Campari brengt ode aan de artistieke creatie op designbeurs COLLECTIBLE

Campari brengt ode aan de artistieke creatie op designbeurs COLLECTIBLE

Brussel, 17 februari 2020 – Dat Campari nauw verbonden is met de kunstwereld, en reeds bijna een eeuw lang samenwerkt met de grootste artiesten, is al langer dan vandaag geweten. Zo laten ze geen enkele kans liggen om een ode te brengen aan de artistieke creatie. Vandaag eert Campari opnieuw zijn rijke, artistieke erfgoed door de krachten te bundelen met de Belgische curator Jan Hoet Jr. op de designbeurs COLLECTIBLE. Van 5 tot 8 maart zal Campari aanwezig zijn op deze beroemde internationale beurs, gewijd aan hedendaags design. Vier dagen lang verwelkomt Campari het werk van drie getalenteerde, Belgische kunstenaars: Adelheid De Witte, Peter Van Riet en Joris Van de Moortel. Bezoekers kunnen de speciaal voor deze gelegenheid gemaakte kunstwerken komen bewonderen. Een briljante manier om de creatieve vlam in ieder van ons aan te wakkeren.

Campari versterkt door de eeuwen heen het artistiek erfgoed

Passie, kunst en creatie zijn vanzelfsprekend een onderdeel van het DNA van Campari, en zitten verankerd in het hart van het Italiaans aperitief. Vanaf de beginjaren heeft het merk met grote artiesten samengewerkt, waaronder Leonetto Cappiello. Hij creëerde de beroemde affiche “Spiritello”, die op een originele manier de gekende sinaasappelschil benadrukt, kenmerkend voor de Campari cocktails. Een emblematisch beeld dat heeft bijgedragen tot het sterke imago van de aperitiefdrank. Na verloop van tijd zijn de banden tussen kunst en Campari alleen maar sterker geworden, dit door gedurfde samenwerkingen met kunstenaars, acteurs en regisseurs die hun creatieve stempel hebben gedrukt op hedendaagse kunst. In 2010, ter gelegenheid van zijn 150-jarig bestaan, huldigde het merk de Galleria Campari in Milaan in. Op deze unieke locatie wordt de geschiedenis van het merk verteld aan de hand van kunstwerken. Een ware reis naar het hart van het artistieke erfgoed van het beroemde aperitief merk. 

Door alles wat het merk doet, is het in staat om zichzelf keer op keer opnieuw uit te vinden, en deze historische band te herontdekken door er telkens een vleugje moderniteit aan toe te voegen. Campari heeft zijn handelsmerk gemaakt van een goede mix tussen het hedendaagse, klassieke en avant-garde. Dit bewezen ze enkele maanden geleden met de lancering van de ‘Campari Creates’-campagne, een ware ode aan creativiteit met een moderne twist. Voor deze campagne werkten ze samen met twee gerenommeerde Belgische fotografen, Sanne de Wilde en Athos Burez, om een aantal limited edition Campari-filters te ontwikkelen. Deze vier doorschijnende onderzetters kunnen gebruikt worden als een filter voor de camera van een smartphone. Met de Campari-filters dompelt het merk ons onder in een uniek en inspirerend universum en biedt het iedereen de mogelijkheid om creatief aan de slag te gaan tijdens het aperitief moment.

Campari vestigt zich op COLLECTIBLE

Door de eeuwen heen is Campari zijn banden met de kunstwereld blijven versterken, dit door middel van inspirerende en innovatieve samenwerkingen met gerenommeerde artiesten. In 2020, het jaar van zijn 160ste verjaardag, eert Campari opnieuw zijn rijke, artistieke erfgoed door de krachten te bundelen met de Belgische curator Jan Hoet Jr. op de designbeurs COLLECTIBLE.

Van 5 tot en met 8 maart 2020 zal Campari aanwezig zijn op COLLECTIBLE, de beroemde beurs gewijd aan hedendaags design. De beurs brengt elk jaar de belangrijkste galerijen en internationale verzamelaars en ontwerpers samen in hartje Brussel.

