Belgische steden transformeren tot heuse openlucht kunstgalerijen en steunen zo de kunstwereld

Belgische steden transformeren tot heuse openlucht kunstgalerijen en steunen zo de kunstwereld

5 artiesten stellen in samenwerking met Campari kunst tentoon in verschillende Belgische steden

Brussel, 13 oktober 2020 – Campari stimuleert al bijna een eeuw de passie, kunst en creatie en werkt samen met de meest creatieve mensen ter wereld. Vandaag gaat de kunstwereld, die Campari zo dierbaar is, door een moeilijke periode en wilt de Italiaanse aperitief de sector extra steun verlenen. Daarom is het merk een samenwerking aangegaan met 5 Belgische artiesten en stelt het hun kunstwerken tentoon in heel België. Van 13 tot 26 oktober sieren de originele kunstwerken de Brusselse straten, en de replica’s zijn van 20 tot 26 oktober ook te zien in Namen, Antwerpen en Gent, zodat ook daar bezoekers van een unieke artistieke beleving kunnen genieten. De originele werken worden vervolgens geveild en de opbrengst gaan naar Brussels Museums. Met dit initiatief versterkt het Italiaanse aperitiefmerk nog eens zijn historisch erfgoed dat Campari met de kunstwereld verbindt.

 • Campari werkt samen met 5 Belgische artiesten waaronder Bent Van Looy en stelt hun kunstwerken tentoon in België
 • Een heuse openluchtgalerij, waar je de échte kunstwerken kan bewonderen, is van 13 tot 26 oktober toegankelijk in Brussel
 • De replica’s zullen te zien zijn in de straten van Gent, Namen en Antwerpen, vanaf 20 oktober
 • De originele kunstwerken worden vervolgens geveild ten voordele van de kunstsector

Kunstwerken sieren het Belgische straatbeeld


Vandaag gaat de kunstwereld door een moeilijke periode. Nochtans speelt kunst een essentiële rol in zowel de persoonlijke ontwikkeling van een individu als de samenhang in onze maatschappij. 

Daar is Campari, dat al langer dan een eeuw nauw samenwerkt met artiesten, van overtuigd. Het merk wil de sector dan ook hun steun verlenen. Daarom bundelde Campari de krachten met 5 Belgische artiesten en stelt het hun kunstwerken tentoon in verschillende Belgische steden. Van 13 tot 26 oktober zullen de originele kunstwerken van Jesse WillemsBent Van Looy, Marie RosenColin Waeghe en Joelle Dubois te vinden zijn in de straten van Brussel. De kunstwerken hangen in abribussen van het Poelaertplein tot de Dansaertwijk, zodat iedereen ervan kan meegenieten. Van 20 tot 26 oktober komen de replica’s in Namen, Gent en Antwerpen te hangen als herinnering aan de centrale rol van kunst en creatie in onze samenleving. Dat is de bedoeling van het merk: een unieke én toegankelijke artistieke beleving bieden aan iedereen die dat wil, terwijl ze trouw blijven aan de geschiedenis van het beroemde Italiaanse aperitief.

Een veiling ten voordele van de kunstwereld

Wie fan is, maakt kans om de nieuwe eigenaar van één van de kunstwerken te worden. Want nadat ze in de Belgische steden tentoongesteld zijn, worden de originele werken verkocht tijdens een veiling en de opbrengsten ervan gaan naar Brussels Museums, een onafhankelijke vzw die meer dan 100 musea in Brussel samenbrengt.

Campari is altijd al nauw verbonden geweest met de artistieke creatie en kunst speelt ook een belangrijke rol in de communicatie en ontwikkeling van het merk. Het is dus onze prioriteit om vandaag, meer dan ooit, de sector te steunen. We zijn trots dat we het werk van deze 5 artiesten onder de aandacht kunnen brengen en tegelijkertijd de kunstsector een duwtje in de rug geven, want dat hebben ze vandaag echt nodig”, legt Yannis Stratos uit, Managing Director van Campari Group voor de Benelux.
“Deze laatste maanden waren zeer zwaar voor onze sector en de wederopbouw ziet er lang en moeilijk uit”, aldus Pieter Van der Gheynst, woordvoerder van Brussels Museums. “We zijn heel blij om deel te nemen aan dit initiatief dat de kunstwereld steunt, kunst in de publieke ruimte toegankelijk maakt en ook nog eens de centrale rol onderstreept van kunst en cultuur in onze samenleving.”

Van 2 tot 15 november kunnen geïnteresseerden bieden op hun favoriete kunstwerk via het online platform Vavato. Wie via de digitale weg maar moeilijk een keuze kan maken, kan de originele werken van 9 tot 15 november nog gaan bezichtigen in de Galerie Rivoli in Brussel. Dankzij QR-codes die zich vlakbij de kunstwerken bevinden, kan tegelijkertijd en in één klik op het betreffende kunstwerk geboden worden.

 De kunstwerken zullen ook verschijnen in de vorm van een limited edition Camparibox, die alle nodige ingrediënten voor een Campari bevat. Deze boxen zullen te koop zijn in de loop van november. Voor elke verkochte box schenkt Campari €1 aan een artistieke organisatie. Een ideaal geschenk dus voor de feestdagen!1

Een straffe selectie artiesten liet zich inspireren door de Italiaanse aperitiefdrank


Dankzij dit initiatief krijgen Belgen de kans om het universum van 5 Belgische artiesten, met zorg uitgekozen door Campari, te ontdekken of herontdekken:

"Jesse, Bent, Marie, Colin en Joëlle hebben elks hun eigen stijl en eigen universum maar ze delen wel dezelfde drive om hun creatieve grenzen te verleggen en om toeschouwers uit te nodigen om met een andere blik de wereld rondom hen te bekijken”, aldus Yannis Stratos, Managing Director van Campari Group voor de Benelux.

De kunstwerken zijn geïnspireerd door de wereld en de kleuren van de beroemde Italiaanse aperitiefdrank en laten voor de toeschouwer veel ruimte over voor eigen interpretatie.

Bent Van Looy liet zich inspireren door de levendige tinten van Campari en neemt de toeschouwer mee naar een warm en exotisch feest:

“Ik wilde een soort exotische avond oproepen, een feest waar je fantastische herinneringen aan hebt, hetzij ietwat vaag. Het is de eerste keer dat mijn werk in de openbare ruimte terechtkomt en ik heb er dan ook rekening mee gehouden dat alles goed zichtbaar en leesbaar is, dat is wel spannend.”

Het rood dat Campari typeert, was ook een bron van inspiratie voor Joëlle Dubois:

Kleur is een essentieel element in mijn werk en de levendige tinten van het drankje hebben me geïnspireerd voor een palet vol warme en feestelijke kleuren. Ik wilde een schilderij waarin beweging te zien is, ze is subtiel maar je begrijpt meteen waar ze voor staat. De elementen in dit ontwerp wijzen op een zomeravond die ten einde loopt, maar de mensen willen nog niet naar huis. Mijn werk tentoonstellen in abribussen is voor mij een nieuwe manier om kunst toegankelijk te maken voor iedereen.”

Marie Rosen heeft zich voor haar kunstwerken verdiept in het artistieke universum van Campari, waaraan ze haar eigen interpretatie heeft gegeven:

Campari heeft een rijke artistieke erfenis, en door de eeuwen heen werden prachtige creaties gerealiseerd voor het merk. Ik hou in het bijzonder van de grafische werken. Voor mijn werk liet ik me inspireren door de sfeer van twee van mijn schilderijen om een verzameling van tegeltjes te bekomen, als ode aan de beroemde fles.”

Colin Waeghe kent Campari van hun oude reclame-affiches, die hij als kind verzamelde:

“Campari is een merk dat tot de verbeelding spreekt. Ik heb me associatief en intuïtief laten leiden door de kleur rood en het universum van het merk. Mijn schilderij laat de toeschouwer vrij in hun interpretatie. Ik kijk ernaar uit om mijn werk te zien in het bushokje omdat ikzelf als kunstenaar dan opnieuw toeschouwer word.”

Het schilderij van Jesse Willems is zeer grafisch en stelt het aperitief centraal:

Ik hou vooral van de Campari-posters uit het Interbellum, de periode tussen de twee wereldoorlogen, toen er heel grafische posters werden gemaakt, ook in zwart wit. Ik was heel vereerd om een plek te mogen innemen in de traditie van Campari, tussen die grote postermakers. Voor dit werk werd ik heel erg geïnspireerd door Fortunato Depero en het futurisme. Het resultaat is een strakke weergave van de Camparifles en -letters.”

Deze openluchtgalerij biedt een ongezien spektakel aan de bezoekers, door de diversiteit aan technieken die gebruikt werden en de samenvloeiing van verschillende werelden, waardoor de artistieke traditie van het Italiaanse merk wordt voortgezet.

Campari heeft een hart voor de artistieke creatie 

Sinds het ontstaan in 1860 brengt Campari ode aan de artistieke creatie en werkt het samen met verschillende artiesten. In 2019 lanceerde het merk het initiatief Campari Creates, waarvoor het samenwerkte met Belgische artiesten en fotografen zoals Athos Burez en Sanne de Wilde. Begin 2020 was er de samenwerking met de designbeurs COLLECTIBLE en Belgische curator Jan Hoet om een creatief platform te bieden aan drie Belgische artiesten. Het merk verweeft zijn artistieke erfgoed in alles wat ze ondernemen en blaast nieuw leven in de geschiedenis die die hen verbindt met kunst en creativiteit. Passie, kunst en creatie zijn kernwaarden van het DNA van het merk, die ze dan ook steevast stimuleren en aanmoedigen.


Praktische informatie:

 • Je kan de originele kunstwerken bezichtigen
  • Van 13 tot 26 oktober in de straten van hartje Brussel (je vindt de exacte locaties op camparicreates.be)
   • Op het Poelaertplein kan je het originele schilderij van Bent Van Looy ontdekken? Dat bevindt zich aan de tramhalte recht tegenover het Justitiepaleis.
   • In Hertogstraat (dichtbij het Leopold II Monument) hangt het werk van Joëlle Dubois.
   • Je kan het werk van Jesse Willems bewonderen aan het Centraal Station
   • Ter hoogte van nummer 7 in de Arenbergstraat hangt het schilderij van Colin Waeghe.
   • Ter hoogte van nummer182 in de Dansaertstraat hangt het werk van Marie Rosen.  
  • Van 9 tot 15 november in de Galerie Rivoli, Chaussée de Waterloo (Bascule) 690 1180 Brussel
 • De replica’s zijn van 20 tot 26 oktober te bezichtigen in de straten van Gent, Namen en Antwerpen
 • De veilingen starten op 2 november op het online veilinghuis Vavato en gaan door tot zondag 15 november.

1 Meer informatie over deze boxen wordt binnenkort gecommuniceerd.

Ons vakmanschap drink je met verstand

Perscontact : 
Eva van Riet
PR Manager - Famous Relations
eva.vanriet@famousrelations.be ; +32 4 74 88 76 84

OVER CAMPARI:
Campari heeft het charisma van een eigentijdse klassieker. Het geheime recept, onveranderd sinds 1860, is afkomstig uit Novara en ligt aan de basis van een van de bekendste cocktails ter wereld. Campari is een alcoholhoudende drank die wordt verkregen door een infusie van bittere kruiden, aromatische planten en vruchten in alcohol en water. Met zijn levendige, rode kleur, intense aroma en inspirerende smaak, is Campari van oudsher een symbool voor intrige en genot en een vast onderdeel van een boeiende drinkervaring. Op basis van die waarden is Campari uitgegroeid tot een wereldbekend merk en een symbool voor Italiaanse passie, stijl en eccellenza.

https://www.youtube.com/EnjoyCampari
https://www.facebook.com/Campari.be
https://instagram.com/camparibelgium
https://twitter.com/campari

OVER CAMPARI GROUP:
Campari Group is een grote naam in de wereldwijde drankensector, met een portfolio van ruim 50 premium- en superpremiummerken, verspreid over globaal, regionaal en lokaal gekende labels. Tot de mondiale merken van de groep behoren toppers als Aperol, Appleton Estate, Campari, SKYY, Wild Turkey en Grand Marnier. De groep is opgericht in 1860 en vandaag de wereldwijde nummer zes in zijn premiumsegment. Achter de groep staat een mondiaal distributieapparaat met activiteiten in ruim 190 landen over de hele wereld en met toonaangevende posities in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Met zijn groeistrategie mikt de groep op een combinatie van organische groei door een sterke merkopbouw en externe groei via doordachte overnames van merken en ondernemingen. Campari telt 18 vestigingen en heeft zijn hoofdzetel in het Italiaanse Milaan. Het beschikt over een eigen distributienetwerk in 20 landen. De groep heeft zo’n 4.000 mensen in dienst. De aandelen van het moederbedrijf, Davide Campari-Milano S.p.A. (Reuters CPRI.MI - Bloomberg CPR IM), zijn sinds 2001 genoteerd op de Italiaanse beurs. Voor meer informatie kan u terecht op www.camparigroup.com/en.

 OVER GALLERIA CAMPARI:
Galleria Campari, gelegen in Sesto San Giovanni (Milaan), is een ruimte die volledig gewijd is aan de relatie tussen Campari en kunst en design. De galerie presenteert een selectie van stukken in hun oorspronkelijke formaat op een meeslepende en interactieve benadering. De Archieven bestaan uit maar liefst 3500 reclameschetsen op papier, en honderden affiches van de Belle Époque tot de jaren negentig (gesigneerd door kunstenaars als Marcello Dudovich, Leonetto Cappiello, Fortunato Depero, Bruno Munari), televisiecommercials en kortfilms van wereldberoemde regisseurs als Federico Fellini, Paolo Sorrentino, Stefano Sollima en Matteo Garrone. Galleria Campari vertelt het verhaal van het product aan de hand van historische flessen, mixologie instrumenten, foto's, documenten, souvenirs, kunstenaarsboeken en vele andere voorwerpen die deel uitmaken van het erfgoed van het merk.De Galleria Campari en haar archieven zijn gewijd aan het behoud van het artistieke erfgoed van de Campari en maken het toegankelijk en levendig door middel van unieke en inspirerende merk- en culturele ervaringen.

Over Jesse Willems:
Fotograaf en collagekunstenaar Jesse Willems verkent de grenzen tussen de figuratieve en abstracte aspecten van het straatleven. Hij scant de straten op kleine fragmenten uit het dagelijks leven, vaak over het hoofd gezien, en vergroot ze tot hun schoonheid onmisbaar wordt. Jesse wordt gerepresenteerd door Schonfeld Gallery.

 Over Marie Rosen:
De Brusselse kunstenares Marie Rosen bekoort ons al jaren met tijdloze schilderijen die een fragiele en onvergelijkbare schoonheid associëren met een mysterieuze sereniteit. In haar werk kaart ze onderwerpen als de fysieke en allegorische relatie tussen lichaam en ruimte aan, en introduceert ze een nieuwe kijk op de portretkunst. Marie wordt gerepresenteerd door Rossi Contemporary.

 Over Colin Waeghe:
Het werk van Colin Waeghe wordt gekenmerkt door twee elementen: identiteit en transformatie. Zijn beelden zijn een mengeling van autobiografische elementen en found footage. De kunstenaar schildert verschillende perspectieven op realiteiten die hem hebben beïnvloed. Colin wordt gerepresenteerd door galerie Zwarthuis.

Over Bent Van Looy:
Zelf beschrijft Bent Van Looy zijn schilderstijl als “Onbeschaamd literair, met taferelen die uit oude Grimm-sprookjes zouden kunnen komen.” Zijn inspiratie put hij voornamelijk uit zijn kindertijd, vanwaar zijn gebruik van spetterende en tegelijk weemoedige kleuren. Bent wordt gerepresenteerd door galerie Superdakota.

 Over Joelle Dubois:
Joëlle Dubois werk surft tussen ernst en ironie. Binnen haar werk observeert ze (ongewoon) menselijke gedrag in haar omgeving en geïnspireerd door de continue stroom van foto’s en filmpjes op het internet confronteert ze de kijker met expliciete taferelen uit de privésfeer. Aan de hand van speelse, geïmproviseerde composities vat ze zowel de overvloed als het vluchtige karakter van deze beelden. Joëlle wordt gerepresenteerd door Rehbein Galerie en Bruthaus Gallery.

 

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden