzak is een rugzak voor 10 liter water, waarmee je water kunt opvangen, zuiveren, vervoeren en opslaan. De waterzak zuivert verontreinigd water tot schoon drinkwater in nauwelijks 30 minuten. Verschillende internationale ngo’s en overheidsorganisaties gebruiken de oplossing van DayOne Response. Door het compacte formaat en lichte gewicht kunnen de waterzakken snel en kosteneffectief vervoerd worden, wat bijzonder nuttig is voor hulpverlening bij natuurrampen.

Contacteer ons
Sophie Engels PR Manager, Famous Relations
Sophie Engels PR Manager, Famous Relations
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden