Chivas en Oxford University maken 11 meest beloftevolle sociale ondernemers van België bekend

Ondernemende wereldverbeteraars. Naïef of de rocksterren van morgen?

Deze middag werden in Brussel de 11 meest beloftevolle sociale ondernemers van België bekend gemaakt. Zij namen deel aan de internationale wedstrijd The Venture en werden gekozen door het ‘Skoll Centre for Social Entrepreneurship’ (Oxford University). Na de finale op 12 januari zal de Belgische winnaar vervolgens -samen met de beste sociale start-ups ter wereld- strijden voor een prijzenpot ter waarde van in totaal 1 miljoen euro. Per land krijgt de nationale winnaar bovendien een bootcamp aangeboden in het prestigieuze Oxford University. Op die manier wil initiatiefnemer Chivas beloftevolle geëngageerde, sociale ondernemers helpen het verschil te maken voor mens en maatschappij.   

De voorbije jaren is gebleken dat ondernemers met een ambitieuze maatschappelijke droom zoals Elon Musk (Tesla) en William Shu (Deliveroo) niet alleen hip en succesvol zijn. Zij slagen er vooral in actief aan het werk te gaan in het aanpakken van hedendaagse maatschappelijke problemen. Sociale ondernemers werken volgens de regels van de vrije markt. Zij willen zo min mogelijk afhankelijk zijn van bijvoorbeeld subsidies. 

Zijn succesvolle sociale ondernemers vandaag de rocksterren van morgen?

Dat sociaal ondernemen gelijk staat aan een groepje linkse rakkers die naïef de wereld willen veranderen is dan ook stilaan achterhaald. Ambitieuze ondernemers met een sociale missie gruwelen al lang niet meer van termen zoals succes, businessplan, aandeelhouders, innovatie, groei, efficiëntie en winst. Zij begrijpen dat het succes van hun onderneming 1-op-1 gelinkt is aan de impact die hun bedrijf zal kunnen uitoefenen op de wereld. En dat is waar het hen om draait.  

Sebastien Delataille tenslotte: Met het oog op de toekomst speelt sociaal ondernemerschap een centrale rol bij sociale verandering. Zij dragen de ijver, het dynamisme en en de moed met zich mee, die nodig zijn om op een fundamentele wijze te werken aan een betere samenleving. Bovendien zijn zij het die het immobilisme en gebrek aan technologische vooruitgang bij bepaalde openbare instellingen zullen gaan tackelen.”

Een duwtje in de rug…

En hoewel sociale startups vandaag een steeds belangrijkere rol spelen in het commerciële landschap van vandaag, verdienen zij een extra duwtje in de rug. Sebastien Deletaille, jurylid ‘The Venture’ en CEO bij ‘‎Real Impact Analytics’: ‘Om sociale ondernemers te ondersteunen dienen we -volgens de principes van de vrije markt- een soort van ‘vraag’ te creeren: door CEO’s van bedrijven aan te moedigen samen te werken mét en te betalen voor producten of diensten die worden aangeboden door sociale startups. Of door de start-ups te ondersteunen via crowdfunding en zich nog meer met hen te verbinden. Tenslotte verdienen sociale ondernemers ondersteuning in de vorm van advies allerhande. 

‘The Venture’: de 11 meest beloftevolle sociale ondernemers van België 

Om beloftevolle sociale start-ups van bij de start te ondersteunen in hun race naar succes, organiseert Chivas de wedstrijd ‘The Venture’. Een jaarlijkse, internationale wedstrijd die sociale start-ups niet alleen aanmoedigt te strijden voor een prijzenpot ter waarde van in totaal 1 miljoen euro. Elk land mag zijn nationale winnaar bovendien een bootcamp aanbieden in Oxford University.

12 januari kiest de Belgische jury de winnaar uit volgende lijst finalisten. 

Beeodiversity

BeeOdiversity wil de problematiek van het verdwijnen van de bijen tegengaan. Hun business plan is gebaseerd op het  behoud van een positieve impact voor de bijen en het tegengaan van de drie grootste risico’s: pesticiden, gebrek aan biodiversiteit en ziekten. Zo verhuren ze bijenkolonies aan bedrijven in het kader van MVO. Deze kolonies dragen bij aan de bestuiving van 700 ha oppervlakte per kolonie. Om hun impact nog te vergroten, ontwikkelde Beeodiversity de Beeomonitoring waarmee grote oppervlaktes via bijen bestudeerd kunnen worden. Deze unieke tool maakt het mogelijk om, in samenwerking met de betrokken partijen, specifieke maatregelen te nemen om het gebruik van pesticiden te verminderen, de biodiversiteit te ontwikkelen en de aanwezigheid van zware metalen te detecteren om in het algemeen het milieu te verbeteren met het oog op een betere gezondheid, landbouw en biodiversiteit.

Bosaq 

Nadat hij 5 jaar als ingenieur gewerkt had voor de Antarctische basis Koningin Elizabeth, besloot Jacob Bossaer om zelf drinkwater te produceren en om afvalwater te zuiveren met behulp van hernieuwbare energie om zo waterverspilling tegen te gaan. Met de opbrengst van de verkoop van het water creëerde hij een non-profit organisatie die drinkwatervoorzieningen plaatst in achtergestelde gebieden. Zo wil hij het tekort aan water waaraan de wereld zal worden geconfronteerd in 2050 mee helpen voorkomen.

Earfy

Earfy biedt een innovatieve oplossing om het leven van slechthorenden te vereenvoudigen. De technologie voor synchrone ondertiteling bestond eerder al, maar er was nog geen efficiënte en eenvoudige tool die doven en slechthorenden een oplossing bood om effectief deel te nemen aan volledige gesprekken, zowel professioneel als privé. Earfy komt met de oplossing: een app die conversaties in 35 verschillende talen synchroon kan transcriberen.

Funds for good - 

Funds for good richt zich op werklozen die willen starten in het ondernemerschap en die geen beroep kunnen doen op microkredieten, ondanks hun innovatieve projecten. Soms is het verkrijgen van deze microkredieten de enige manier om via de lancering van een eigen bedrijf weer op de arbeidmarkt te komen. Daarom biedt Funds for Good deze mensen de nodige fondsen, zonder hen hiervoor rente te vragen. Funds for Good biedt mensen de kans op een professionele nieuwe start.

Fyteko

Fyteko biedt oplossingen voor innovatieve en milieuvriendelijke biostimulatie om te vechten tegen de droogte, een enorm probleem voor de landbouwsector. Fyteko heeft een nieuwe bio-molecule ontworpen waardoor planten beter aan biotische en abiotische stress te weerstaan.

ViviDoctor

Vividoctors is een platform dat een alternatief biedt voor de traditionele zorg en die iedereen toegang tot gezondheidszorg biedt. Het online platform brengt je in contact met een arts die op afstand  onderzoekt en je kunt zelfs een voorschrift kan bezorgen. Dit bespaart niet alleen veel tijd, maar deze oplossing is ook goedkoper en toegankelijk voor iedereen en overal.

Overview Technologies 

Overview is een platform dat mensen in ontwikkelingslanden die geen toegang hebben tot een bankrekening, helpt in het dagelijks beheer van hun financiële middelen.

PayServices

PayServices biedt een tool aan , beschikbaar in 23 talen, waarmee men zijn buurt beter kan leren kennen en zijn leven faciliteren. Butterfly Smart City verbindt de stad met haar inwoners en de inwoners onderling, zodat ze korte economische circuits en lokale valuta creêren: parking en culturele abonnementen eenvoudig betalen, de dichtstbijzijnde apotheek vinden, een ongeval rapporteren…

RÉÉ

Réé is een bedrijf dat gebrande  koffie "organiflor" uit Mexico wil promoten over de hele wereld. Réé verdeelt koffie uit gevoelige en afgelegen gebieden van Mexico, waardoor de telers de problemen waarmee zij worden geconfronteerd kunnen oplossen Enkel voorbeelden zijn het gebrek aan onderwijs, onzekerheid, slechte zakelijke omstandigheden,…. Daarnaast houdt Réé via een digitale tool het positieve effect gegenereerd door de aankoop van koffie bij.

Wonky

Wonky biedt antwoord op de dagelijkse verspilling van groenten en fruit, zowel door particulieren als bedrijven. 45% van alle groenten worden immer zomaar weggegooid. Daarom besloot Helena Gheeraert om een gamma purees en panades te ontwikkelen op basis van deze ‘verspilde’ groenten en fruit. Zo wil Wonky niet alleen de verspilling tegengaan, maar ook een oplossing bieden voor gezinnen die maar al te vaak groenten en fruit weggooien terwijl ze nog geschikt zijn voor consumptie te bevorderen.

Helpigo

HELPIGO is een internetplatform dat de vraag en het aanbod van werkgelegenheid in diverse sectoren zoals sport, de horeca en de handel rechtstreeks met elkaar verbindt. Het voorziet in een connecties tussen bedrijven die werk aanbieden (korte en lange termijn) en sollicitanten met de vereiste kwalificaties. Het concept is inzetbaar in alle sectoren die gevoelig zijn aan een dringend personeelsbeleid en werd gelanceerd in de sportwereld.

 

 

Voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met:

Sophie.Engels@famousrelations.be

0474 87 21 27

 

 

Contacteer ons
Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Dove, Signal, Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Unilever, FISA, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden