7 op de 10 Belgen zeggen geregeld diepvriesmaaltijden te eten, slechts 2 op de 10 kennen de talrijke voordelen ervan

iglo ontkracht diepvriesmythes voor eens en voor altijd: diepvriesmaaltijden bevatten geen toegevoegde bewaarmiddelen en minder zout dan bereide maaltijden uit de versafdeling

7 september 2020 – Sinds het begin van de coronacrisis besteden Belgen niet alleen meer aandacht aan hun gezondheid, maar ook aan op wat ze op hun bord krijgen. Over gezonde en ongezonde maaltijden bestaan echter nog veel misvattingen. iglo liet door iVOX een onderzoek voeren rond de perceptie van Belgen over groenten en maaltijden in de diepvriesafdeling en kwam tot enkele opmerkelijke resultaten. Zo denkt bijvoorbeeld de helft van de Belgen onterecht dat groenten in de versafdeling meer vitamines bevatten dan diepvriesgroenten en denkt de grote meerderheid onterecht dat diepvriesmaaltijden toegevoegde bewaarmiddelen bevatten.[1]

Impact corona in de keuken: gezonder eten, meer koken en minder op restaurant

De coronacrisis heeft ook een impact gehad op de keuzes die de Belgen maken in de keuken. 4 op 10 Belgen zeggen dat ze sinds de coronacrisis gezondere voedingskeuzes maken. En gezond eten, dat staat voor veel Belgen nog steeds gelijk aan vers en zelf bereid. Zo goed als iedereen (98%) zegt wel eens groenten uit de versafdeling te eten en 95% eet wel eens diepvriesgroenten. Terwijl versheid als belangrijkste factor wordt gegeven om voor groenten uit de versafdeling te kiezen, worden diepvriesgroenten vooral uit gemak gegeten: bijna de helft van de ondervraagden (48%) geeft dit aan. 4 op de 10 (40%) geven ‘portioneerbaarheid’ aan als reden dat ze voor diepvriesgroenten kiezen. Andere redenen om diepvriesgroenten te eten zijn prijs (33%) en minder afval (25%). Versheid wordt dan weer slechts door 15% aangeduid.

Nochtans zijn diepvriesmaaltijden en -groenten niet alleen handig, ze zijn ook voedzaam. ‘Kant-en-klaar’ krijgt snel een negatieve bijklank en wordt als ongezond gezien, maar dat is allesbehalve waar. Het diepvriesproces zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vitamines van de groenten in het gerecht op een natuurlijke manier bewaard worden. Diepvriesgroenten op zich zijn zelfs gezonder én verser dan groenten uit de versafdeling. Zo getuigt ook prof. dr. Xavier Gellynck van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de Universiteit Gent die een onderzoek voerde rond diepvriesgroenten:

 “Groenten bestemd voor de diepvriesgroentenindustrie worden enkele uren na de oogst diepgevroren, terwijl verse groenten een veel langer traject afleggen via veilingen, distributiecentra en supermarkten. Het is precies in de eerste dagen na de oogst dat belangrijke verliezen aan nutriënten (vitamines en mineralen) optreden.”

Dankzij het razendsnel vriesproces van iglo, wordt de natuur even op pauze gezet. Het vergrendelt de voedingsstoffen en ontgrendelt ze weer op je bord. Dit terwijl bij voeding uit de versafdeling veel vaker bewaarmiddelen worden gebruikt. Diepvriesvoeding zorgt bovendien voor 30% minder afval vergeleken met verse voeding en is dus niet alleen vers, maar ook duurzamer.[2] Heel wat Belgen zijn sinds de coronacrisis de voordelen van diepvries beetje bij beetje wel gaan inzien, aangezien de verkoopcijfers de afgelopen maanden sterk stegen.

Diepvriesgroenten en -maaltijden: lekker (en) gemakkelijk… én gezond!

Diepvriesmaaltijden kunnen dus perfect gezond zijn. En dat is goed nieuws voor de Belg, die houdt van het gemak en de tijdswinst van een bereide maaltijd, maar nog te weinig bekend is met de voordelen van vriesverse gerechten. Dit blijkt uit het onderzoek van iglo door iVOX: wanneer de ondervraagden 6 vragen voorgelegd krijgen rond de voordelen van diepvriesgroenten en -maaltijden, halen ze gemiddeld geen voldoende (een gemiddelde score van slechts 2,8 op 6).

Meer dan de helft (59%) weet bijvoorbeeld niet dat diepvriesgroenten verser zijn dan groenten uit de versafdeling. Nauwelijks 2 op de 10 Belgen weten dat een bereide diepvriesmaaltijd van iglo geen additieven of toegevoegde bewaarmiddelen bevat en amper een kwart weet dat een bereide diepvriesmaaltijd van iglo minder zout bevat dan een bereide maaltijd uit de versafdeling.

Uit het onderzoek van iglo blijkt ook dat 4 op de 10 Belgen tijdens de coronacrisis genoten van de extra tijd om meer, en uitgebreider te koken. 1 op de 5 Belgen geeft wel aan nu weer minder te koken, sinds we uit de lockdown zijn en het ‘gewone’ leven weer stilaan vorm krijgt: we gaan weer naar het werk, naar school, en haasten ons opnieuw naar afspraken. Een bereide maaltijd komt na een drukke dag waarop je geen zin hebt om zelf te koken natuurlijk handig van pas, en nu kan je hier dus van genieten zonder schuldgevoelens dat dit ongezond zou zijn. Dus: Say Yes to Frozen!

iglo biedt een uitgebreide keuze bereide maaltijden aan, boordevol goeds

Omdat gezond eten en meer kleur op ons bord hand in hand gaan, introduceerde iglo aan het begin van dit jaar een nieuw gamma bereide maaltijden boordevol goeds die officieel het startschot geven van een ware diepvriesrevolutie: de iglo Veggie Bowls. Deze vriesverse gerechten met Nutri-Score A zitten stuk voor stuk vol met knapperige groenten en peulvruchten en zijn klaar in 7 minuten. Je vindt ze in drie varianten: Thaise Curry, Citroenrisotto en Fusilli Pesto.

Voor wie liever bij het vertrouwde gamma blijft, biedt iglo natuurlijk ook zijn heerlijke Pasta Meals aan: een assortiment van pastagerechten met Nutri-Score A of B die klaar zijn in maximum 10 minuten in de microgolfoven. De Pasta Meals – die voor de gelegenheid een nieuwe look kregen, maar dezelfde lekkere smaak behouden – worden bereid zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en behouden hun nutriënten dankzij het flash freezing process. Perfect voor wanneer je geen zin hebt om zelf achter het fornuis te staan, maar wel zin hebt in een lekkere verse maaltijd. Keuze uit Macaroni Ham & Kaas, Spaghetti Bolognese, Tortellini Ricotta & Spinazie, Lasagne Bolognese en Penne 4 kazen & groentjes. 

[1] Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX tussen 7 en 14 augustus 2020 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%.

[2] https://www.iglo.be/nl-be/over_ons/diepvries

### EINDE PERSBERICHT ###

Perscontact
Voor bijkomende vragen kan u contact opnemen met Astrid Mattelaer, PR Manager bij Famous Relations via astrid.mattelaer@famousrelations.be of +32 479 73 29 47.

Over iglo
iglo is een gevestigd merk van diepvriesproducten dat via de retail en distributie wordt verdeeld. Ze maken deel uit van de groep Nomad Foods, het grootste Europese Frozen Food bedrijf dat onder andere merken zoals Iglo en Lutosa (wordt Belviva) omvat. Iglo biedt meer dan 50 groenteproducten, 30 visbereidingen en 30 bereide maaltijden aan, geproduceerd met respect voor de natuur en is op de Belgische markt een gerenommeerd A-merk. 

Over Famous Relations

'FAMOUS Relations’ is een Belgisch PR-agentschap, gevestigd in het historische Wivina-klooster in Groot-Bijgaarden. Het biedt een brede waaier van diensten aan, waaronder persrelaties, crisis communicatie, mediatrainingen, content marketing, digital PR, campagne PR,…  Voor FAMOUS Relations vormt het vertellen van een goed verhaal het fundament van PR. Hun PR-consultants zijn in eerste instantie storyminers. 

FAMOUS Relations helpt organisaties hun verborgen, meest waardevolle verhalen te ontginnen. Verhalen die influencers zoals journalisten en bloggers inspireren maar ook leiden tot hapklare content die organisaties kunnen uitspelen op hun eigen kanalen. FAMOUS Relations werkt voor klanten zoals Coca-Cola, Alken-Maes, NN, Garmin, Orde van Vlaamse Balies, Veritas, Cores Development, Waeg,…

Famous Relations
Hendrik Placestraat 43a
1702 Groot-Bijgaarden