“Campari heeft altijd de schoonheid van het creatieve proces omarmd. Kunst heeft altijd al een sleutelrol gespeeld in communicatie en merkopbouw. Door vandaag samen te werken met COLLECTIBLE en Jan Hoet Jr., zijn we blij niet alleen kunstenaars maar ook de consumenten te blijven inspireren” legt Tom Broeckx, Managing Director Campari Benelux Group uit. “Campari is een inspirerend en opwindend merk dat niet aarzelt om zichzelf opnieuw uit te vinden met behoud van de historische link tussen kunst en creativiteit. Het is ook om deze reden dat we hebben besloten om samen te werken met Jan Hoet Jr. en zodoende een unieke, creatieve ruimte te bieden aan drie Belgische kunstenaars. Jan Hoet Jr. werpt een verfrissende blik op kunst en staat altijd open voor innovatieve ideeën. Het is een grote eer voor ons om ons merk te associëren met zo’n fascinerende persoonlijkheid, die voortdurend de grenzen van creativiteit opzoekt en altijd op zoek is naar nieuwe vormen van creatieve expressie.”

In de Campari-ruimte nodigen de door Jan Hoet Jr. geselecteerde kunstenaars ons uit op een reis naar het hart van hun universum, waar materialen, structuren en vormen harmonieus samenkomen om werken te vormen die het beroemde Italiaanse aperitief subtiel tot leven brengen.

“Wat ik enorm waardeerde in het kader van deze samenwerking, is de vrijheid die Campari en COLLECTIBLE hebben kunnen geven aan de kunstenaars.” legt Jan Hoet Jr. uit. “Ik vond het erg leuk om met de kunstenaars te communiceren, hen te begeleiden en hen advies te kunnen geven zonder hen te belemmeren in het creatieve proces. Deze samenwerking met Campari en COLLECTIBLE heeft een ruimte gecreëerd waar ideeën, concepten, producties en artistieke emotie samenkomen.”

Het merk nodigt bezoekers uit om het werk van de verschillende kunstenaars te ontdekken, maar ook te herontdekken via de Campari-filters. Deze filters zullen ook beschikbaar gemaakt worden in een digitale versie via QR-codes, die gescand kunnen worden door de bezoekers in de Campari-ruimte. Een inspirerende manier om hun artistieke erfgoed met de nodige fierheid en een vleugje moderniteit aan het publiek te laten zien.

Campari zorgt voor ongelimiteerde ruimte aan creatie

Deze samenwerking met COLLECTIBLE en Jan Hoet Jr. geeft Campari de mogelijkheid om drie getalenteerde Belgische kunstenaars een ongelimiteerde ruimte aan creatie en emotie aan te bieden. Op de Campari-stand zullen Adelheid De Witte, Peter Van Riet en Joris Van de Moortel hun unieke en innovatieve werken exposeren, die zij speciaal voor deze gelegenheid ontwierpen en waarbij ze zich lieten inspireren door de wereld van Campari. Deze werken zullen de bezoekers verrassen door hun esthetiek en het artistieke pad dat erachter zit.

Voor Adelheid De Witte was deze samenwerking een kans om de grenzen van haar creativiteit te verleggen en met verschillende elementen te spelen, om deze om te vormen tot een echt kunstwerk.

Kunstwerken tentoonstellen voor Campari was een echte uitdaging die ik onmiddellijk heb aanvaard! Ik apprecieerde enorm de creatieve vrijheid die Campari en Jan Hoet Jr. me gaven. Samenwerken met een persoon als Jan Hoet Jr. is steeds fantastisch. Doordat hij zelf een creatieve geest heeft denkt hij mee met de kunstenaars en aanvaardt hij elk idee: hoe gekker, hoe beter,” legt de kunstenares uit. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de intense kleur van Campari.  Een levendige rode kleur die zo zacht lijkt, maar die tegelijkertijd ook aan de o zo karakteristieke bittere smaak van Campari doet denken. Het werk dat ik heb gemaakt, eert deze intense kleur en speelt met de regels om onze perceptie te veranderen en de bezoeker uit te nodigen om met een andere blik naar de dingen te kijken.”

Adelheid heeft een uniek kunstwerk gemaakt, dat samengesteld is uit levendige rode neons met het woord « AIRMAP C ». De neons zijn gecombineerd met olieverfschilderingen van surrealistische hemels. Het artistieke proces is gestart met het combineren en herschikken van alle letters van het woord ‘CAMPARI’ in ‘AIRMAP C’.

Aan de andere kant van de Campari ruimte neemt Peter Van Riet ons mee naar zijn universum waar de essentie van het design, de functionaliteit, de schoonheid, de vorm en gevoelens centraal staan. Een universum waar de creatieve route primeert op de bestemming. Door de wereld waarin we leven uit te dagen en te onderzoeken, creëert Peter waardevolle concepten die gebaseerd zijn op echte behoeften en onconventionele ideeën. Deze noden en ideeën zijn vertaald in objecten waarbij het accent ligt op de ervaring en de gebeurtenis eerder dan op de functionaliteit.

