60ste Vakantiesalon: evolutie van de reisgewoonten van de Belgen over 6 decennia

Dinsdag 16 januari 2018 — De 60ste editie van het Vakantiesalon in Brussel vindt plaats van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari. De grootste toerismebeurs van België nam voor de gelegenheid een enquête* af bij 1000 Belgen, die peilde naar het vakantiegedrag van de Belgen tijdens de laatste 6 decennia.

Vakantie van de Belgen: evolutie en trends

Voor zijn 60ste editie heeft het Vakantiesalon een enquête laten uitvoeren om na te gaan hoe de vakantiegewoontes van de Belgen geëvolueerd zijn van de eerste editie tot nu. Een eerste vaststelling is dat het aantal Belgen dat met vakantie gaat, de voorbije zestig jaar fors is toegenomen. Maar een derde van de respondenten (34 %) zegt dat ze in de jaren 60 al met vakantie gingen, terwijl meer dan de helft van de Belgische bevolking (53 %) in 2010 van een welverdiende vakantie kon genieten.

(Onderstaande gegevens gaat enkel over Belgen die met vakantie gaan)
De populairste bestemmingen van de Belgen die met vakantie gaan zijn ook veranderd. In de jaren ‘60 koos meer dan een op twee Belgen (55 %) voor een vakantie in eigen land. Tegenwoordig blijft maar 1 op 5 Belgen liever in ons land. En wanneer ze naar het buitenland trekken, zijn hun favoriete bestemmingen vooral landen dicht bij België. Zo prijken Frankrijk (21 % in de jaren ‘60 en eveneens 21 % in 2010), Spanje (9 % in de jaren ‘60 en 15 % in 2010) en Italië (6 % in de jaren ‘60 en 6 % in 2010) bovenaan het lijstje. 

Een andere interessante trend: reizen met vrienden of solo travelling is populairder geworden. In de jaren ‘60 trok de Belg vooral met zijn naaste familie op vakantie (83 %). Die trend is in de loop van de jaren afgenomen. Tegenwoordig kiest 23 % van de Belgen ervoor om met hun vrienden op reis te vertrekken, terwijl dat in de jaren ‘60 maar 6 % was. Ook alleen reizen kent almaar meer bijval: 9 % van de respondenten zegt verkiest solo travelling, tegenover amper 3 % in de jaren ‘60.

Trendwatcher Herman Konings: “Reizen met vrienden of alleen is de voorbije jaren heel wat populairder geworden. Die trend houdt rechtstreeks verband met de trend van de singles’. Die zijn namelijk ook aanzienlijk toegenomen in de jaren ‘80 en ‘90. In de jaren ‘70 was 20 % van de Belgen single, terwijl dat cijfer tegen 2020 zou oplopen tot 50 %**. Vanzelfsprekend brengt dit veranderingen met zich mee.”           

Ongeveer een derde van de Belgen (32 %) wil zich vooral ontspannen en mooie momenten met zijn gezin beleven (24 %). Nieuwe plekken ontdekken (3 %), een nieuwe cultuur leren kennen (3 %), trektochten maken (3 %) of op avontuur gaan (3 %) waren er in de jaren ‘60 amper bij, maar werden in de loop van de jaren almaar belangrijker en vormen tegenwoordig de voornaamste redenen om te reizen (respectievelijk 17 %, 7 %, 4 % en 6 % in het huidige decennium.)

Herman Konings legt uit: “Zin geven aan de reizen die men maakt of de grenzen verleggen hebben de voorbije decennia aan belang gewonnen. Millennials spelen een belangrijke rol in de evolutie van die trend. Dat valt te verklaren door het hogere opleidingsniveau en de opkomst van nieuwe kennis- en dienstenjobs.”     

Terwijl de camping in de jaren ‘60 nog een geliefde plek was van de Belgen (22 %), is de populariteit ervan in de loop van de jaren gedaald. Tegenwoordig kiest nauwelijks 10 % van de respondenten voor een kampeervakantie, terwijl één op twee Belgen (50 %) de voorkeur geeft aan een hotel en 19 % aan een vakantiewoning of -appartement.

De democratisering van de hotelverblijven is te verklaren door het groter aantal tweeverdieners (vanaf de jaren ‘70 en ‘80) en hooggekwalificeerde profielen met hogere lonen”, verduidelijkt Herman Konings. 

Thailand, gastland van de 60ste editie van het Vakantiesalon
Thailand is niet alleen een toeristische topbestemming, maar het land viert dit jaar ook de 150ste verjaardag van de diplomatieke- en vriendschapsrelaties met België. Thailand was dus een logische keuze om gastland te zijn van de 60ste editie van het Vakantiesalon. Tal van animaties in de kleuren van Thailand vrolijken het hele Vakantiesalon op: traditionele dansspektakels, degustaties van lokale gerechten, films en nog zoveel meer. Op het Vakantiesalon kunnen de bezoekers ook deskundig advies inwinnen om hun reis naar Thailand zo goed mogelijk voor te bereiden.

Thailand: lievelingsbestemming van de Belgen in Azië
Omdat Thailand het gastland van de 60ste editie van het Vakantiesalon is, peilde de enquête ook naar de algemene ervaring van de Belgen met deze bestemming. Eerste vaststelling: 1 op 10 Belgen is al naar Thailand gereisd.

Koen van den Bosch, CEO van de VVR (Vereniging van Vlaamse Reisbureaus), legt dat hoge cijfer uit: “Als echte toegangspoort tot Azië is Thailand de bestemming bij uitstek voor een eerste verkenning van het Verre Oosten. Bovendien hebben België en Thailand in de loop van de jaren uitstekende diplomatieke relaties ontwikkeld, zoals ook blijkt uit de 150ste verjaardag van de vriendschap tussen beide landen. De Thaise bevolking staat er ook om bekend heel gastvrij en vriendelijk te zijn, zodat dit land een ideale vakantiebestemming is voor de Belgen.

Nog een bewijs van de liefde van de Belgen voor dit land: bijna de helft (47 %) van de Belgen toont interesse voor een reis naar Thailand, en 17 % van de respondenten geeft aan heel geïnteresseerd te zijn. Thailand staat om diverse redenen op hun verlanglijstje: 76 % van de respondenten wil er vooral de schitterende landschappen en unieke plekken ontdekken, 50 % de Thaise cultuur, 40 % vindt de bestemming ideaal om er te relaxen en ten slotte droomt 22 % van een echte avontuurlijke reis.

De Belgen willen dus vooral naar Thailand reizen om het land en zijn cultuur te ontdekken. Dat blijkt ook uit hoe ze hun vakantie in Thailand willen organiseren: om niets te missen, zou 46 % van de Belgen die naar Thailand wil reizen voor de volledige organisatie van hun reis een beroep doen op een touroperator, terwijl 26 % van de Belgen liever zelf hun hele verblijf zou regelen.

De vroegere touroperator Best Tours heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de populariteit van de bestemming en de organisatie van diverse en gevarieerde activiteiten ter plaatse”, zegt Koen van den Bosch. Vanaf 1992 bood Best Tours in samenwerking met Sobelair 2 vluchten per week aan naar Thailand, samen met een waaier van afwisselende reisprogramma’s om de verschillende facetten van het land te ontdekken”.

Voor 48 % van de Belgen zou het ideale reisgezelschap de naaste familie zijn, 32 % wil graag met vrienden naar Thailand reizen en 10 % met zijn of haar partner. Maar 8 % van de respondenten ziet het zitten om er alleen op avontuur te trekken.

Ten slotte mikken de Belgen op een gemiddeld budget van € 900 per persoon per week. Hun ideale vakantie duurt 10 dagen tot 2 weken. 

Voor zijn 60ste verjaardag ziet het Vakantiesalon het groot
Elk jaar is het Vakantiesalon in Brussel de place-to-be voor reizigers die hun horizon willen verruimen en nieuwe bestemmingen of unieke vakantiebelevenissen ontdekken. Dat geldt ook voor de editie 2018 met 350 exposanten verspreid over meer dan 33.000 m2 in 3 paleizen van Brussels Expo, zodat het de grootste toerismebeurs van België blijft. Dankzij het persoonlijke advies van reisspecialisten kan elke bezoeker er zijn ideale vakantieformule vinden. De editie 2018 staat voor diversiteit en focust op 3 nieuwe thema’s: Cruises, Wellness & Spa, en Gastronomie.

Cruises
Kids specials, luxe- of themareizen: het diverse aanbod zorgt ervoor dat de cruise één van de favoriete vakantieformules van de Belgen is. Het Vakantiesalon wijdt een volledige village aan cruises en plezierboten. Speciaal voor de gelegenheid wordt een jachthaven aangelegd, zodat de bezoekers zich in hartje Brussel aan zee wanen.

Wellness & Spa
Het Vakantiesalon wordt overspoeld door een golf van wellness: spahotels, wellnesscenters en -bestemmingen… De exposanten hebben voor de bezoekers mooie momenten in petto aan de andere kant van de wereld of in eigen land. Want je hoeft niet per se ver te reizen om eens voluit te genieten: op het Vakantiesalon in Brussel wacht de bezoekers een ontspanningszone van 200 m2 in het hartje van Paleis 5!

Gastronomie
De gastronomie op de bestemming speelt hoe langer hoe meer een belangrijke rol. De bezoekers krijgen een voorsmaakje van hun volgende bestemming in het Cooking Theatre. Op het programma: kookdemonstraties door de exposanten en ontdekking van toekomstige bestemmingen voor en door de smaakpapillen!

Praktische info:

  • Surf naar www.vakantiesalon.eu
  • Waar: In Brussels Expo, Paleizen 3, 4 en 5
  • Wanneer: Van 01/02/2018 tot 04/02/2018, van 10u tot 18u
  • Prijs: 10 € ter plaatse / 5 € korting online / gratis voor kinderen onder 12 jaar vergezeld van een volwassene. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van Tickets Brussels Expo 

*Enquête uitgevoerd door Incidence bij 1022 Belgen op vraag van FISA. De steekproef is representatief voor taal, geslacht, leeftijd en diploma’s. De foutenmarge bedraagt 3,1%.
**Bron: Federaal Planbureau – 2017

OVER FISA
Fisa maakt deel uit van de DEFICOM-group, die actief is in de communicatie-, media en ontspanningssector. De groep FISA is gespecialiseerd in het organiseren van grote nationale beurzen en evenementen. Het is de missie van FISA om haar bezoekers beleving te brengen voor de vijf zintuigen. FISA is gestart in 2003 met de aankoop van de bekende bouwbeurs BATIBOUW en heeft daarna geleidelijk haar aanbod uitgebreid met de beurzen Cocoon, het Voedingssalon, het Vakantiesalon en de Sports Fair. Jaarlijks trekken de FISA-beurzen in totaal zo’n 2.700 exposanten en 700.000 bezoekers naar Brussels Expo.

Bart Van Den Kieboom CEO FISA
Liedewij Verbiest PR Manager at Famousgrey