Chivas lanceert de vierde editie van zijn wereldwijde wedstrijd sociaal ondernemen en schenkt een miljoen dollar aan start-ups die de wereld willen verbeteren

Chivas roept Belgische ondernemers op om zich in te schrijven voor Chivas Venture 2018

Chivas Regal lanceert de vierde editie van Chivas Venture, een wereldwijde wedstrijd die in het leven geroepen is om de volgende generatie ondernemers te steunen die succesvol de wereld willen verbeteren. Sinds de eerste internationale editie van Chivas Venture in 2014 hebben zich bijna 6.000 sociale ondernemers aangemeld om een deel van de jaarlijkse prijzenpot van een miljoen dollar te winnen. Voor het tweede opeenvolgende jaar wil Chivas Venture Belgische sociale ondernemers met innoverende projecten ondersteunen via onder andere een toegewijd Belgisch fonds. Ook Luxemburgse sociale ondernemers kunnen dit jaar voor het eerst deelnemen. Kandidaten voor de editie 2018 kunnen zich tot 30 oktober 2017 inschrijven.

Aan deze vierde editie nemen 29 landen uit 5 continenten deel. In elk land strijden de meest talentvolle start-ups om een plaats in de nationale Chivas Venture-top. In december 2017 zal per land één winnaar worden geselecteerd, die de kans krijgt in de lente van 2018 een exclusief ‘Accelerator Programma’ te volgen in het Skoll Centre for Social Entrepreneurship aan de Universiteit van Oxford. Daarna kan iedereen gedurende 3 weken een stem uitbrengen voor zijn favoriete start-up. Zo bepaalt het publiek hoe de eerste 200 000 dollar wordt verdeeld. Chivas Venture 2018 eindigt met de grote internationale finale in mei/juni 2018. Er staat veel op het spel, want tijdens die finale wordt de resterende 800 000 dollar verdeeld onder de finalisten.

Nieuw nationaal fonds voor veelbelovende sociale projecten

Naast het fonds van een miljoen dollar heeft Chivas nog een nationaal fonds opgericht voor Belgische en Luxemburgse start-ups. Dankzij dat lokale fonds krijgt het publiek de kans om Belgische en Luxemburgse sociale ondernemers op een makkelijke en eenvoudige manier te steunen en in een duurzame toekomst te investeren. In deze eindejaarsperiode zal voor elke fles Chivas Regal die over de toonbank gaat, een schenking* worden gedaan aan de finalist van Chivas Venture België & Luxemburg.

Vorig jaar, bij de eerste Belgische editie van Chivas Venture, ontdekten we projecten met een enorm potentieel. Daarom wilden we een fonds oprichten specifiek bestemd voor de winnaar van de Belgische en Luxemburgse wedstrijd”, zegt Nicolas Van Dijk, Brand Manager van het merk. “Dankzij dit fonds kunnen alle Belgen op een eenvoudige manier sociaal ondernemerschap steunen. Met het bedrag van maximaal € 10 000 willen we de meest veelbelovende sociale ondernemer van België en Luxemburg een financiële boost geven.”

De verschillende projecten zullen worden voorgelegd aan een jury van experts bestaande uit gerenommeerde ondernemers:

  • Piet Colruyt – Een van de vier bestuurders van de gelijknamige distributieketen in handen van zijn familie, die in 2010 de holding Impact Capital heeft opgericht, waarmee hij in veelbelovende lokale ondernemingen investeert.Volgens deze pionier van het Belgisch ondernemerschap vormen goed doordachte investeringsstrategieën de meest doeltreffende methode om tot een echte maatschappelijke impact te komen.
  • Michaël Van Cutsem – Als grote Belgische winnaar van de editie 2017 van Chivas Venture zal Michaël zijn ervaring en kennis delen met de nieuwe deelnemers. Michaël is de medeoprichter van Beeodiversity, een onderneming die vervuiling, pesticides en biodiversiteit meet d.m.v. analyses van pollen die bijen hebben verzameld. Op basis daarvan adviseert Beeodiversity bedrijven en gemeenten over duurzame milieumaatregelen.
  • Jean-Michel Ludwig – Luxemburg wordt de hele wedstrijd lang vertegenwoordigd door Jean-Michel Ludwig, die als Start-up Support and SME Performance werkt bij Luxinnovation. Dat is een organisatie die bijdraagt tot de economische ontwikkeling van Luxemburg door innovatie en internationale groei te bevorderen alsook buitenlandse investeringen aan te trekken. De organisatie heeft Fit 4 Start gelanceerd, een programma dat start-ups steunt met coaching en fondsen.
  • Pierre Marcolini – Als stichter van het gelijknamige huis staat Pierre Marcolini bekend voor zijn passie voor creativiteit, zijn drang om de spelregels te veranderen en constant te innoveren. Hij sluit zich aan bij de jury van Chivas Venture om jonge Belgische ondernemers te steunen die er willen voor gaan.

De 2 eerste internationale edities van Chivas Venture (2015-2016) in enkele cijfers.

  • Na Chivas Venture 2016 zijn 364 jobs gecreëerd in de bedrijven van de finalisten
  • 56% heeft zijn onderneming verder laten groeien tot de volgende commerciële fase
  • De klanten van alle finalisten samen zijn met 240% toegenomen
  • De finalisten hebben in 2016 hun gezamenlijke netto-inkomsten meer dan verdubbeld tegenover 2015
  • 95% van de finalisten is het erover eens dat Chivas Venture hen geholpen heeft om hun competenties inzake sociaal ondernemerschap te verbeteren en hun project in de kijker heeft geplaatst
  • 74% onder hen is van plan om samen te werken met andere finalisten die ze tijdens de wedstrijd hebben ontmoet.  Michael Van Cutsem, winnaar van de eerste Belgische editie bevestigt: “Een absolute meerwaarde van het Chivas Venture-programma is het ontmoeten van maatschappelijke ondernemers uit verschillende landen, culturen en contexten. Het werkt niet alleen inspirerend, maar creëert ook een netwerk en opprtuniteiten voor de toekomst. Zo heeft de Roemeense finalist van vorig jaar me geïntroduceerd aan verschillende gesprekspartners in Roemenië. Dankzij deze introductie gaan we binnenkort ook met enkele Roemeense projecten aan de slag.”

Jaar na jaar groeit Chivas Venture, zodat almaar meer projecten met een sociale impact steun genieten. Dankzij de wedstrijd konden start-ups al meer dan 300 000 levens in een 40-tal landen over de zes continenten veranderen.

Chivas Venture biedt niet alleen financiële steun, maar de sociale ondernemers krijgen ook de kans om deel te nemen aan coaching dagen, ‘Acceleration programma’s’. Bovendien komen ze in contact met experts en tal van andere sociale ondernemers, die net als henzelf de wereld willen veranderen en ons een duurzame toekomst bieden. 

Groothertogdom Luxemburg sluit zich aan bij de wedstrijd

Dit jaar worden de Belgische sociale ondernemers voor het tweede jaar op rij uitgenodigd om deel te nemen aan de nationale editie van Chivas Venture. Die wedstrijd is niet alleen voor België maar voor het eerst ook voor de sociale ondernemers van het Groothertogdom Luxemburg.

Sociaal ondernemerschap maakt nog geen integraal deel uit van de Luxemburgse economie” zegt Jean-Michel Ludwig, Director Start-up and SME Performance Department bij Luxinnovation en lid van de jury 2018. “Enkele pioniers hebben de afgelopen jaren een voorbeeld gegeven en vele initiatieven ter ondersteuning van sociaal ondernemerschap werden gelanceerd. We zijn verheugd om met deze editie ook de Luxemburgse ondernemers de mogelijkheid te bieden om te groeien en kans te maken op het fonds.” 

Voor inschrijvingen voor Chivas Venture 2018 of meer informatie over de wereldwijde impact van de wedstrijd: www.chivas.com.

#ChivasVenture

Twitter : @ChivasVenture

* Maximaal bedrag: € 10 000 

OVER CHIVAS REGAL

Chivas Regal is sinds 1909 ‘s werelds voornaamste luxe whiskymerk en wordt beschouwd als een tijdloze klassieker, bekend om zijn kwaliteit en smaak, stijl, inhoud en exclusiviteit. Chivas Regal is een wereldmerk dat per jaar 4,9 miljoen kisten van 9 liter verkoopt in meer dan 150 landen wereldwijd. Met vrijgevigheid, ondernemerschap en integriteit als basiswaarden, lanceerde Chivas Regal in 2014 haar succesvolle Win the Right Way campagne om zo een nieuwe generatie te inspireren door een positieve invloed op het leven van anderen te hebben. Het Chivas-assortiment bestaat uit Chivas Regal van 12, 18 en 25 jaar oud en de exclusieve Global Travel Retail, Chivas Brothers Blend. In oktober 2014, kondigde Chivas Regal een permanente vijfde aanwinst voor de Chivas Regal familie aan: de Chivas Regal Extra. Deze nieuwe variant krijgt heeft zijn unieke rijkdom te danken aan een  selectieve rijping in zeldzame ex-sherry vaten. Meer informatie vind je op www.chivas.com.

Chivas Brothers is de wereldleider in luxe Schotse whisky en premium gin en onderdeel van het bedrijf Pernod Ricard. Haar portefeuille omvat Chivas Regal, Ballantine's, Beefeater gin, The Glenlivet, Royal Salute, Aberlour, Plymouth Gin, Longmorn, Scapa, 100 Pipers, Clan Campbell, Something Special en Passport.

 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden