2.500 wenskaarten voor Borgerwijk

18 december 2020, Sint-Katelijne-Waver – ​ Drie jaar geleden besloot vzw Borgerstein hun huidige zorgcentrum in te ruilen voor nieuw en hedendaags zorgvastgoed, een up- to-date infrastructuur die voldoet aan alle eisen en wensen van de bewoners. Tegelijk ging de vzw ook op zoek naar een nieuwe invulling voor de bestaande erfgoedsite en het park. Eentje die interactie met de (buurt)bewoners maximaal stimuleert. Er werd een participatietraject met verschillende stakeholders opgestart om de invulling van Borgerwijk verder te bepalen. Nu fysieke info- en participatiemomenten met de buurt tijdelijk niet georganiseerd kunnen worden ontvingen zo’n 2500 buurtbewoners de afgelopen dagen wenskaarten waarop ze hun ideeën en toekomstwensen kunnen doorgeven aan de ontwikkelaars van Borgerwijk én aan de bewoners van vzw Borgerstein om hen zo ook een hart onder de riem te steken in deze moeilijke periode.

2021 wordt een ingrijpend jaar voor de bewoners van Borgerstein vzw

Het herontwikkelingsproject Borgerwijk, gelegen aan Ijzerenveld in Sint-Katelijne-Waver, hervormt de zorgsite van Borgerstein naar een groene en levendige woonwijk. Het project is in volle ontwikkeling, de bouwwerken aan de nieuwe zorgcampus gaan goed vooruit en de transformatie naar Borgerwijk komt dichterbij. Eind 2021 zullen de huidige bewoners kunnen verhuizen naar de gloednieuwe gebouwen.

Voor de bewoners is de verhuis een grote stap. Borgerstein vzw biedt met hun woonzorgcentra een thuis aan zo’n 120 ouderen en 237 gehandicapten. Zij verlaten eind 2021 hun bekende stek voor iets nieuws. En hoewel de infrastructuur helemaal up-to-date zal zijn en zal voldoen aan al hun noden en wensen, begrijpen we dat die verandering ingrijpend is. Daarom willen we de bewoners een hart onder de riem steken, om hen succes te wensen met de verhuis, maar ook om hen te steunen in deze donkere en toch wel bizarre periode waarin gevoelens van eenzaamheid en isolatie de kop kunnen opsteken. We hopen dat de 2500 wenskaarten massaal bij de bewoners zullen terechtkomen,” klinkt het bij Jan Gysen, Ondervoorzitter van het bestuur van vzw ​ Borgerstein en bezieler van de site.

Een transitie gedragen door de gemeenschap

Historisch gezien is de Borgerstein-site een gesloten enclave, maar wel eentje waarin ontmoeting en gemeenschap centraal staan.

Jan Gysen bevestigt: “Borgerwijk is altijd een plek van en voor een community geweest. Eerst gesloten en sacraal als seminarie, later zorgend en sociaal met Borgerstein vzw. Vandaag wil Borgerwijk een open, toegankelijke plek zijn waar bewoners, ondernemerschap, zorg, creativiteit en natuur samenkomen op de fundamenten van de geschiedenis.” ​

Het project wil een frisse gemeenschapsdynamiek tot stand brengen door huidige bewoners te connecteren met toekomstige bewoners, buurtbewoners, ondernemers, baanbrekers en bezoekers. Zo werd reeds een participatietraject opgezet met onder meer de vzw Borgerstein, het consortium Bergesteyn*, de erfgoedraad, de gemeente Sint-Katelijne-Waver en tal van betrokkenen die al wilden meedenken over een waardevolle invulling van deze bijzondere plek.

We werken aan het verlevendigen van de wijk en de omgeving. Een open houding biedt kansen om een veelheid van voorzieningen, een sociologische mix en een diversiteit van het leven in tijd en plaats te realiseren. We gaan dan ook actief op zoek naar input van eenieder die direct of indirect bij de ontwikkeling van Borgerwijk betrokken is,” zegt Thomas De Jong, CDO bij CORES Development.

Nieuwe bestemmingen met erfgoedwaarde

Hoe de nieuwe Borgerwijk zal ingevuld worden, ligt op dit moment nog niet vast. Daarom worden er deze maand 2500 exemplaren van het Borgerwijk-magazine verspreid dat de buurtbewoners meeneemt in het verhaal van Borgerwijk, de weg die ze samen al hebben afgelegd en hen oproept om hun ideeën over de invulling van de Borgerstein-site te delen.

Er zijn plekken die bestemmingen en functies zullen krijgen die losstaan van het klassieke wonen of zorgen. Aan de voorkant kunnen onder meer kantoren en een cohousingproject komen. Toekomstige bewoners zullen gebruik kunnen maken van faciliteiten die in Borgerwijk zelf aanwezig zullen zijn zoals een dokterspraktijk, een crèche, horecafaciliteiten en een buurtwinkel. De grote kapel blijft behouden en wordt herbestemd in overleg met de betrokkenen.

 

Praktische informatie:

Wenskaarten voor de bewoners van Borgerstein kan je deponeren via:

  • de wensenbus aan de ingang van de site
  • opsturen naar Borgerstein vzw, Ijzerenveld 147, 2860 Sint-Katelijne-Waver,
  • of digitaal bezorgen via www.borgerwijk.be.
  • Ook alle ideeën en toekomstdromen kunnen op die manier tot 6 januari 2021 ingediend worden. In het voorjaar van 2021 wordt er een terugkoppeling omtrent de concretisering van alle inzendingen voorzien.
  • Het magazine kan je online bekijken via www.borgerwijk.be.

* Consortium Bergesteyn: Ontwikkelaars: Vanhout Projects, CORES Development – Aannemers: Vanhout – Masterplanner/Architecten: Stéphane Beel Architects en Archipelago|ar-te – Landschapsarchitect: Ontwerpbureau Pauwels – Studiebureaus: Mouton, Boydens, Daidalos-Peutz – Erfgoedspecialist: Origin

-- Einde persbericht --

Over Cores 

“We create urban spaces that make people happy” 

CORES Development - Urban Landscapers™ since 2006 

CORES Development werd in 2006 opgericht door Peter Leyssens en Jurgen Van Bogaert met als doelstelling het ontwikkelen van binnenstedelijke vastgoedconcepten met maatschappelijke meerwaarde. 

CORES Development zet in op kernversterking in steden en gemeenten. ‘Urban Landscaping’ met meerwaarde voor de maatschappij, kan enkel tot stand komen door samenwerking tussen alle belanghebbenden: buurtbewoners, overheidsinstellingen, architecten, bouwbedrijven, studiebureaus,... CORES Development neemt hierin haar rol als facilitator op, waarbij zij steeds compromisgericht optreedt. 

Onze ‘Urban Landscapes’ spelen in op de huidige en toekomstige behoeften van de markt. Enkel op deze manier zijn we in staat om duurzaam en innovatief vastgoed te realiseren. We noemen onszelf dan ook liever conceptontwikkelaar dan projectontwikkelaar. 

De projecten van CORES Development zijn te vinden in heel Vlaanderen en Brussel. CORES Development staat zelf in voor de verkoop en promotie van alle projecten en heeft ook een eigen verhuurservice. 

De maatschappelijke meerwaarde uit zich in het geluk van de gebruikers en buurtbewoners van onze projecten. CORES Development heeft als enige ontwikkelaar in België een ombudsman in dienst, die hierover waakt. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Famous Relations

Famous Relations is een team van communicatiespecialisten gevestigd in het centrum van Brussel. Het PR-bureau heeft een eigen klantenportefeuille, maar werkt nauw samen met hun naamgenoot, FamousGrey, het creatieve bureau. FamousGrey bouwt niet alleen dagelijks aan de bekendheid van de merken van hun klanten via impactvolle campagnes, maar vooral ook aan hun business. Famous Relations ontwikkelt sinds 2014 campagnes voor zowel nationale als internationale bedrijven, waaronder Volvo, Proximus, Coca-Cola, Campari, Garmin, Versuni (Philips), iglo, VSV, Constructiv, Wereldhave Belgium, Docks Bruxsel, Oatly en Les Petits Riens. De kantoren van Famous Relations zijn gevestigd in de imposante Victoriatoren op het Victoria Reginaplantsoen in Brussel.

Beide bureaus maken deel uit van de WPP groep, "the creative transformation company".

Meer informatie op https://famousrelations.be/  

Contact

Victoria Reginaplantsoen 1 1210 Brussel

[email protected]

www.famousrelations.be