Het is voor mij een grote eer om mijn werken tentoon te mogen stellen in de Campari ruimte, en dit naast werken van artiesten die ik respecteer, zoals Joris en Adelheid,” legt Peter uit. “Toen Jan Hoet Jr. me voorstelde om deel te nemen aan dit formidabele project kon ik daar enkel maar op ingaan. Door mijn werk heb ik al vaak in Italië vertoefd en ben ik een echte kenner van Campari geworden, en een grote Negroni-fan. Meer had ik niet nodig om dit voorstel te aanvaarden.”

Op zijn beurt neemt Joris Van De Moortel de bezoeker mee op een multi-zintuiglijke reis doorheen het hart van zijn universum waar klanken, woorden en formele materies elegant samenkomen. Toen Jan Hoet Jr. hem voorstelde om deel te nemen aan het project, aarzelde hij geen moment:

“Ik heb Jan Hoet Jr. zowat tien jaar geleden ontmoet. Het was mijn eerste professionele ontmoeting binnen de kunstwereld en het is dankzij hem dat ik vandaag sta waar ik nu sta», legt de kunstenaar uit. “Toen hij mij de samenwerking met Campari en COLLECTIBLE voorstelde heb ik uiteraard aanvaard. Elk nieuw project is voor mij synoniem aan nieuwe ontmoetingen en nieuwe artistieke mogelijkheden. Ik ben dus zeer tevreden te kunnen deelnemen aan dit mooie project en ben benieuwd om te ontdekken waar het me zal brengen.”

In de Campari ruimte brengt het merk drie getalenteerde kunstenaars samen en inspireert het de bezoekers door hen een unieke ontdekkingsruimte aan te bieden op het kruispunt van kunst, design en artistieke experimenten.

Een merk dat zich heruitvindt en de regels uitdaagt

 Door de samenwerking met COLLECTIBLE en Jan Hoet Jr. toont Campari dat het in staat is om zichzelf heruit te vinden en de historische band te herbeleven die het merk verenigt met kunst en creativiteit.  Op COLLECTIBLE biedt Campari een unieke ruimte voor creatie, expressie en beleving aan drie talentrijke Belgische artiesten en nodigt het de bezoekers uit voor een inspirerende reis, ritmisch op de rode en blauwe tinten van de Campari filters, nu ook digitaal beschikbaar. Een manier voor het beroemde Italiaanse aperitief om het artistieke erfgoed een plaats te geven door het een eigentijdse toets te geven.Campari Creates curated by Jan Hoet Jr. is te bezichtigen van 5 tot 8 maart op
COLLECTIBLE (Espace vanderborght - Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel)

Je kan tickets winnen door de digitale filters te scannen via QR-code hieronder of op de Campari Instagram pagina. Deel je creaties via sociale netwerken, met de hashtag #camparicreates.

Story image

 


Campari, een aperitief met contrasterende smaken

Synoniem van passie, intrige en plezier inspireert het Italiaanse aperitief zowel door zijn rijke geschiedenis als door zijn intense aroma’s. Klassiek maar tegelijkertijd hedendaags en  charismatisch wordt Campari over de hele wereld gewaardeerd en dient het als basis voor de beroemdste cocktails. Campari verrast door zijn wispelturigheid en verleidt zelfs de meest veeleisende fijnproevers. Of u nu houdt van zachte of bittere smaken, Campari kan gecombineerd worden met elke smaak waardoor elk recept heerlijk en verrassend is.

CAMPARI TONIC
De eenvoud is vaak een echte kunst, dit bewijst de Campari Tonic.  Het volstaat een dosis tonic bij de Campari te voegen om een zowel onweerstaanbare als dorstlessende cocktail te maken.

Recept

  • 5cl Campari
  • 15cl tonic

Giet de ingrediënten één voor één in een ballonglas dat gevuld is met ijs en garneer met een schijfje groene citroen.

NEGRONI
Uitgevonden in 1919 in Florence door Graaf Negroni, die zijn vriend Fosco Scarselli vroeg om een vleugje gin in plaats van soda toe te voegen aan zijn Americano, ter ere van zijn laatste reis naar Londen. Vandaag de dag is de Negroni één van populairste cocktails, geserveerd in de beste bars ter wereld door de beste bartenders en mixologen. De cocktail is de perfecte balans tussen bitter en zoet. Geen Negroni zonder Campari.

Recept

  • 25ml Campari
  • 25ml Gin
  • 25 ml rode Vermouth
  • 1 schijfje sinaasappel

Vul een tumbler glas met ijs, giet er de verschillende ingrediënten in en schud voorzichtig. Garneer het geheel daarna met een vers schijfje sinaasappel.

Ons vakmanschap drink je met verstand.


Over Campari:

Campari heeft het charisma van een eigentijdse klassieker. Het geheime recept, onveranderd sinds 1860, is afkomstig uit Novara en ligt aan de basis van een van de bekendste cocktails ter wereld. Campari is een alcoholhoudende drank die wordt verkregen door een infusie van bittere kruiden, aromatische planten en vruchten in alcohol en water. Met zijn levendige, rode kleur, intense aroma en inspirerende smaak, is Campari van oudsher een symbool voor intrige en genot en een vast onderdeel van een boeiende drinkervaring. Op basis van die waarden is Campari uitgegroeid tot een wereldbekend merk en een symbool voor Italiaanse passie, stijl en eccellenza.

https://www.youtube.com/EnjoyCampari

https://www.facebook.com/Campari.be

https://instagram.com/camparibelgium

https://twitter.com/campari

Over Gruppo Campari:

Gruppo Campari is een grote naam in de wereldwijde drankensector, met een portfolio van ruim 50 premium- en superpremiummerken, verspreid over globaal, regionaal en lokaal gekende labels. Tot de mondiale merken van de groep behoren toppers als Aperol, Appleton Estate, Campari, SKYY, Wild Turkey en Grand Marnier. De groep is opgericht in 1860 en vandaag de wereldwijde nummer zes in zijn premiumsegment. Achter de groep staat een mondiaal distributieapparaat met activiteiten in ruim 190 landen over de hele wereld en met toonaangevende posities in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Met zijn groeistrategie mikt de groep op een combinatie van organische groei door een sterke merkopbouw en externe groei via doordachte overnames van merken en ondernemingen. Campari telt 18 vestigingen en heeft zijn hoofdzetel in het Italiaanse Milaan. Het beschikt over een eigen distributienetwerk in 20 landen. De groep heeft zo’n 4.000 mensen in dienst. De aandelen van het moederbedrijf, Davide Campari-Milano S.p.A. (Reuters CPRI.MI - Bloomberg CPR IM), zijn sinds 2001 genoteerd op de Italiaanse beurs. Voor meer informatie kan u terecht op www.camparigroup.com/en.

Ons vakmanschap drink je met verstand.

OVER GALLERIA CAMPARI

Galleria Campari, gelegen in Sesto San Giovanni (Milaan), is een ruimte die volledig gewijd is aan de relatie tussen Campari en kunst en design. De galerie presenteert een selectie van stukken in hun oorspronkelijke formaat op een meeslepende en interactieve benadering. De Archieven bestaan uit maar liefst 3500 reclameschetsen op papier, en honderden affiches van de Belle Époque tot de jaren negentig (gesigneerd door kunstenaars als Marcello Dudovich, Leonetto Cappiello, Fortunato Depero, Bruno Munari), televisiecommercials en kortfilms van wereldberoemde regisseurs als Federico Fellini, Paolo Sorrentino, Stefano Sollima en Matteo Garrone. Galleria Campari vertelt het verhaal van het product aan de hand van historische flessen, mixologie instrumenten, foto's, documenten, souvenirs, kunstenaarsboeken en vele andere voorwerpen die deel uitmaken van het erfgoed van het merk.

De Galleria Campari en haar archieven zijn gewijd aan het behoud van het artistieke erfgoed van de Campari en maken het toegankelijk en levendig door middel van unieke en inspirerende merk- en culturele ervaringen.

OVER COLLECTIBLE

Opgericht in 2018 door Clélie Debehault en Liv Vaisberg, kunst- en designprofessionals, is COLLECTIBLE de enige beurs ter wereld die uitsluitend gewijd is aan 21e eeuws design. Los van het traditionele beursformaat biedt COLLECTIBLE een gloednieuw model dat de bezoeker een geïntegreerde en open ruimte biedt waar ontwerpers, ontwerpstudio's, galerieën, instellingen en stichtingen naast elkaar komen te staan. Gelegen in het hart van Europa, in het centrum van Brussel, presenteert COLLECTIBLE België als een internationale designbestemming en een dynamische thuisbasis voor hedendaagse creatie.

Laurence Dedeurwaerder PR Manager, Famous Relations

 

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden